Jajce, grad za sva vremena

BiH Bucket List Challenge

Izazov #44 – Slikaj se uz jedini vodopad na svijetu koji se nalazi u centru grada

S koje god strane da dolazi u Jajce, putnik slijedi rijeke – Plivu ili Vrbas, njihov zeleni ili plavi trag, koji ga nepogrješivo vodi do grada kojem je priroda tako izdašno podarila uslove za život

Fotografije: Samed Žužić

Na obalama Vrbasa i Plive uzdiže se jedan od najljepših gradova u BiH – grad svjetla, kamena i vode, kraljevski grad, muzej pod vedrim nebom, grad s 29 nacionalnih spomenika – grad Jajce.

Veličanstveni, 21 metar visoki vodopad, među 12 najljepših na svijetu, ukrašava sam centar grada, čineći Jajce jedinstvenim u svijetu.

Ova rijetkost svakog ljeta privuče veliki broj turista i skakača iz različitih krajeva. Razlog je sportsko-turistička manifestacija Međunarodni skokovi s vodopada u Jajcu, koje na ovom mjestu vrijedno i uspješno organizuje JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”.

Malo i Veliko plivsko jezero, nadomak grada, mjesta su svojevrsnog odmora, te su pogodna za razvoj svih sportova na vodi.

Sjedište bosanskih kraljeva

Arheološka nalazišta, otkrivena u samom centru grada, ukazuju da su ljudi na ovim prostorima živjeli još prije 6.000 godina. Posebno su značajna nalazišta iz rimskog doba, među kojima su Hram boga Mitrasa i nekropole iz 4. vijeka.

Jajce se u pisanom dokumentu prvi put spominje 1396. godine u kojem se osnivač grada Hrvoje Vukčić Hrvatinić (1350. – 1416.) naziva “conte di Jajcze”. Ime Jajce potječe, najvjerovatnije, od jajolike stijene na kojoj je sagrađena tvrđava.

U 15. vijeku Jajce je bilo sjedište bosanskih kraljeva, a ovdje je 1461. godine krunisan posljednji bosanski kralj Stjepan Tomašević.

Za vrijeme turske vladavine u Jajcu se nalazilo više obrazovnih ustanova, izgrađeno je kupatilo – hamam, čiji ostaci su i danas sačuvani, a u okolini su bili i značajni prepisivački centri. Iz tog perioda mnogo je građevina, ali posebno mjesto zauzima džamija Esme Sultanije.

Tursku upravu zamjenjuje Austro-Ugarska monarhija 1878. godine. Gradi se za to doba najveća hidrocentrala u ovom dijelu Evrope, pa je vodopad bio osvijetljen još u 19. vijeku. U tom periodu izgrađena je željeznička pruga Jajce – Lašva i Jajce – Mliništa, te cesta Jajce – Banja Luka.

Prva inicijativa za upis Jajca na Listu svjetske baštine UNESCO-a pokrenuta je još 1979. godine. Inicijativa je ponovo oživljena 2005. godine.

 JU “Agencija za kulturno-povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca”

Ulica Sv. Luke 15

70101 Jajce

+387 (0) 30 658 268


BiH Bucket List Challenge

Izazov #44 – Slikaj se uz jedini vodopad na svijetu koji se nalazi u centru grada

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili vodopad u Jajcu.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

VODENICE NA PLIVSKOM JEZERU

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI JAJCE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content