Jajce, grad za sva vremena

  Jajce, grad za sva vremena

  S koje god strane da dolazi u Jajce, putnik slijedi rijeke – Plivu ili Vrbas, njihov zeleni ili plavi trag, koji ga nepogrješivo vodi do grada kojem je priroda tako izdašno podarila uslove za život

  Fotografije: Samed Žužić

  Na obalama Vrbasa i Plive uzdiže se jedan od najljepših gradova u BiH – grad svjetla, kamena i vode, kraljevski grad, muzej pod vedrim nebom, grad s 29 nacionalnih spomenika – grad Jajce.

  Veličanstveni, 21 metar visoki vodopad, među 12 najljepših na svijetu, ukrašava sam centar grada, čineći Jajce jedinstvenim u svijetu.

  Ova rijetkost svakog ljeta privuče veliki broj turista i skakača iz različitih krajeva. Razlog je sportsko-turistička manifestacija Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu, koje na ovom mjestu vrijedno i uspješno organizuje JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”.

  Malo i Veliko plivsko jezero, nadomak grada, mjesta su svojevrsnog odmora, te su pogodna za razvoj svih sportova na vodi.

  Sjedište bosanskih kraljeva

  Arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada, ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, među kojima su Hram boga Mitrasa i nekropole iz 4. vijeka.

  Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350. – 1416.) naziva “conte di Jajcze”. Ime Jajce potječe, najvjerovatnije, od jajolike stijene na kojoj je sagrađena tvrđava.

  U 15. vijeku Jajce je bilo sjedište bosanskih kraljeva, a ovdje je 1461. godine krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

  Za vrijeme turske vladavine u Jajcu se nalazilo više obrazovnih ustanova, izgrađeno je kupatilo – hamam, čiji ostaci su i danas sačuvani, a u okolini su bili i značajni prepisivački centri. Iz tog perioda mnogo je građevina, ali posebno mjesto zauzima džamija Esme Sultanije.

  Tursku upravu zamjenjuje Austro-Ugarska monarhija 1878. godine. Gradi se za to doba najveća hidrocentrala u ovom dijelu Evrope, pa je vodopad bio osvijetljen još u 19. vijeku. U tom periodu izgrađena je željeznička pruga Jajce – Lašva i Jajce – Mliništa, te cesta Jajce – Banja Luka.

  Prva inicijativa za upis Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a pokrenuta je još 1979. godine. Inicijativa je ponovo oživljena 2005. godine.

   

   JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”

  Ulica Sv. Luke 15

  70101 Jajce

  +387 (0) 30 658 268