Jovana Kvržić  – Njen život u koferu

 

Koliko su putovanja nadahnjujuća i okrepljujuća,  koliko je svijet spreman na svakoj geografskoj širini da vas oblikuje novim stavovima, najbolje pokazuju lični zapisi strastvenih putnika. Jedna od njih je Jovana Kvržić. Ovo je njena priča

Jovana Kvržić je magistrica farmacije na putu da postane doktorica farmaceutskih nauka. Rođena u Zenici, odrasla je u Srbiji, gdje je završila osnovnu i srednju školu, te farmaciju na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu. No, postala je strastvena putnica, koja je obišla skoro 90 zemalja prikupljajući na svakom putovanju anegdote za prepričavanje i pamćenje. Čak je ‘nesretnim slučajem’ završila na Sejšelima. Vraćajući se s Mauricijusa u Abu Dabi s presijedanjem na Sejšelima, zbog formalnih nedostataka bukvalno je izbačena na rajski otok, gdje je potpuno neplanirano provela dva dana. Plivala je u tri okeana, mirnija, burnija, hladnija, toplija…, a sada mašta o krstarenju Antarktikom.  

Radoznala Jovana Kvržić

Krenuvši na put oko svijeta 2015. pasija za putovanjima bivala je sve veća i veća. Danas je svjesna da će u duši zavijek ostati vječita putnica, dok će njen blog i njene fotografije učiniti da uspomene zauvijek žive.

“Oduvijek sam bila veoma radoznala. Želja za upoznavanjem novih ljudi, destinacija, sticanjem iskustava, vukli su me naprijed. Upoznajući svijet oko sebe, više upoznajem i onaj svijet u sebi. Kako se mijenjaju destinacije koje posjećujem, tako se mijenjam i ja”, kaže Jovana, koja najviše voli putovati po Aziji. 

U zemljama najvećeg kontinenta osjeća se mirno i sigurno, one prijaju njenom senzibilitetu. Posebno izdvaja Indoneziju i njen otok Bali, čije stanovnike doživljava kao posebne ljude. Bogata kultura i način na koji gledaju na život promijenila je njenu percepciju mnogih stvari. No, Jovana isto tako lijepe utiske nosi iz Pakistana.

“Putujući sam shvatila koliko je svijet veliki, a opet tako mali, koliko smo različiti, a opet isti, i da sam se ja rodila, naprimjer, u Pakistanu, bila bih Pakistanka. Sve ono što mislim i znam je u najvećem dijelu poteklo od okruženja u kome se nalazim. Kako više putujem i upoznajem drugačije, mogu slobodnije i iskrenije da formiram svoje stavove.”

Od afričkih zemalja posjetila je Etiopiju, Tanzaniju, Ganu, Benin i Togo, doživjevši nadrealna i potresna iskustva. 

 

“Najveći utisak na mene ostavila je Etiopija i posjeta njenim plemenima. Teško je zamisliti da njihov način života opstaje i u 21. vijeku. U nekim od etiopijskih plemena žene se dobrovoljno bičuju da bi imale što više ožiljaka koji se smatraju simbolom ljepote, dok se u drugim djeca bacaju krokodilima zbog određenih fizičkih karakteristika ili statusa. Naprimjer, ako su rođena u vanbračnoj zajednici, kao blizanci, ili ukoliko im niknu gornji zubi prije nego donji. Shvatila sam koliko je ljepota relativan pojam, ali i to šta je normalno i kako je malo potrebno da se čovjek navikne na nove okolnosti. Već poslije sat vremena provedenih u plemenu, i meni su neke stvari postajale sasvim normalne i prihvatljive”. 

Svaka posjeta Africi budi u Jovani posebnu zahvalnost, jer postaje svjesna koliko jedna obična čaša čiste vode vrijedi. 

“U moja afrička iskustva ubrajaju se i prisustvovanje vudu obredu u Beninu, te posjeta hramu pitona u Togu. I ovdje dolazimo do pitanja o predrasudama. Recimo, na prvu bih okarakterisala vudu kao crnu magiju, a to je, zapravo, punopravna religija.”

 

Jovana je ranije putovala tamo gdje ju je srce vuklo, a sada ide u dijelove svijeta koji su joj preostali. Kao saputnici najviše joj prijaju ljudi iz iste branše, istovremeno i dobri prijatelji. S njima je lakše prebroditi loša iskustva, kao kada je bila opljačkana u Kolumbiji, a da to nije ni primijetila. 

Prepuštam se budućnosti

Iako s velikom posvećenošću obrađuje svoju doktorsku disertaciju na temu Dejstvo ekstrakta kukuruzne svile na benignu hiperplaziju prostate kod muškaraca, još uvijek nema jasno definisane profesionalne ciljeve. Naprosto, mnogi putevi otvorili su se spontano, poput posla putne blogerice, koji je ispisao neočekivano lijepa poglavlja njene životne knjige. 

 

“Ostavljam budućnosti da me iznenadi i donese ono što je najbolje za mene”, zaključuje Jovana.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content