KAWA Speciality Coffee Bar: Jednostavnost kao vrhunska prefinjenost

Dugogodišnja maštanja, istraživanja najljepših kafeterija svijeta, velika ljubav prema kafi, te minimalizam kao estetski iskaz baza su novog i osvježavajućeg kosmopolitskog prostora u Sarajevu – KAWA Speciality Coffee Bar. 

Fotografije: Armin Dorado

Put oko svijeta kroz selekciju kafa

Kawa (@kawa.sarajevo) je nastala iz želje da se dragi prijatelji okupe u prijatnom ambijentu i piju prije svega kafu vrhunskog kvaliteta, a pomalo neobičnih aroma i tonova. Najkvalitetnije kafe, koje dolaze od malih proizvođača, iz mikrolotova, za koje se zna kako su ubrane, sušene, pržene i kako su došle na naš sto, sada su dostupne i građanima Sarajeva.

 „Put od farme do mlina je jako dug i svaki dio tog putovanja je podjednako važan. U svijetu kafe postoje sorte poput arabice, robuste, liberice itd. Arabica je dragocjenija, raste na visinama 800-2.000 metara nadmorske visine, ima izraženije arome voća, citrusa, cvijeća, blagu kiselost i skuplja je u odnosu na robustu zbog zahtjevnosti i kvalitete zrna. Za arabicu je potrebno sunce i tokom cijele godine konstantna temperatura tako da ona pretežno raste u zemljama ekvatorskog područja. Najveći proizvođač je Brazil“, objasnio je glavni barista Kawe Eldin Menzilović.

Trenutno su u Kawi u ponudi kafa iz Indije – čokoladnija, manje kisela, 100% arabika (bez gorčine), kafa iz Kolumbije – dosta smjelija, puna voćnih nota, veće kiselosti, a sa manje pjene i kafa iz Brazila. 

Na prvi gutljaj kafa iz Brazila može se učiniti ekstavagantnom, ali već nakon drugog osjeća se božanstveno milovanje usne duplje i želja da se ispijanje nastavi. Razlog leži u moćima jedne dame Aline Codo, zapravo u znanju, posvećenosti i pažnji četvrte generacije uzgajivača kafe iz dalekog Minas geraisa. Kada su osnivači Kawe stupili u kontakt sa posvećenom Alinom, znali su da je njen odnos prema kafi garancija izvanrednog ukusa, te su postali prvi uvoznici ove kafe u Evropi.

Interesantno je da je Aline ranije turistički posjetila BiH i sa oduševljenjem govori o našoj tradiciji i ljudima, te je uzbuđenje svih podjednako zato što je i njena kafa izazvala iste reakcije kod naših građana. Veoma je specifična klimatska situacija posljednje godine i brazilske farme kafe našle su se u nepovoljnoj situaciji u kojoj zbog mraza kafa uopće nije rodila. Brazilci su poput građana BiH veliki ljubitelji kafe i u strahu da je neće biti pokupavali su sve zalihe kako bi se osigurali za naredni period. Zbog toga je ovaj ekskluzivan partnerski odnos Aline i Kawe posebna radost. 

Oaza ljepote

Da bi ritual pijenja kafe bio potpun, potrebno je da se nađemo u prostoru u kome se osjećamo udobno, rasterećeno i zbrinuto. Želja da se kvalitet kafe uskladi sa doživljajem prostora, utjecao je na to da se ideje nagrađivanog arhitekte Armina Mešića i njegovog ureda Fo4a Arhitektura, materijaliziraju vještinom zanatskog dvojca New Vision Sarajevo. Uz posvećenost i ručni rad braće Benjamina i Edisa Burića, s namještajem prefinjenog, svjetski poznatog brenda Gazzda prostor, Kawa je oaza ljepote koju oživljavaju i utopljavaju sa posebnom pažnjom odabrane biljke Plantismus Mehmeda Mešanovića. Vizuelni identitet potpisuje Studio 10.

Šoljica kafe raspriča i najvećeg ćutljivca

Kawa je rekonstruirana u duhu industrijskog dizajna, prostire se na 110m2, ima veliku baštu, kombinira rustikalne i moderne elemente uz udobne detalje sa kojima ćete se osjećati kao doma. Otvorena je svakoga dana, željna ljubitelja kafa, ali i onih koji vole da merače u prijatnom prostoru grada. Tamo vas čeka put oko svijeta kroz selekciju kafa, a put kroz region kroz selekciju vina, prirodnih sokova i izvorske vode. Čajeve na nedjeljnom nivou posebno bira komšija – prvi bosanskohercegovački tea sommelier iz kultne čajdžinice (Svijet organskog čaja) Franz und Sophie.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content