Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Jednostavni recepti za sladoled
 Jednostavni recepti za sladoled
Furaj Planetom Kuhinja

Jednostavni recepti za sladoled

by Furaj.ba 3 min read

AA

Napravite svoj ljetni desert.

Sladoled od banane i kikiriki maslaca

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 140 g šećera
  • 480 ml vrhnja
  • 240 ml mlijeka
  • 100 g kikiriki maslaca
  • 2 zrele banane
  • 30 ml soka od limuna

Priprema:

Najprije umutiti jaja, potom postepeno dodavati šećer i dalje mutiti sve dok se ne istopi. Na red dolaze šlag krema i mlijeko, koje također treba umutiti. Odvojiti jednu šalicu u posebnu zdjelu, dodati i umutiti kikiriki maslac, a potom sve staviti u postojeću smjesu i dobro promiješati. Zalediti u aparatu za sladoled, ili staviti u zamrzivač. Još blendirati bananu s limunovim sokom, te dodati skoro zamrznutoj smjesi sladoleda, odnosno pomiješati i zamrznuti do kraja.

Sladoled od vanilije   

Sastojci:

  • 500 ml mlijeka
  • 130 g šećera od vanilije
  • 125 g bijelog preljeva
  • 5 žumanaca
  • 1 štapić vanilije

Priprema:

Skuhati mlijeko. Pjenasto umutiti žumanca i šećer od vanilije. Otopiti preljev u mlijeku. Prepoloviti štapić od vanilije. Dodati ekstrakt vanilije u mlijeko, a onda smjesu mlijeka, šećera i jaja umutiti. Smjesa se ne smije skuhati – skloniti je čim se poveže, te brzo ohladiti. Na kraju, staviti u aparat za sladoled, ili zamrzivač.

Sladoled od kokosa

Sastojci:

  • 450 ml kokosovog mlijeka
  • 250 ml šlaga
  • 2 žumanca
  • 50 g kokosovog brašna
  • 100 g kokosovog šećera
  • čokolada za posipanje (po želji)

Priprema:

Kokosovo mlijeko sa svim ostalim sastojcima zagrijati u jednoj posudi na niskoj temperaturi, ne čekati vrenje. Stalno miješati dok tečnost ne postane gušća. Dignuti sa šporeta i ohladiti. Staviti u veliku zdjelu a potom u zamrzivač tri sata. Izvaditi, promiješati mutilicom i ponovo vratiti nazad, te ponoviti postupak za sat ili dva. Ova radnja se može ponavljati, važno je da sladoled postigne željenu konzistenciju. Ko želi dobiti posebno kremastu smjesu, prije zamrzavanja smjesu može umutiti električnom mutilicom. Na kraju, posuti čokoladom.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Nova Ladies In sezona obećava poseban i drugačiji doživljaj za

1 Jula, 2022
Novosti

Ponovo će voz krenuti iz Sarajeva prema Zagrebu

1 Jula, 2022
Novosti

 ‘Zeleni ključ’ uručen Sarajevo Film Festivalu

1 Jula, 2022
blog

Top 3 lokacije za vožnju kajakom u blizini Sarajeva

30 Juna, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Novosti

Nova Ladies In sezona obećava poseban i drugačiji doživljaj za poslovne žene

Kada je 2009. godine Amerikanka Elinor Ostrom dobila Nobelovu nagradu

Novosti

Ponovo će voz krenuti iz Sarajeva prema Zagrebu

Iz Sarajeva je jutros nakon deset godina krenuo voz do

Novosti

 ‘Zeleni ključ’ uručen Sarajevo Film Festivalu

Simboličnim uručenjem ‘zelenog ključa’ direktora Porschea BH Senada Olovčića direktoru

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.