Kafa na Plavoj vodi – najveći travnički ćejf

BiH Bucket List Challenge

Izazov #42 – Popij kafu na Plavoj vodi u Travniku

Plava voda je neizostavno svratište svih onih koji dolaze u Travnik. Voda izvire iz stijene i huči cijelim svojim tokom do Lašve čineći ugođaj neprocjenjivim i opuštajućim.

plava voda

 

Foto: Rahatlook

Plava voda je mjesto gdje nastaju najljepše fotografije, tu se kupuju suveniri, hrane ribice, i naravno, sa Plave vode se ne ide dok se ne popije kahva.

Lutvina kafana

Simbol Plave vode, te Travnika je Lutvina kahva koja je speficična po tome što se servira uz cigaretu i šibice.

„Na kraju travničke čaršije, ispod hladovitog i hučnog izvora Šumeća, postoji otkad svet pamti mala ‘Lutvina kahva’. Toga prvog sopstvenika kafane, Lutve, ne sećaju se ni najstariji ljudi, taj je bar stotinjak godina već na nekom od razasutih travničkih grobalja, ali svi idu kod Lutve na kafu i njegovo se ime pamti i izgovara tamo gde su zaboravljena imena tolikih sultana, vezira i begova.

U bašti je kafanica, pod samom stenom, u podnožju brega, ima jedno odvojeno, hladovito i malo uzvišeno mesto, gde raste stara lipa. Oko te lipe i između stena i busenja uklopljene su niske klupe nepravilna oblika na kojima je zadovoljstvo posedeti i sa kojih se teško ustaje”, zapisao je rođeni Travničanin Ivo Andrić u romanu za kojeg je dobio Nobelovu nagradu “Travnička hronika”.

Osamnaestog juna 1887.godine Lutvina kafana zabilježila je i posjetu austrijskog princa Rudolfa Habsburškog, koji je očaran ljepotom ambijenta poklonio dukat za obnovu kafane, te su je od tada prozvali i „Rudolfova kafana“.

Pored Lutvine kafane, kafa se na Plavoj vodi može popiti u još dva restorana.

 

 BiH Bucket List Challenge

Izazov #42 – Popij kafu na Plavoj vodi u Travniku

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste popili kafu na Plavoj vodi.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

          

    

Zato što jedan članak nije dovoljan…

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TRAVNIK

STARI GRAD KASTEL

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content