Jednodnevni izleti iz Londona

Ukoliko se zadesite u Londonu, možete odlučiti da neko vrijeme odvojite za posjetu nekom od čuvenih gradića Engleske.

Fotografije i tekst: Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

Mnogi od tih gradića nalaze se na samo 40 minuta do dva sata udaljenosti vozom od centra Londona i za njihov obilazak nije potrebno nikakvo dodatno prevozno sredstvo. Naime, centralne željezničke stanice Oksforda, Stratforda na rijeci Ejvon, Bata ili Brajtona, na primjer, nalaze se najčešće u neposrednoj blizini centra – najviše 10 do 15 minuta pješice od glavnih gradskih atrakcija pa su izleti iz Londona idealni za bijeg iz velegrada, ili svojevrsni „kulturni dodatak“ obilasku Engleske – naročito stranim turistima.

U neke od istorijski i kulturološki najpoznatijih mjesta za obilazak spadaju: palate engleskih vladara u okolini Londona, ali i Kembridž, Oksford, Bat, megalitski kompleks iz neolita – Stounhendž (Stonehenge), Brajton, Stratford na reci Ejvon, ali i dvorac u Vindzoru, kao i stari grad Norič. Do bilo kojeg od ovih mjesta možete veoma brzo i lako stići vozom, sa neke od dvadesetak starih, željezničkih stanica – iz centra Lonodna. Sa svake od njih, vozovi saobraćaju ka određenom dijelu Engleske, što ćete vidjeti već pri kupovanju karata.

Brighton

Jedan od Londonu najbližih gradića – 40 minuta vozom iz centra Londona, sigurno je Brajton. Mondenski, najposjećeniji primorski rizort na obali Lamanša, i danas spada u omiljena mjesta za dnevni ili vikend odmor. Duž par kilometara duge promenade sa velikom šljunkovitom plažom, nalaze se mnogobrojni sadržaji: kafei, restorani, radnje sa potrepštinama za surf, „točak – panorama“ za izuzetne vidike i najpoznatiji od svih – Brajtonski dok (Brighton Pier), Na stotinak metara dugom doku, nalaze se restorani, prugasti ligeštuli za sunčanje i vašarske zanimacije. Posle tipičnog, engleskog obroka u vidu „Fish & chips“ – a (pohovana riba i pomfrit, sa solju i sirćetom), možete se oprobati u pucanju iz vazdušne puške – osvojiti medu ili zeku, ili saznati svoju sudbinu od lokalnih gatara koje će vam pogledati u dlan u jednoj od prikolica čarde… Kada vam dosade Atlantik i kričanje jata galebova, možete se prošetati centrom Brajtona i nešto dalje posjetiti čuvenu palatu kralja Džordža IV (Brighton Royal Pavillion), s kraja XVIII i početka XIX vijeka, izgrađenu u stilu indijskih zamkova maharadža – potvrdu nekadašnje britanske prevlasti nad indijskim podkontinentom.

Bathrimske terme

Odlučite li da jedan dan provedete u mestu Bat (Bath), nećete biti daleko od Bristola, još jednog interesantnog grada – ali na zapadnoj obali Engleske. Mesto Bat (što znači: „kupanje“ ili „banja“), nastalo je još u vrijeme kada su Rimljani okupirali Britaniju i utvrdili da na ovom mjestu postoje jedini izvori tople, ljekovite vode u zemlji. I danas, glavna atrakcija Bata je zdanje Rimskih kupatila (Roman Baths), koje je sredinom XIX vijeka renovirano i dograđeno u džordžijanskom stilu.

Džordžijanski stil u arhitekturi (čuveni polukružni kompleks – Royal Crescent, na primjer) i romantika u stilu Džejn Ostin (Jane Austen), neki su od simbola Bata. Mnogi romantičarski filmovi smješteni u ovom vremenskom periodu, snimljeni su ovdje. U samom centru, na donjem toku rijeke Ejvon (Avon) nalazi se i jedan od najromantičnijih mostova – Pultney Bridge, jedan od samo 4 mosta na svijetu sa prodavnicama.

