Jezero Van

Van je grad u Istočnoj Anadoliji čije je glavno obilježje  jezero Van koje lokalno stanovništvo zove morem zbog njegove ogromne površine.

Foto: Emira Azganović

Jezero Van je najveće jezero u Turskoj. Površina zauzima 3 713 m2 , a na najširem mjestu mjeri 119 km što ga čini drugim po veličini na Bliskom Istoku. Nastalo je nakon erupcije vulkana na planini Nermut kada je lava blokirala odvod vode koja se slijevala sa okolnih planina formiravši tako i najveće svjetsko jezero  koje nema izlaza i nigdje ne otiče. Zbog slane, alkalne vode u njemu nema živog svijeta osim ribe lokalnog imena “Inđi kefali” iz porodice šarana koja se prilagodila slanom okolišu ali u proljeće migrira i mrijesti se u okolnim slatkim vodama.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Legenda kaže da jezero Van ima i svoje čudovište – Inčoj. Očevidci, njih oko 1000 pripovjedaju o morskoj nemani dugoj 15 m i sa bodljama na leđima.

Osim što posjeduje određen stepen slaniteta jezero je i alkalno, zbog čega se pjeni i površina mu je ponegdje potpuno bijela. Zbog toga žene koje žive na obalama jezera, kosu i veš peru u jezerskoj vodi, bez šampona, odnosno sapuna.  Van je i  dom slavnih turskih „van mačaka” koje vole vodu i rado se kupaju u moru.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content