Jednostavni recepti za sladoled

Napravite svoj ljetni desert.

Sladoled od banane i kikiriki maslaca

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 140 g šećera
  • 480 ml vrhnja
  • 240 ml mlijeka
  • 100 g kikiriki maslaca
  • 2 zrele banane
  • 30 ml soka od limuna

Priprema:

Najprije umutiti jaja, potom postepeno dodavati šećer i dalje mutiti sve dok se ne istopi. Na red dolaze šlag krema i mlijeko, koje također treba umutiti. Odvojiti jednu šalicu u posebnu zdjelu, dodati i umutiti kikiriki maslac, a potom sve staviti u postojeću smjesu i dobro promiješati. Zalediti u aparatu za sladoled, ili staviti u zamrzivač. Još blendirati bananu s limunovim sokom, te dodati skoro zamrznutoj smjesi sladoleda, odnosno pomiješati i zamrznuti do kraja.

Sladoled od vanilije   

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 130 g šećera od vanilije
  • 125 g bijelog preljeva
  • 5 žumanaca
  • 1 štapić vanilije

Priprema:

Skuhati mlijeko. Pjenasto umutiti žumanca i šećer od vanilije. Otopiti preljev u mlijeku. Prepoloviti štapić od vanilije. Dodati ekstrakt vanilije u mlijeko, a onda smjesu mlijeka, šećera i jaja umutiti. Smjesa se ne smije skuhati – skloniti je čim se poveže, te brzo ohladiti. Na kraju, staviti u aparat za sladoled, ili zamrzivač.

Sladoled od kokosa

Sastojci:

  • 450 ml kokosovog mlijeka
  • 250 ml šlaga
  • 2 žumanca
  • 50 g kokosovog brašna
  • 100 g kokosovog šećera
  • čokolada za posipanje (po želji)

Priprema:

Kokosovo mlijeko sa svim ostalim sastojcima zagrijati u jednoj posudi na niskoj temperaturi, ne čekati vrenje. Stalno miješati dok tečnost ne postane gušća. Dignuti sa šporeta i ohladiti. Staviti u veliku zdjelu a potom u zamrzivač tri sata. Izvaditi, promiješati mutilicom i ponovo vratiti nazad, te ponoviti postupak za sat ili dva. Ova radnja se može ponavljati, važno je da sladoled postigne željenu konzistenciju. Ko želi dobiti posebno kremastu smjesu, prije zamrzavanja smjesu može umutiti električnom mutilicom. Na kraju, posuti čokoladom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content