Katedrala u Kelnu – najčuvenija građevina Njemačke

Gotovo da nema razglednice iz njemačkog grada Kelna a da na njoj nije simbol grada – Katedrala (Kölner Dom).

Foto: Furaj.ba

Katedrala u Kelnu jedna je od najomiljenijih turističkih destinacija u Njemačkoj koju dnevno posjeti oko 20 hiljada turista. Više je razloga za to – treća je po visini u cijelom svijetu i druga na evropskom tlu, no ponajviše zbog grandiozne arhitekture u koju je uloženo više od šest vijekova gradnje.

Najčuveniju građevinu Njemačke na listi UNESCO-ve svjetske baštine smatraju „iznimnim djelom ljudske genijalnosti“.

Davne 1248. godine započeta je gradnja ovog zdanja, koje je završeno tek u drugoj polovini 19. stoljeća. Kao tipičan primjer gotičke umjetnosti, Kelnska katedrala je tokom vijekova gradnje pretrpjela značajne promjene u stilu gradnje.

S obzirom na to da je građena šest vijekova, oko Kelnske katedrale i u njoj ispisala se bogata i burna historija. Najznačajnijim smatra se što je Katedrala uspjela odoljeti savezničkom bombardovanju grada tokom Drugog svjetskog rata uz manja oštećenja.

Najveće zvono  na cijelom svijetukoje se klati
Foto: Furaj.ba

Osim što je Katedrala sama po sebi atrakcija, ima i još jedno – najveće zvono koje se klati na cijelom svijetu. Zvono Tri kralja ili Debeli Petar, kako ga od milja zovu stanovnici Kelna, izliveno je u prvim decenijama 15. stoljeća i teži više od 24 tone. Njegov neobični zvuk može se čuti za vrijeme uskršnjih i božićnih praznika. Na Kelnskoj katedrali inače se nalazi jedanaest zvona, a dva su izrađena polovinom 15. stoljeća i teže 5,6, odnosno 10,5 tona.

Riznica blaga

Katedralna crkva Svetog Petra i Djevice Marije, što je službeni naziv katedrale u Kelnu, ima i izuzetno bogatu riznicu dragocjenosti poput zlatnog sarkofaga koji je izrađen tokom 13. stoljeća, a u kojem su pohranjene mošti Sveta tri mudraca, koja se u gradu na Rajni nalaze od 1164. godine.

U katedrali se čuva i drvena skulptura, poznata Milanska Madona, koja datira s kraja 13. stoljeća i pozlaćeni krst nadbiskupa Gera, za koji se vjeruje da je izrađen oko 960. godine.

Plastična predstava Raspeća, izrađena najverovatnije oko 970. godine, koja se nalazi u Kelnskoj katedrali, važi za najstariji prikaz te scene na takav način.

U sebi čuva i lijepe vitraže, oltare, skulpture i orgulje koje su u nju poput gnijezda ugrađene prije više od 20 godina na 700. godišnjicu, a kao naznačajniji primjer kelnske slikarske škole iz perioda 15. stoljeća izdvaja se „Triptih Doma“, autora Stefana Loknera, koji je naslikao i oltarske slike.

Kako je vidjeti?

Ukoliko ste u Kelnu, Katedrala se nalazi uz zgradu glavne željezničke stanice u gradu. Ulaz u nju je besplatan, platit ćete samo ukoliko se želite popeti uz 509 stepenika do vidikovca na katedrali.

Iza Katedrale nalaze se dva svjetski poznata muzeja – Rimsko-germanski i Muzej Ludvig čija je spektakularna zgrada izuzetan doprinos kelnskoj arhitekturi, a u kojoj se i nalazi najveća zbirka moderne umjetnosti izvan Sjedinjenih Država, ujedno i jedna od najvećih zbirki Pabla Picassa u Evropi.

Jedan dan u Kelnu – za pamćenje

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content