Jedinstvena drvena džamija u Kastamonuu

Džamija Mahmut-bega u Kastamonuu jedna je od prvih s drvenim stubovima i drvenim krovom u Anadoliji. Cijela unutrašnjost ove džamije izgrađena je u drvetu, bez korištenja cementa i metala, savršeno predstavljajući ovu rijetku arhitektonsku tehniku koja se zove kündekari. Džamija je dodana na Tentativnu listu svjetske baštine UNESCO-a.

drvena džamija u Kastamonu

Fotografije i tekst: Emira Azganović

Remek-djelo

Mahmut-begova džamija sagrađena je u vrijeme kneževina Candaroglu (Candaroğlu Beyliği). Sultan Candaroglua Emir Mahmut-beg sagradio ju je za potrebe džume, molitve koja se obavlja petkom. Drvena džamija u Kastamonu se nalazi u selu Kasaba, 20 km od centra grada Kastamonu. Datira iz 1366. godine i slovi za jednu od najvažnijih jedinstvenih građevina ne samo u Kastamonuu, nego i u cijeloj Turskoj.

 

 

Iako je njen vanjski izgled jasan i jednostavan, njegove unutrašnje površine prekrivene su prekrasnim i živopisnim drvenim ukrasima, ornamentnim drvenim stropom, podom, stubovima, mimberom, lijepo izrezbarenim dvokrilnim vratima i veličanstvenim mihrabom.

drvena džamija u Kastamonu

Sve boje, od narandžaste do rubin crvene, plave i žute, na bazi su biljaka i unatoč vijekovima još uvijek krase drveni namještaj i lijepi krov.

Replika vrata, čiji se original čuva u gradskom muzeju, zauzima središnju poziciju u džamiji. Vrata su ukradena 1977. godine, a nakon što su pronađena vraćena su u Kastamonu, no, zbog sigurnosti, originalna vrata se sada mogu samo vidjeti u Etnografskom muzeju Kastamonu. Postojeća vrata u džamiji savršena su replika izvornih vrata.

Prekrasna drvena građa i ukrasi Mahmut-begove džamije poznati su diljem svijeta, a cijelo mjesto podsjeća na svoju sjajnu historiju. Svi koji posjete Kastamonu, apsolutno moraju vidjeti ovu džamiju koja je u svijetu prihvaćena kao remek-djelo arhitekture.


Kastamonu smo posjetili u martu 2018. godine, na poziv Turskog ureda za kulturu i turizam iz Sarajeva, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i turizma Republike Turske. Kastamonu je proglašen glavnim gradom kulture turkijskog svijeta za 2018.-u godinu.


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content