Stari grad Kastel

    Stari grad Kastel

    Jedini spomenik iz srednjeg vijeka u Travniku je Stari Grad (Kastel), iz prve polovine XV stoljeća. Izgrađen je u periodu previranja bosanske samostalnosti, pretpostavlja se u vrijeme bosanskog kralja Ostoje ili kralja Tvrtka II. Grad se sastoji od nekoliko dobro uvezaih cjelina, sklopljenih u tvrđavu, pri čemu se vodilo računa o izgledu terena i svrsi svakog pojedinog bedema.

    Nije poznato kako su ga Turci osvojili, ali se zna da su nadograđivali i proširavali tvrđavu odakle se formirala i okupila čitava travnička čaršija. Za vrijeme Austro-Ugraske tvrđava dobija  naziv Kastel ili Kaštel. Iz centra Travnika do Starog Grada možete doći veoma uskim ulicama, tipičnim za ovaj kraj u kojim se može vidjeti mnoštvo starih bosanskih kuća.

    Pogled sa tvđave na i cijeli Travnik je izuzetno lijep, posebno na Plavu vodu,mjesto za odmor uz hladno vrelo vode koje teče velikom brzinom i uz koje se nalaze mali restorani i mjesta gde se moze odmoriti, kupiti suvenire, ručati ili jednostavno zasatati u hladu poslije obilaska.

    Elvira Leka, Furaj.ba