London

London, glavni grad Engleske, jedan je od deset najvećih gradova planete. Shodno tome, ali i zbog činjenice da je do prije stotinak godina bio centar jedne od najvećih kolonijalnih sila, već više decenija privlači ljude iz čitavog svijeta.

 

 Tekst i fotografije: Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

Jednog avgustovskog jutra u Londonu, oblačnog i kišovitog, budim se u svojoj sobi na spratu, smještenoj u tipičnoj engleskoj kući od fasadne, braonkaste cigle, sa bijelim okvirima na prozorima. Unutar kuće, hodam po mekanom podu kompletno obloženom debelim itisonom, i silazim stepenicama u prizemlje.

Za doručak – sušene žitarice, sa mlijekom koje je do ulaznih vrata donio još poneki rijetki, engleskimilkman. U posljednjih 20-ak godina, tradicionalne mljekare u zemlji njegovane, zelene trave polahko postaju prošlost.

London
London

London, Piccadilly Circus / Foto: Ivana Dukčević © All rights reserved

Poslije doručka odlazim do obližnje bakalnice, jedne od mnogih koje najčešće drže naturalizovani Turci, ponekad Grci… i kupujem dnevne potrepštine. Usput srećem lokalnog, tamnoputog policajca, kosookog barmena iz lokalnog kafea, djevojku iz lokalnog kozmetičkog salona – Kipranku i komšinicu Ruskinju, udatu za Engleza.

Dok idem ka centru grada, kišovito vrijeme koje je izgledalo kao da će trajati čitavu vječnost, odjednom se pretvara u predivan sunčani dan, sa najdivnijim oblicima bijelih oblaka, kao da ih je neko oblikovao na platnu i postavio na nebeski svod. Zakopčanu, kišnu jaknu zamjenjujem majicom bez rukava, prolazim kraj predivno uređenog parka i silazim u podzemlje nevjerovatno razgranate mreže prve podzemne željeznice na svijetu. Stižem u centar grada.

Sherlock Holmes Museum  Foto: Ivana Dukčević © All rights reserved

Odlazim u posjetu jednom od fantastičnih, državnih muzeja koji su potpuno besplatni (ulaznice za većinu engleskih muzeja koje država ne dotira, spadaju u neke od najskupljih na starom kontinentu). Za ručak jedem tipični, lokalni „fish & chips“, posut solju, uz dodatak sirćeta.

U drugoj polovini dana vrijeme se ponovo mjenja, te od divnog i sunčanog u roku od pola sata nastaje jesenji, kišni. Svraćam u lokalni pub i pijem lagano englesko pivo, uz čips sa ukusom mladog luka i sirćeta, pride. Nekada su engleski pabovi bili kao kafići, ali su vremenom postali restorani – danas u svakom možete i da ručate.

Vraćam se u svoj engleski dom, pijem popodnevni, indijski crni čaj sa par kapi mlijeka i sa domaćinima, uljudno komentarišem promjenljivo ostrvsko vrijeme. Svoj mobilni telefon uključujem u struju da se puni, uz pomoć upravo kupljenog, dodatnog adaptera za struju (koji utičnicu sa tri žljeba „pretvara“ u onu sa dva).

Sutra je novi dan, još jedan tipičan engleski…

Hyde Park / Foto: Ivana Dukčević © All rights reserved

Bijele kuće u pretežno neoklasičnom stilu, uz poneki detalj u crvenoj i crnoj boji, i jednobojna, besprijekorno ošišana, zelena engleska trava, tipične su boje Londona i velikog dijela Engleske. Crni detalji odnose se na crne, londonske taksije, kao i gvozdene, sa visokim sjajem ofarbane ograde kuća u centralnom dijelu grada. Crveni detalji pak pripadaju čuvenim londonskim autobusima na sprat (double-decker), poštanskim sandučićima i telefonskim govornicama, koje danas izgleda rijetko ko koristi i vjerovatno predstavljaju još samo dio obaveznog turističkog dekora.

Glavni grad Engleske, jedan je od deset najvećih gradova planete. Shodno tome, ali i zbog činjenice da je do prije stotinak godina bio centar jedne od najvećih kolonijalnih sila, već više decenija privlači ljude iz čitavog svijeta.

Osim u početku najčešćih Indijaca, Pakistanaca, .. Kiprana, London je danas pravi multinacionalni i multikonfesionalni grad. Ovu raznolikost najbolje ćete primjetiti na samim ulicama grada, ili još bolje – u londonskom metrou. Ako obratite pažnju na ljude koji se njime voze, shvatićete da je svaka treća, ili eventualno četvrta osoba pripadnik druge rase ili nacije, i najvjerovatnije u isto vrijeme – engleski državljanin.

