Japodski otoci – oaza na rijeci Uni

BiH Bucket List Challenge – Izazov #66

Posljednjih godina među najpopularnijim mjestima za posjetiti u BiH su srcoliki unski otočići – Japodski otoci, na samom sjeveru naše zemlje. 

Japodski otoci
Foto: Furaj.ba

Ovo kulturno-arheološko područje smješteno je u naselju Račić, 16 kilometara od Bihaća, u samom srcu prirode okruženi zelenilom i Unom – jednom od najljepših rijeka u BiH.

Pet drvenih mostića povezuju pet riječnih ada, koje gledajući iz zraka daju jedinstvenu sliku – „srca prirode“.

Prošetajte se prekrasnom prirodom Japodskih otoka, predahnite u tradicionalno uređenom restoranu u kojem možete probati domaće gastro specijalitete Krajine, kao i novitete bosanske kuhinje. Restoran je savršeno mjesto za vaše poslovne susrete, kao i porodična okupljanja.

Foto: Japodski otoci, Furaj.ba

Poseban gušt bit će popiti kafu na terasi River bara na kojoj možete uživati u pogledu na krasoticu Unu i njenu okolinu.

Japodski Otoci

Na Japodskim otocima pronaći ćete mnogo domaćih životinja koje će vas iz nekog prikrajka znatiželjno promatrati. Bezbrižno provedite svoj relaksirajući vikend, dok vaša djeca grade dvorce Unskim pijeskom. Zajedno odigrajte partiju malog nogometa, stolnog tenisa, pikada ili badmingtona.

Ako planirate vjenčanje, oduševit će vas činjenica da možete izgovoriti sudbonosno DA na Unskom splavu.

Ljeto na Japodskim otocima

Ljeta ovdje zaista su posebna. Zamislite da uz Unu i pod vedrim noćnim nebom gledate filmove? Na Japodskim otocima često organiziraju gledanje poznatih filmskih naslova na širokom travnjaku, gdje jednostavno možete leći na dekicu pod otvorenim nebom, te uz kokice i piće uživati u gledanju svog omiljenog filma.

Glamping

Veliki broj posjetilaca Japodskih otoka su glamperi. Ukoliko ste se zasitili hotelskih i apartmanskih soba provedite noć na Japodskim otocima pod otvorenim nebom ili u šatorima, apartmanima, vikendicama, jedinstvenoj kućici na drvetu ili novoj staklenoj kupoli gdje misli možete pustiti negdje daleko uz žubor rijeke, opuštajući svoje tijelo i um, stapajući se s mirom zelene ljepotice.

Foto: InstagramOd ovog ljeta u ponudi Japodskih otoka je i noćenje u staklenoj kupoli, savršenoj oazi za dvije osobe. Cijeli jedan riječni otok odvojen je za ovu staklenu kupolu ispred koje se nalazi drvena terasa s dvije klupe i pješčana plaža. Bilo da iz kreveta posmatrate noćno nebo ili jutarnje boje, oduševit ćete se prizorima koji će vas dočekati i jedno je sigurno – odmorit ćete sigurno.

Pored svakodnevnih šetača, na vikend odmore ovdje često dolaze gosti iz susjedne Hrvatske i Slovenije, no također Nijemci i Holanđani. Gosti svoje odmore najčešće provode u kampu, ili nekoj od okolnih smještajnih jedinica, a upravi Una-Aqua centra u planu je izgradnja još kućica na drvetu i staklenih kupola.

Tokom ljeta organizuju se razna nekonvencionalna dešavanja za sve posjetitelje. Često su subotom uvečer na repertoaru svirke, nedjeljom DJ program u River baru, barem jednom sedmično kino pod zvjezdanim nebom, dok timske aktivnosti čine Japodsku olimpijadu.


Kontakt: Una-Aqua Centar

Telefon: +38763141414; +38761604313

E-mail: info@una-aqua.com

Zato što jedan članak nije dovoljan…

BAJKA NA SRCOLIKIM UNSKIM OTOČIĆIMA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content