Jeste li znali ko je prvi bosanski arhitekt?

  Jeste li znali ko je prvi bosanski arhitekt?

  Jeste li znali ko je prvi bosanski arhitekt?

  Na natpisu iz doba bana Kulina, koji je nađen 1964. godine u selu Podbrežje kod Zenice, spominje se Draže Ohmučanin, graditelj koji je podigao Crkvu sv. Jurja.

  Prema historičarima Šefiku Bešlagiću i Dubravku Lovrenoviću, ovaj kratki natpis dokaz je da su u periodu od 1180. do 1204. godine postojali domaći arhitekti, otkrili su ovu zanimljivost na svom Facebook profilu iz Asocijacije arhitekata u BiH.

  Ploča velikog sudije Gradeše danas je u vlasništvu Muzeja grada Zenice, a Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH proglasila je 2003. godine nacionalnim spomenikom, kao pokretno dobro.

  Kako se navodi u Odluci o proglašenju, radnik zeničke Željezare Grgo Prkić obrađivao je zemlju u junu 1964. godine u Podbrežju, selu oko tri kilometra udaljenom sjeverozapadno od Zenice. Prilikom obrade zemljišta pronašao je na dubini od oko jedan metar kamen s natpisom, kao i nekoliko ljudskih kostiju, kamen sa žljebom i poveću ploču, što je sve ostavio u zemlji.

  | Jeste li znali tko je prvi bosanskohercegovački arhitekt? Na natpisu iz doba bana Kulina koji je nađen 1964 godine u…

  Posted by Asocijacija arhitekata u BiH on Nedjelja, 4. April 2021.

  Analizom je ustanovljeno da se radi o gornjoj polovini lijevog dovratka crkve mauzoleja sudije Gradeše i njegove žene, te da potječe s kraja 12. stoljeća.

  Gradeša je bio veliki sudija za vrijeme vladavine bana Kulina. To je novi podatak o ustrojstvu sudske vlasti u spomenutom periodu.

  Historičari imaju različite pretpostavke o onome što piše u tekstu na ploči, za koju se pretpostavlja da je bila dio crkve. Neki smatraju da je riječ o tekstu koji govori o sahrani graditelja i njegove supruge, dok drugi smatraju da je riječ o posveti crkve.

  Iz glavnog natpisa se saznaju slijedeći relevantni historijski podaci:

  • da je u doba “velikog bana Kulina” (1180-1204), kako je intituliran na spomeniku, postojala funkcija velikog suca koju je Gradeša obavljao; to je prvi spomen Gradeše kao historijske ličnosti;
  • da je Gradeša očigledno ktitor navedene porodične crkve (mauzoleja) i da je u njoj sahranjen;
  • da je negdje u blizini mjesta nalaza postojala Crkva sv. Jurja (sv. Đurđa) iz tog perioda, znači, s kraja XII i početka XIII stoljeća.

  Dodatno se iz natpisa saznaje:

  • da je Gradešina žena sahranjena pored muža. Sličan slučaj je i na stećku- ploči Kaznaca Nespine i njegove žene Bjeloke iz Malog Čajna kod Visokog, koji je datiran u XIII stoljeće;
  • da je crkvu sagradio Draže Ohmučanin, jedan od prvih spomenutih srednjovjekovnih graditelja. Prezime Ohmučanin je vjerojatno postalo po kraju iz kojeg potiče. Vego spominje lokalitet u Zenici, pored željezničke stanice, imenom Odmut ili Ohmut (ždrijebe)
  • da je natpis pisao pop, čije ime počinje sa sljedeća tri slova “Pro…”.

  Spomenik je po pronalasku prenesen u Muzej grada Zenice, gdje se i danas čuva u njegovom depou, a tada nije uživao zakonsku zaštitu.

  I dan-danas nalazi se u dobrom stanju.