London Eye  Foto: Ivana Dukčević © All rights reserved

Osim u ovoj različitosti, stanovnici Londonci su poznati i po tome što se ne oblače i ne nose onako kako trenutna moda diktira. Londonke, ali i Londonci nose ono što je njima udobno, ono što misle da im pristaje, ili što ih lično čini srećnim. Individualni duh i način razmišljanja, uticao je na to da se neki od njih oblače i nose izuzetno ukusno, dok drugi djeluju kao da im sa kućnim ogledalom nešto nije kako treba. Ipak, i ova specifičnost – različitost, sastavni je dio Londona.

Različitost i sklonost eksperimentisanju, kroz istoriju je dovela Engleze ne samo do novih pravaca u modi (Vivienne Westwood, John Galliano, Alexander McQueen…), ili muzici (Beatles, Rolling Stones, David Bowie, Punk, Rock…), već i do najvećih naučnih otkrića.

Iako je sličan izum postojao još u antičkom periodu, tek krajem XVIII vijeka Džejms Vat iz engleskog grada Birmingema, usavršio je parnu mašinu. Ovaj pronalazak bio je zamajac industrijskoj revoluciji, doveo do pronalaska voza (1822, George Stephenson) i podizanja fabrika, čime su skoro preko noći, prvo Engleska, a zatim i čitava Evropa (i Amerika) kročili u Novi vijek.

London, Piccadilly Circus metro stanica / Foto: Ivana Dukčević © All rights reserved

LONDON – TOP 10:

1) Prošetati se južnom obalom Temze (South Bank), uz posjetu renoviranom renesansnom pozorištu Globe Theatre, 13,5 Funti (17 Eura), nekoj od atrakcija srednjovjekovne strave i užasa London Dungeon, itd – oko 15 Funti (19 Eura) i Galeriji Tate Modern (besplatno)

 2) Otići na predstavu u Globe Theatre najjeftijia karta: 5 Funti za stajanje (6.5 Eura), ili 15 – 39 Funti – za sjedenje (19-48.5 Eura), ili neki od poznatih pozorišta londonskog West End-a, uz posjetu Covent Garden-u

 3) Obići Tower 19 Funti (24 Eura) i Tower Bridge prelaz preko mosta je besplatan, ali se obilazak kule i vrha mosta naplaćuje 8 Funti ( 10 Eura)

 4) Obići „muzejsku četvrt“ i posjetiti tri predivna muzeja: Museum of Natural History (Prirodnjački muzej), Science Museum (Muzej nauke) i Victoria & Albert Museum (Muzej primjenjenih umjetnosti i dizajna) – sva 3 muzeja su državni i potpuno besplatni.

 5) Prošetati se ulicama Regent Street i Oxford Street, od skvera Piccadilly Circus, sve do slavoluka Marble Arch, i vidjeti najpoznatije radnje u Londonu.

 6) Provesti dobar dio dana u nekom od ogromnih, centralno lociranih londonskih parkova, Hajd parku, na primjer (Hyde Park), uz vožnju biciklom, badminton, kafu u kafeu kraj jezera, ili piknik na travi.

 7) Provesti dobar dio vikenda na jednoj od dvije najpoznatije londonske „pijace svega i svačega“ – Potobello Road ili Camden Town, onda otići u posetu Šerlok Holmsu – Sherlock Holmes Museum 6 Funti ( 7.5 Eura)

 8) Ručati „Fish & Chips“ cijene se kreću od 9 do 18 Funti, po porciji (11.5 do 22.5 Eura) i probati lokalni koktel sa limunadom i „Pimm’s“-om.

 9) Obići zapadni centar grada – Westminster, vidjeti britanski parlament (Houses of Parliament), Big Ben, opatiju Westminster Abbey 16 Funti (20 Eura) i nešto dalje, u ulici Whitehall – Downing Street, gdje živi britanski premijer.

 10) Obići British Museum ili National Gallery (oba muzeja su državna i potpuno besplatna)

INFO

Easy Bus nudi relativno jeftine transfere autobusom sa aerodroma, počevši već od dvije funte. Radi na istom principu kao low-cost aviokompanije – što ranije bukiraš, to je jeftinije. Kod ostalih autobusnih prijevoznika kartu morate platiti od desetak funti više.

Easy Bus vozi sa aerodroma Luton, Stansted i Gatwick

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content