Jelena Lena Stefanović – Putovanja su moja škola

Poput kakve pčelice koja leti sa cvijeta na cvijet, Jelena Lena Stefanović istražuje svijet i puni profile na društvenim mrežama blistavim fotografijama sa raznih putovanja. Reklo bi se da joj je život igra. Je li baš tako, pitali smo Lenu, koja je turistički vodič i travel bloggerica. 

Putovanja čine da blistam, bude u meni radoznalo dijete koje želi otkriti svijet i upoznati nove ljude. Kao i svi, imam brige i nosim ih sa sobom, ali uz sreću koju donose putovanja sve je lakše, kaže ova sjajna mlada žena, svjetska putnica koja je do sada, što privatno, što poslovno posjetila 45 zemalja i poput neke velike spužve upijala boje, mirise i okuse svijeta, plesala na Kubi, grijala se pod suncem Maldiva i ostavljala tragove stopala po zanzibarskim plažama.

Kako je počelo?

Lena, kao dijete i tinejdžerka, ako ne računamo odlaske na more, nije mnogo putovala. Na školskoj ekskurziji u Prag, upijala je predavanje vodiča, a godinu kasnije u Grčkoj, na ekskurziji sa drugaricama, ponovo slušajući vodiče, shvata da je njen životni poziv u putovanjima. Nakon svake od ukupno 45 zemalja koje je posjetila, njena ljubav prema onome što radi samo raste. I tu ljubav ne umanjuju ni loše i opasne stvari, koje se ponekad, eto, dogode. 

Ako se uzme u obzir koliko sam na putu, ne događaju mi se loše stvari. Ne želim da me panični strah tokom putovanja uzima za taoca, ali moramo biti oprezni. Najveća putnička neprijatnost mi se dogodila ove godine u Indiji na Holi festivalu. Znala sam da ne bi trebalo da ostajem sama zbog pripitih lokalaca, ali… Na dva minuta sam izgubila prijatelje iz vida, dovoljno da me okruži grupa nedobronamjernih muškaraca. Srećom, brzo sam odreagovala i desio se samo jedan neprijatan dodir, opisuje nemili događaj. 

Zbog toga se treba informisati o zemlji u koju se putuje, pročitati što više blogova i foruma, raspitati se na putničkim Facebook grupama ili ispitati prijatelje koji su već bili na toj destinaciji. Loše se stvari mogu desiti i na vlastitom pragu i zato ne treba odustajati od putovanja, kaže nam naša vesela sagovornica. 

Snjegovi i monsuni

No, vratimo se ljepšim stvarima. Premda fokusirana na otkrivanje novih radosti u vidu novih destinacija, Leni je jedan grad najposebniji na svijetu. 

Ne doživljavam ga kao turista jer sam tokom master studija godinu i pol živjela u njemu, ali Venecija je najjedinstveniji grad na svijetu, grad koji nema ružnu ulica i u kojem je svaki momenat poput filma. A poput filmske trake vrte nam se i emocije i mijenja mišljenje, pa je zanimljivo, kaže Lena, kako nam se, što više putujemo, mijenja definicija termina “čudno”. 

Ne postoji čudno, postoji ono na šta nismo navikli. To mi je prvi put postalo jasno na Maldivima, u razgovoru sa lokalnom dječicom. Pitali su me ima li u Srbiji monsuna. Rekla sam da nema, ali ima snijega. Kada sam im pokazala fotografije i snimke, njima smo mi postali čudaci sa čudnom bijelom prašinom po ulici. 

Zrno zdravlja, zraka sunca

No, nisu Leni strast samo daleke zemlje, već i čarobne lokacije u Srbiji. Svuda u svijetu, pri susretu sa strancima, trudi se predstaviti svoju zemlju na najljepši mogući način.

Dogodine očekujem posjetu prijatelja iz Venecije i radujem se što ću im pokazati Srbiju. Moje omiljeno parče Srbije je Đerdap, volim šetnje Novim Sadom i Suboticom, ali i mojim Zemunom, gradom u gradu. 

Naša sagovornica kao važan benefit putovanja navodi učenje o pojavama i ljudima, pa ističe Japance zbog njihovog načina na koji poštuju prirodu i jedni druge, a ponajviše njihovu spremnost da pomognu strancu u nevolji. 

Na Kubi i u Tanzaniji naučila sam da nam je ponekad za sreću, kada je teško, dovoljno da smo zdravi i obasjani suncem. Uvidjela sam i da smo mi, Balkanci, među najljubaznijim domaćinima na svijetu, ali sa nama rame uz rame mogu divni Jordanci, Palestinci i Maldivljani. 

Od zahtjevnog i odgovornog posla, na kojem je vrlo fokusirana na različite tipove putnika, odmara putujući u privatnom aranžmanu s društvom, mada joj ni najmanji problem nije na put krenuti sama.

Rado putujem i u društvu i sama jer i kad krenem sama nađem dobro društvo, pa sada imam poznanike iz cijelog svijeta, rekla nam je Lena u ovom inspirativnom razgovoru za Furaj.ba magazin i portal. 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content