Kako Jamie Oliver pravi ćevape s ajvarom

Jedan od najslavnijih kuhara na svijetu Jamie Oliver nedavno je na svojoj internet-stranici objavio recept za svoju verziju omiljenog bosanskog specijaliteta – ćevapa, i to u somunima s ajvarom.

Foto: Jamieoliver.com

“Ovi somuni punjeni mesom s roštilja (ćevapi) i umakom od crvene paprike (ajvar) idealni su ako vam dolazi prijatelji. Napravite ćevape barem nekoliko sati prije nego što ih želite ispeći, ili idealno večer prije”, napisao je Jamie.

Ovo je recept za ćevape kako ih sprema slavni britanski kuhar:

Sastojci

750 g mljevenog goveđeg mesa
1 glavica crnog luka, plus 4 čehne bijelog
2 kašičice sode bikarbone
kašičica mljevene paprike
jaje
150 ml kisele vode
maslinovo ulje
6 crvenih paprika
2 patlidžana
peršun
2 limuna
Ekstra djevičansko maslinovo ulje
crni luk
6 tortilja ili somuna
Ljute papričice (po izboru)
Kisela pavlaka

Priprema a la Jamie:

Ćevapi

Oljuštite, izdrobite 4 čehne bijelog luka i stavite u veliku činiju. Dodajte svo mljeveno meso i pomiješajte. Ubacite malo sode bikarbone i mljevene paprike, i začinite po ukusu. Ubacite jaje i rukama gnječite smjesu. Dodajte koliko je god potrebno kisele vode kako bi smjesa postala glatka. Podijelite meso u 10 do 12 komada u obliku ćevapa, otprilike 10 cm dugačkih i 2 cm širokih. Stavite ih u nauljenu tepsiju, pokrijte plastičnom folijom i stavite u frižider.

Ajvar

Za ajvar, ugrijte rernu na 230ºC/gas 8. U novu tepsiju stavite cijele paprike, patlidžane i neoljušteni crni luk, i pecite u rerni 30 do 40 minuta, sve dok kora povrća malo ne pocrni. Kada se paprike i patlidžani zapeku, stavite ih u činiju, pokrijte plastičnom folijom i ostavite jedno 20 minuta. Kada se malo ohlade, oljuštite im kore i odstranite stabljike, i isjeckajte povrće. Iscijedite 6 prepečenih čehni bijelog luka i dodajte tečnost povrću. Dodajte i peršun, a onda sve isjeckajte zajedno. Nakon što isjeckate svo povrće, začinite sa malo soli i bibera, iscijedite limun i dodajte dosta ulja. Odložite posudu. Potom sitno isjeckajte preostali peršun i sipajte ga u činiju. Oljuštite, sitno isjeckajte crni luk i dodajte ga u činiju, i nakon toga u nju iscijedite drugi limun. Promiješajte sve i odložite posudu. Neposredno prije nego što planirate poslužiti jelo, podgrijte tortilje ili somune i stavite tiganj na vatru. Kada se tiganj ugrije, pecite ćevape jedno 10 do 12 minuta dok se ne ispeku.

Za serviranje premažite ajvar preko tortilja ili somuna, stavite na njih par ćevapa i po jednu ljutu papričicu. Sa strane stavite po kašiku pavlake i preostale kolutiće luka kao dekoraciju.

Ovaj recept je za 6 osoba!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ORIGINALNI RECEPT ZA TRADICIONALNE BOSANSKE ĆEVAPE

SARAJEVO – GDJE JEDU LOKALCI?

TASTE ATLAS 2020: ĆEVAPI NA 30. MJESTU NAJBOLJIH TRADICIONALNIH JELA NA SVIJETU

VJEČNA DEBATA: ČIJI ĆEVAPI SU BOLJI I UKUSNIJI

KAŽU ĆEVAPI SU TO

BANJALUČKI ĆEVAPI SVOJU SLAVU I OKUS DUGUJU JEDNOM ITALIJANU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content