Kafa na Plavoj vodi – najveći travnički ćejf

  Kafa na Plavoj vodi – najveći travnički ćejf

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #49

  Plava voda je neizostavno svratište svih onih koji dolaze u Travnik. Voda izvire iz stijene i huči cijelim svojim tokom do Lašve čineći ugođaj neprocjenjivim i opuštajućim.

  plava voda
  Foto: Rahatlook

  Plava voda je mjesto gdje nastaju najljepše fotografije, tu se kupuju suveniri, hrane ribice, i naravno, sa Plave vode se ne ide dok se ne popije kahva.

  Lutvina kafana

  Simbol Plave vode, te Travnika je Lutvina kahva koja je speficična po tome što se servira uz cigaretu i šibice.

  plava voda
  Lutvina kafana; Foto: S. H/Furaj.ba

   

  „Na kraju travničke čaršije, ispod hladovitog i hučnog izvora Šumeća, postoji otkad svet pamti mala ‘Lutvina kahva’. Toga prvog sopstvenika kafane, Lutve, ne sećaju se ni najstariji ljudi, taj je bar stotinjak godina već na nekom od razasutih travničkih grobalja, ali svi idu kod Lutve na kafu i njegovo se ime pamti i izgovara tamo gde su zaboravljena imena tolikih sultana, vezira i begova.

  U bašti je kafanica, pod samom stenom, u podnožju brega, ima jedno odvojeno, hladovito i malo uzvišeno mesto, gde raste stara lipa. Oko te lipe i između stena i busenja uklopljene su niske klupe nepravilna oblika na kojima je zadovoljstvo posedeti i sa kojih se teško ustaje”, zapisao je rođeni Travničanin Ivo Andrić u romanu za kojeg je dobio Nobelovu nagradu “Travnička hronika”.

  Foto: S. H/Furaj.ba

  Osamnaestog juna 1887.godine Lutvina kafana zabilježila je i posjetu austrijskog princa Rudolfa Habsburškog, koji je očaran ljepotom ambijenta poklonio dukat za obnovu kafane, te su je od tada prozvali i „Rudolfova kafana“.

  Pored Lutvine kafane, kafa se na Plavoj vodi može popiti u još dva restorana.


  10 razloga zašto posjetiti Travnik