Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  • EnglishEnglish
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Cazin
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Zanimljivosti
  3. Kako Jamie Oliver pravi ćevape s ajvarom
 Kako Jamie Oliver pravi ćevape s ajvarom
Foto: Jamieoliver.com
Zanimljivosti

Kako Jamie Oliver pravi ćevape s ajvarom

by Furaj.ba 4 min read

AA

Jedan od najslavnijih kuhara na svijetu Jamie Oliver nedavno je na svojoj internet-stranici objavio recept za svoju verziju omiljenog bosanskog specijaliteta – ćevapa, i to u somunima s ajvarom.

Foto: Jamieoliver.com

“Ovi somuni punjeni mesom s roštilja (ćevapi) i umakom od crvene paprike (ajvar) idealni su ako vam dolazi prijatelji. Napravite ćevape barem nekoliko sati prije nego što ih želite ispeći, ili idealno večer prije”, napisao je Jamie.

Ovo je recept za ćevape kako ih sprema slavni britanski kuhar:

Sastojci

750 g mljevenog goveđeg mesa
1 glavica crnog luka, plus 4 čehne bijelog
2 kašičice sode bikarbone
kašičica mljevene paprike
jaje
150 ml kisele vode
maslinovo ulje
6 crvenih paprika
2 patlidžana
peršun
2 limuna
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
crni luk
6 tortilja ili somuna
Ljute papričice (po izboru)
Kisela pavlaka

Priprema a la Jamie:

Ćevapi

Oljuštite, izdrobite 4 čehne bijelog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte svo mljeveno meso i pomiješajte. Ubacite malo sode bikarbone i mljevene paprike, i začinite po ukusu. Ubacite jaje i rukama gnječite smjesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smjesa postala glatka. Podijelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.

Ajvar

Za ajvar, ugrijte rernu na 230ºC/gas 8. U novu tepsiju stavite cijele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni. Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite jedno 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i isjeckajte povrće. Iscijedite 6 prepečenih čehni bijelog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve isjeckajte zajedno. Nakon što isjeckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscijedite limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu. Potom sitno isjeckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno isjeckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscijedite drugi limun. Promiješajte sve i odložite posudu. Neposredno prije nego što planirate poslužiti jelo, podgrijte tortilje ili somune i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugrije, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.

Za serviranje premažite ajvar preko tortilja ili somuna, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.

Ovaj recept je za 6 osoba!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ORIGINALNI RECEPT ZA TRADICIONALNE BOSANSKE ĆEVAPE

SARAJEVO – GDJE JEDU LOKALCI?

TASTE ATLAS 2020: ĆEVAPI NA 30. MJESTU NAJBOLJIH TRADICIONALNIH JELA NA SVIJETU

VJEČNA DEBATA: ČIJI ĆEVAPI SU BOLJI I UKUSNIJI

KAŽU ĆEVAPI SU TO

BANJALUČKI ĆEVAPI SVOJU SLAVU I OKUS DUGUJU JEDNOM ITALIJANU

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Web3 i blockchain u BiH: Prijavite svoja istraživanja i radove

26 Januara, 2023
Novosti

FIS Europa kup u OC Bjelašnica okupit će najelitnije skijaške

26 Januara, 2023
Novosti

U produkciji BH Content Laba: Snima se novi sitcom „Princ

25 Januara, 2023
Novosti

RAMAZANSKA UMRA II

24 Januara, 2023
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lavanda – recepti za savršeno ljetno osvježenje

Sladoled, limunada, keksići… Lavanda je jedna od omiljenih mirisnih ljekovitih

Adresar BiH ❤ Restorani

Kultna mjesta u Zenici

U svakom gradu zna se gdje se može popiti dobra

Adresar Restorani Travnik

Ćevabdžinica “Hari” u Travniku

Stranica “Taste Atlas” napravila je spisak dvadeset tri mjesta gdje možete

MARKETING

IMPRESSUM

KONTAKT

USLOVI KORIŠTENJA

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.