Veslanje rijekom Cam

Cambridge-Veslanje štapom rijekom Cam (slično gondoli)

Univerzitetske gradove Kembridž i nešto dalji Oksford, vjerovatno nema potrebe dodatno predstavljati. Kembridž (Cambridge), manji i slikovitiji, jednim dijelom leži na prelijepoj rijeci Kem (Cam), po kojoj je dobio naziv. Okružena zelenim travnjacima okolnih, svjetski priznatih univerziteta, rijeka je i mjesto neobičnog sporta – veslanja štapom u izduženim čamcima (na engl: punting), slično gondolama u Veneciji. U Kembridžu, nemojte propustiti da posjetite neke od čuvenih univerziteta koji turistima otvaraju svoje kapije – oni poznatiji, najčešće uz nadoknadu (oko 10 Funti). Najpoznatiji koledži Kembridža su King’s College (sa fantastičnom kapelom, gotovo katedralom – King’s Chapel), kao i Queen’s College, ali ako vam vrijeme dozvoljava, posjetite i Trinity College.

Oxford, Bodleian Library

Oksford (Oxford) je nešto veći grad. Čim dođete do centra, uputite se pravo u Christ College, ili preciznije – u univerzitetsku trpezariju. Predivna dvorana, sa fantastičnim duborezima i portretima kraljeva i velikodostojnika, bila je dio scenografije prvog filma u serijalu o „Harry Potter“- u. Ovaj koledž poznat je i po tome što je u njemu prije stotinjak godina, matematiku studirao Lewis Carrol – pisac „Alise u zemlji čuda“, te ćete i simbole iz ove knjige naći na mnogim suvenirima grada.

Osim navedenog, u Oksfordu posjetite i prelijepi Moudlin Koledž (Magdalene College), kao i najstariju biblioteku na svijetu još uvijek u upotrebi – Bodleian Library. U njenoj neposrednoj blizini nalazi se i izuzetno zanimljiv univerzitetski muzej – Museum of History of Science i most koji spaja dvije zgrade i podsjeća na one venecijanske.

Hatfield House

Najbliže Londonu, ali na različitim stranama, nalazi se nekoliko dvoraca nekadašnjih engleskih kraljeva. U palati Hatfield House (u Hatfieldu, oko 40 km sjeverno od Londona), rođena je i do svog krunisanja živjela kraljica Elizabeta I, dok je Hampton Court, na jugozapadu, bio omiljeni dvorac njenog oca, čuvenog kralja i zavodnika Henrija VIII. Južno od Londona nalazi se Dvorac Vindzor (Windsor Castle), u kojem još uvijek i prilično često, borave članovi britanske kraljevske familije.

Na kraju, ali ne i poslednji, udaljen oko 1 sat i 40 minuta vozom od Londona, nalazi se Stratford na reci Ejvon (Stratford-upon-Avon), mesto rođenja i poslednjeg počinka jednog od najčuvenijih pisaca sveta – Vilijema Šekspira (William Shakespeare). Ukoliko želite da proniknete u tajne njegovog života, obiđete rodnu kuću i ostale znamenitosti vezane za ovog neprevaziđenog umetnika, neizostavno morate posetiti ovaj simpatični gradić.

Pažljivo očuvanu arhitekturu grada čine stare kuće iz XVI i XVII veka, u kombinaciji smeđih, drvenih greda i u belo ofarbane fasade. Prosle obilaska kuća vezanih za život Šekspira, prošetajte romantičnom obalom reke Ejvon, uz jato labudova i patki koji plivaju oko šarenih barži – čamaca, tik uz moderno zdanje Kraljevskog Šekspirovog Teatra (Royal Shakespeare Theatre). Nešto dalje uz obalu, videćete Crkvu Svete Trojice (Holy Trinity Church), u kojoj je Šekspir po rođenju kršten, i kasnije sahranjen, tik uz članove svoje porodice.

Na nešto manje od dva sata vožnje vozom od Londona, nalazi se srednjovekovni gradić Norič (Norwich), do pre 200 godina, vekovima drugi po veličini grad u Engleskoj. U okviru starog, gradskog jezgra renovirane su kuće iz tog vremena, zajedno sa kamenom kulom koja dominira gradom. Na 30 km od Noriča, uz dramatičnu razliku između plime i oseke, obale Engleske sa istoka zapljuskuje Severno more..

Easy Bus nudi relativno jeftine transfere autobusom sa aerodroma, počevši već od dvije funte. Radi na istom principu kao low-cost aviokompanije – što ranije bukiraš, to je jeftinije. Kod ostalih autobusnih prijevoznika kartu morate platiti od desetak funti više. Easy Bus vozi sa aerodroma Luton, Stansted i Gatwick.

594669863_lpcard-angleLondon pass nudi mnoge pogodnosti

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content