Kanjon Rakitnice: Čudo divlje prirode

  Kanjon Rakitnice: Čudo divlje prirode

  Ako imate avanturistički duh i želite uživati u neobičnim ljepotama Bosne i Hercegovine, posjeta kanjonu rijeke Rakitnice odličan je izbor za vas. Mjesto gdje caruje netaknuta priroda, predstavlja neponovljivu atrakciju i veliki izazov za planinare, ribolovce i sve ljubitelje prirode

  Jedna od najvećih pritoka Neretve, rijeka Rakitnica stvorila je 26 km dug, čudesno privlačan i teško pristupačan kanjon, koji razdvaja planine Bjelašnicu i Visočicu, a spaja Bosnu i Hercegovinu. Kanjon rijeke Rakitnice jedan je od najdubljih klanaca Evrope, morfološki fenomen i idilično čudo divlje prirode. Rijeka pravi niz kanjona, brzaka, slapova, vodopada i mirnih kristalno čistih bazena, pa posjetitelji ovog raja na zemlji dugo pamte sve čari, ali i izazove koje nudi ovo područje.

  DOLAZAK DO KANJONA

  Ovaj kanjon spada među najznačajnije prirodne znamenitosti BiH, a nalazi se na samo 30-ak kilometara od glavnog grada BiH. Do gornjeg toka rijeke, u selu Rakitnici, dolazi se asfaltiranim putem iz Sarajeva, preko olimpijskih planina Igmana i Bjelašnice i sela Šabići, dok najbliži prilazni put prema ušću Rakitnice vodi iz Konjica, dvadesetak kilometara na istok, prema Boračkom jezeru.

  Ekosistem ovog kanjona stanište je oko više od 30 vrsta endemskih biljnih vrsta i brojnih endemskih životinjskih vrsta. Medvjedi, vukovi, divlji veprovi, lasice i divlje koze našli su svoje sklonište baš ovdje. Kristalno čista voda ovog kanjona, koju napajaju planinski potoci, pogodna je za piće duž cijelog toka, a njena temperatura u ljetnim mjesecima varira između 10 i 14 stepeni.

  Rakitnicu je moguće posjetiti i istraživati u periodu od maja do oktobra, turama koje polaze iz Sarajeva, s Olimpijskog centra na Bjelašnici i iz Konjica. Put kanjonom Rakitnice je prava atrakcija za ljubitelje avanturističkih sportskih aktivnosti. To nije obična turistička tura, već prava ekspedicija koja zahtijeva temeljite pripreme i pažljivo isplanirane aktivnosti.

  PREDIO BOGAT PRIRODNIM LJEPOTAMA

  Tura zahtijeva odličnu fizičku spremnost, dobru plivačku vještinu, znanja iz oblasti planinarskih i skautskih vještina, sposobnosti preživljavanja u divljini, prilagodljivost niskim temperaturama, kao i pokretljivost u vodi, a uz sve to neophodno je imati i lokalnog profesionalnog vodiča.

  I ostali predio oko kanjona je čaroban i bogat prirodnim ljepotama. Selo Šabići koje je smješteno između Bjelašnice, Treskavice i Visočice, vrijedno je posjete zbog svoje autentičnosti i nekropole srećaka koja se tu nalazi. Tu je i Lukomir, posljednje bosansko planinsko selo, na čijem će vas rubu dočekati jedinstven pogled na kanjon Rakitnice. To iskustvo vrijedi doživjeti!

  Ako ste ljubitelji neobičnih adrenalinskih aktivnosti, spremite se i započnite avanturu zvanu Kanjon Rakitnice!

  Autor: Samila Ivković