Jeste li znali ko je prvi bosanski arhitekt?

Jeste li znali ko je prvi bosanski arhitekt?

Na natpisu iz doba bana Kulina, koji je nađen 1964. godine u selu Podbrežje kod Zenice, spominje se Draže Ohmučanin, graditelj koji je podigao Crkvu sv. Jurja.

Prema historičarima Šefiku Bešlagiću i Dubravku Lovrenoviću, ovaj kratki natpis dokaz je da su u periodu od 1180. do 1204. godine postojali domaći arhitekti, otkrili su ovu zanimljivost na svom Facebook profilu iz Asocijacije arhitekata u BiH.

Ploča velikog sudije Gradeše danas je u vlasništvu Muzeja grada Zenice, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 2003. godine nacionalnim spomenikom, kao pokretno dobro.

Kako se navodi u Odluci o proglašenju, radnik zeničke Željezare Grgo Prkić obrađivao je zemlju u junu 1964. godine u Podbrežju, selu oko tri kilometra udaljenom sjeverozapadno od Zenice. Prilikom obrade zemljišta pronašao je na dubini od oko jedan metar kamen s natpisom, kao i nekoliko ljudskih kostiju, kamen sa žljebom i poveću ploču, što je sve ostavio u zemlji.

| Jeste li znali tko je prvi bosanskohercegovački arhitekt? Na natpisu iz doba bana Kulina koji je nađen 1964 godine u…

Posted by Asocijacija arhitekata u BiH on Nedjelja, 4. April 2021.

Analizom je ustanovljeno da se radi o gornjoj polovini lijevog dovratka crkve mauzoleja sudije Gradeše i njegove žene, te da potječe s kraja 12. stoljeća.

Gradeša je bio veliki sudija za vrijeme vladavine bana Kulina. To je novi podatak o ustrojstvu sudske vlasti u spomenutom periodu.

Historičari imaju različite pretpostavke o onome što piše u tekstu na ploči, za koju se pretpostavlja da je bila dio crkve. Neki smatraju da je riječ o tekstu koji govori o sahrani graditelja i njegove supruge, dok drugi smatraju da je riječ o posveti crkve.

Iz glavnog natpisa se saznaju slijedeći relevantni historijski podaci:

  • da je u doba “velikog bana Kulina” (1180-1204), kako je intituliran na spomeniku, postojala funkcija velikog suca koju je Gradeša obavljao; to je prvi spomen Gradeše kao historijske ličnosti;
  • da je Gradeša očigledno ktitor navedene porodične crkve (mauzoleja) i da je u njoj sahranjen;
  • da je negdje u blizini mjesta nalaza postojala Crkva sv. Jurja (sv. Đurđa) iz tog perioda, znači, s kraja XII i početka XIII stoljeća.

Dodatno se iz natpisa saznaje:

  • da je Gradešina žena sahranjena pored muža. Sličan slučaj je i na stećku- ploči Kaznaca Nespine i njegove žene Bjeloke iz Malog Čajna kod Visokog, koji je datiran u XIII stoljeće;
  • da je crkvu sagradio Draže Ohmučanin, jedan od prvih spomenutih srednjovjekovnih graditelja. Prezime Ohmučanin je vjerojatno postalo po kraju iz kojeg potiče. Vego spominje lokalitet u Zenici, pored željezničke stanice, imenom Odmut ili Ohmut (ždrijebe)
  • da je natpis pisao pop, čije ime počinje sa sljedeća tri slova “Pro…”.

Spomenik je po pronalasku prenesen u Muzej grada Zenice, gdje se i danas čuva u njegovom depou, a tada nije uživao zakonsku zaštitu.

I dan-danas nalazi se u dobrom stanju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content