Karađozbegova džamija u Mostaru

Gdje god da u Mostaru zađete, naići ćete na stare osmanske džamije koje u gradu na Neretvi svojom raskošnom ljepotom i danas jednako očaravaju.

 

Karađoz-begova džamija, Furaj.ba

Većinom male, skoro ni nalik velikim sarajevskim džamijama, ali elegantne, s prelijepom unutrašnjosti.

Jedna od najvećih i najreprezentativnijih je Karađozbegova džamija, na koju među prvima naiđete kad se sa Željezničke ili autobuske stanice u Mostaru zaputite ka staroj jezgri grada. Dok stoji na uglu raskršća čuvene Fejićeve i Karađozbegove ulice na prvu podsjeća koliko je važan spomenik sakralne islamske arhitekture XVI vijeka, kao i na to da je jedna od najvećih džamija u Hercegovini.

Sagrađena je 1557. po projektu arhitekte osmanskih carskih dvora Kodže Mimara Sinana, a u unutrašnjosti je raskošno ukrašena arabeskama i floralnim crtežima. Kao što je tada bio običaj, u svom dvorištu džamija je ugošćavala druge strukture: fontanu za ritualno umivanje (šadrvan), islamsku vjersku školu (medresu), biblioteku i javnu kuhinju za siromašne.

Oštećeni u toku rata, Karađozbegova džamija i njen minaret, nakon duge i pažljive restauracije, danas su opet otvoreni za posjetitelje. Iza džamije nalazi se najstarije muslimansko groblje u gradu.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content