Stari grad Kastel – tvrđava s koje se Travnik vidi kao na dlanu

BiH Bucket List Challenge

Izazov #43 Uživaj u pogledu na Travnik sa stare tvrđave

Simbol grada zidine su srednjovjekovne tvrđave s koje se pruža nevjerovatan pogled na čaršiju. Put do tvrđave svojevrstan je vremeplov kroz mahale sa starim bosanskim kućama. Na vrhu uzbrdice kameni je most sa čije su druge strane drvene kapije Starog grada. 

Foto: Furaj.ba

Jedini spomenik iz srednjeg vijeka u Travniku je Stari Grad (Kastel), iz prve polovine XV stoljeća. Izgrađen je u periodu previranja bosanske samostalnosti, pretpostavlja se u vrijeme bosanskog kralja Ostoje ili kralja Tvrtka II. Grad se sastoji od nekoliko dobro uvezaih cjelina, sklopljenih u tvrđavu, pri čemu se vodilo računa o izgledu terena i svrsi svakog pojedinog bedema.

Nije poznato kako su ga Turci osvojili, ali se zna da su nadograđivali i proširavali tvrđavu odakle se formirala i okupila čitava travnička čaršija. Za vrijeme Austro-Ugraske tvrđava dobija  naziv Kastel ili Kaštel. Iz centra Travnika do Starog Grada možete doći veoma uskim ulicama, tipičnim za ovaj kraj u kojim se može vidjeti mnoštvo starih bosanskih kuća. Cijena ulaza je simbolična, a iza kapije vas čeka prekrasna tvrđava i izložbeni prostor koji će vam prikazati kako se u Travniku nekada živjelo.  Prostor tvrđave omiljen je i za photoshootinge, pa ne propustite priliku i sami napraviti nekoliko odličnih fotografija. I za naš izazov i za pohvaliti se pred prijateljima.

Pogled sa tvđave na Travnik je izuzetno lijep, posebno na Plavu vodu, mjesto za odmor uz hladno vrelo vode koje teče velikom brzinom i uz koje se nalaze mali restorani i mjesta gde se moze odmoriti, kupiti suvenire, ručati ili jednostavno zasatati u hladu poslije obilaska.

 

BiH Bucket List Challenge

Izazov #43 – Uživaj u pogledu na Travnik sa stare tvrđave

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste posjetili tvrđavu.

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

Zato što jedan članak nije dovoljan…

KAFA NA PLAVOJ VODI

10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI TRAVNIK

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content