Kako su američki gradovi dobili nadimke “Velika jabuka, Smaragdni grad…”?

Kada se kaže „Velika jabuka“ svima je jasno da je riječ o jednoj od najvećih svjetskih metropola New Yorku, smještene u SAD-u. 

Foto: Pixabay

Nadimak je to “grada koji nikad ne spava” kojeg Njujorčani ponosno spominju.

No, nije New York jedini grad u SAD-u koji ima svoj nadimak, a u nastavku teksta vam donosimo zanimljivosti o ostalim, ali i o NY samom.

New York: Velika jabuka

Grad je ovaj nadimak dobio 1920. kada je poznati sportski novinar John J. Fitzgerald napisao kolumnu u New York Morning Telegraphu o tome kako u gradu ima puno konjskih utrka i hipodroma. Pod „Velikom jabukom“ zapravo je mislio na najveću nagradu koju neko može osvojiti na takvim takmičenjima. Godine 1930-ih jazz muzičari počeli su grad zvati „Velikom jabukom“ i nakon toga nadimak je svima ušao u uho. Sedamdesetih New York je bio na glasu kao nasilan i mračan grad i kako bi se popravila medijska slika o njemu, lansirana je kampanja u kojoj je kao logo grada bila velika crvena jabuka.

Philadelphia: Grad bratske ljubavi

Osnivač Philadelphie William Penn jako je cijenio antičku Grčku i spojio je riječi phileo (ljubav) i adelphos (brat) u nazivu grada. Tako je nastala Philadelphia, a njen je nadimak zapravo prijevod njenog grčkog značenja.

Chicago: Vjetroviti grad

Postoji nekoliko verzija priče o tome kako je Chicago dobio nadimak. Prva je verzija ona najočitija, jer s jezera Michigan puše ledeni vjetar. Ona zanimljivija priča ponovno ima veze s novinarima: urednik Charles Dana iz New York Suna prozvao je stanovnike grada (a pogotovo političare) „vjetropirima“ a samim time i grad „vjetrovitim“.

Las Vegas: Grad grijeha

Iako na samu spomen Las Vegasa svako pomisli na kockarnice i svjetla, ovaj grad nije oduvijek tako izgledao. Početkom 20. stoljeća blok 16 bio je „crvena četvrt“ a blok 17 je bio mjesto na kojem se prodavao alkohol radnicima i putnicima. Kockanje je postalo legalno tek 1931, a 150-ih gradom je zavladala mafija koja je malo pomalo izgradila kockarsko carstvo.

Seattle: Smaragdni grad

Nadimak ovog kišnog grada nije nastao zbog dragog kamenja, već prirodnih ljepota, zelenila koje ga okružuje. U samom centru nalazi se arboretum Discovery Park. Za nadimak ovaj put nisu zaslužni novinari, nego je nadimak izglasan na takmičenju 1980. godine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content