Jezero Smreka u Varešu, poznato kao jezero Nula

Na području nekadašnjeg površinskog kopa rudnika željezne rude Smreka u Varešu nastalo je mistično jezero koje je zaista interesantno za vidjeti.

Foto: Boris Trogrančić

Jezero za kojeg se smatra da je najveći  bunar pitke vode u Bosni i Hercegovini naročito vole ribolovci, a popularno je i među kupačima iako na prilazu jezeru piše da je zabranjeno kupanje, pa čak i sam pristup.

Foto: Furaj.ba

 

Jezero okružuju brda “Kota” na sjevernoj strani sa visinom od 1100 m i brdo “Veokovac na južnoj strani sa visinom od 1150 m.  Njegova površina iznosi 125.000 m2 sa najvećom dužinom od 610 m, širinom od 320 m i dubinom od 107,05 m. Najveća dubina jezera trenutačno iznosi cca 110 m.

Kraj jezera je postavljen i okvir za fotografije s prekrasnim pogledom, odakle jezero i okolinu možete uhvatiti u cjelini.

Posebno je atraktivno zimi kada površina jezera zaledi, odnosno u januaru i februaru kada debljina leda bude i do 40 centimetara.

Varešani su za njega posebno vezani i to je njihov ponos, te ga često posjećuju kako bi se ovuda prošetali, fotografirali, a kako je jezero poribljeno pastrmkom, tu se dolazi i pecati.

Kako doći?

Od Sarajeva, ovo jezero je udaljeno 50 km a od Zenice 100 km i povezano je sa oba ova grada putnim komunikacijama. Sam prilaz jezeru je moguć sa lokalnog puta, nalazi se na samom ulazu u Vareš iz pravca Breze, na kilometar od centra grada.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content