Kanjon rijeke Cvrcke

BiH Bucket List Challenge

Izazov #49 Pronađi vrelo koje je proslavio DiCaprio

Iz daljine se možda ne vidi uvijek bolje, ali se vidi šira slika. Taj je fenomen omogućio da ljepotu naše tek 12 kilometara duge (ili kratke), ali prekrasne rječice Cvrcke, otkrije planetarno poznati američki glumac, slavni Leonardo DiCaprio. I ne samo nama, već čitavom svijetu.

Rijeka Cvrcka; Foto: Sead Šašivarević, www.bezdanphoto.com

Rijeka Cvrcka nije toliko popularna, ali je neprocjenjiv prirodni biser naše zemlje sa izuzetnim turističkim potencijalom. Naročito je vole ljubitelji kanjoninga zbog njenih brojnih vodopada, kaskada, strmih litica i prirodnih tobogana. Njenom dolinom je neprocjenjiv gušt za šetnju jer dužinu cijele pješačke staze prate pitoreskni, gotovo nestvarni pejzaži i autentične vodenice kojih je nekada tu bilo čak 30. 

DiCaprio je za objavu na Instagramu, kojom se zapravo pridružio globalnoj borbi protiv gradnje hidroelektrana sa ciljem očuvanja rijeka, izabrao Opaki vir, čije kaskade i modrozelena boja izgledaju nezemaljski. Opaki vir je dobio ime zbog velike dubine i čudesne boje, zbog čega su se u njemu uvijek kupali samo najhrabriji.

Fotografija je djelo vrhunskog fotografa iz Sarajeva Seada Šašivarevića.  “Cvrcka je pravi dragulj prirode, smaragdno zelene boje, pitka u gotovo cijelom svom gornjem toku. Bogata je životom i nastanjena od autohtone mekousne pastrmke i izuzetno mi je drago da je upravo ona dijeljenjem od strane Leonarda di Caprija postala svjetski poznata. Uvjeren sam da će publicitet koji je proizvela u zemlji i regionu osvjestiti društvo i izabrane predstavnike vlasti te poslužiti za promjenu odnosa prema njoj i ostalim bh. draguljima te u krajnjoj mjeri prema biračima koji su jasno rekli šta misle po ovom pitanju”, poručio je Šašivarević.

Netaknuta priroda na području kanjona ove rijeke zaslužuje adekvatnu zaštitu na čemu vrijedno rade brojni aktivisti. Uređene su i očišćene staze duž kanjona čime je dobijena mapirana kružna staza u dužini od 14 kilometara. U kanjonu je nastanjeno nekoliko vrsta ptica, neuobičajenih za ovo područje. Viđeno je čak i nekoliko orlova. 

Kako doći?

Za obilazak uređene i mapirane kružne staze duž kanjona Cvrcke potrebno je oko šest sati pješačenja, a do kanjona možete pristupiti iz sela Živinice. Nemojte krenuti na ovaj izlet  ako niste spremni na pješačenje kanjonom kroz šumu, preko stijena, često i kroz vodu. Naravno, kupaći je obavezan, jer sigurni smo da nećete moći odoliti kupanju.

UDALJENOST:    

Kneževo – Živinice: 11 km


BiH Bucket List Challenge

Izazov #49 – Pronađi vrelo koje je proslavio DiCaprio

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili kanjon rijeke Cvrcke. Prihvatamo isključivo fotografije sa Opakog vira ili Vilinskih vrela!

Glavni sponzor:


Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content