Knjige koje biste trebali pročitati za vrijeme hladnih dana

Ušuškani ispod mekane dekice ili jorgana, uz topao napitak, za vrijeme hladnih dana idealno je vrijeme provoditi uz kvalitetno štivo.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Dobru knjigu uvijek je lijepo čitati, a naročito u vremenu kada nam je kretanje ograničeno, onda je pametno odlutati u svijet fikcije! Dolaze nam hladniji dani, vrijeme je pandemije koronavirusa i trebali bismo ostajati kući kako bi zaštitili sebe i svoje najbliže, pa nam je potrebno nešto za upotpuniti dan. Najbolje uz neku od ovih knjiga:

“Lažljivi život odraslih”, Elena Ferrante 

Foto: Buybook

Nova knjiga italijanske spisateljice koja piše pod pseudonimom Elene Ferrante izazvala je pravi hype u svijetu i prije nego što se pojavila u knjižarama! Elena Ferrante jedna je od najčitanijih i najomiljenijih spisateljica širom svijeta, a časopis TIME ju je proglasio jednom od najutjecajnijih osoba u 2016. godini i često se pominje kao buduća dobitnica Nobelove nagrade. Ovim novim romanom o prelazu iz djetinjstva preko adolescencije do zrelog doba, Ferrante još jednom dokazuje da zaslužuje sva priznanja koja je dobila. U Lažljivom životu odraslih, čitaoci će otkriti još jednu napetu, vrlo zaraznu i potpuno nezaboravnu napuljsku priču. A da li je vrhunska poput Genijalne prijateljice, provjerite sami!

PUTEVIMA ELENE FERRANTE: OTKRIJTE ČARI ITALIJE KROZ POPULARNU KNJIGU I HBO SERIJU

“Ovo vrijeme sada”, Semezdin Mehmedinović

Jedan od najpopularnijih sarajevskih pisaca, koji odnedavno piše ponovo iz Bosne i Hercegovine nakon godina provedenih u SAD-u, izdao je novu knjigu i predstavio je na nedavno održanom književnom festivalu Bookstan. Riječ je o zbirci priča o potrazi, sjećanjima i osjećajima, o Sarajevu kao mjestu početka i mjestu povratka, o vremenu koje izbaremo da bismo doživjeli sebe same, da bismo osjetili vlastitu intimu, da bismo otkrili duboko skrivene iskrice koje nas čine čovjekom. Svako onaj ko je i ranije volio čitati Semezdina, uživat će i u ovoj novoj knjizi.

“Nikuda ne idem”, Rumena Bužarovska

Nakon značajnog uspjeha zbirke priča “Moj muž”, makedonska spisateljica i profesorica engleskog jezika i književnost na Univerzitetu u Skoplju objavila je i zbirku priča “Nikuda ne idem” kojom se potvrdila kao jedna od najboljih spisateljica kratke priče na Balkanu. Autorica vas u knjizi odvodi ka onima koji su otišli, sredili vlastite živote po udobnostima amerika i koji roditelje viđaju putem Skype komunikacije i na sprovodu, a usljed nostalgije idealiziraju svoje prošle živote pripisujući ljubavima iz mladosti osobine koje ne posjeduju, onima koji su se vratili… I u tom trenutku sve balkanske sudbine onih koji su otišli ili se vratili izgledaju isto.

“Sontag: život i djelo”, Benjamin Moser

Ukoliko je moguće da danas neko ne zna šta je Susan Sontag značila Sarajevu za vrijeme opsade, onda je ova knjiga obavezna lektira za njih. Riječ je o bosanskohercegovačkom izdanju istoimene knjige američkog autora Benjamina Mosera koji je za ovu biografiju bez premca, prvo važno predstavljanje neuporedive književne veličine nakon njene smrti, dobio Pulitzerovu nagradu 2020. godine. 

“Nijedna spisateljica ne simbolizira američko dvadeseto stoljeće u tolikoj mjeri kao Susan Sontag. Mitologizirana i neshvaćena, hvaljena i omražena, djevojka iz predgrađa koja je postala ponosni simbol kosmopolitizma, Sontag je ostavila u nasljeđe kako pisati o umjetnosti i politici, feminizmu i homoseksualnosti, slavi i stilu, medicini i drogama, radikalizmu i fašizmu, kao i frojdizmu i komunizmu i amerikanizmu, koje je nezamjenljiv ključ za razumijevanje moderne kulture. Bila je prisutna kad je počela Kubanska revolucija, kada je pao Berlinski zid; bila je prisutna u Vijetnamu kad su padale američke bombe, u Izraelu usred rata, u Sarajevu pod opsadom. Bila je u New Yorku kad su se umjetnici pokušavali oduprijeti zavodljivom zovu novca – i kad su mu se mnogi prepustili”, navodi se u opisu knjige koju je izdao Buybook.

“10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu”, Elif Safak

Poznata turska spisateljica Elif Safak popularna je i na Balkanu, te se svaka njena knjiga sa radošću dočekuje. Teme koje vas očekuju u ovoj knjizi zasigurno će vas uz već znani talenat spisateljice prikovati za fotelju dok je ne pročitate. Knjiga tematizira odrastanje uz oca i njegove dvije žene u grandioznoj staroj kući u mirnom turskom gradiću; žene koje depiliraju noge i razmjenjuju tračeve dok su njihovi muževi u džamiji; cigarete i časopisi sa Zapada koje na povratku iz škole potajno unosi u roditeljski dom; bijeg u Istanbul da se izbjegne neželjeni brak; zaljubljenost u studenta koji tokom uličnih nemira traži sklonište u bordelu u kojem radi. Dakle, želite da je počnete već danas čitati!

“Dunjaluk”, Adis Ahmethodžić

Foto: Hamid Jamaković

O novoj knjizi mladog sarajevskog pisca Adisa Ahmethodžića, poznatijeg pod pseudonimom Sarajevski John Doe, već smo pisali. Kako nam je rekao autor, Dunjaluk je neki vid njegove kolekcije životnih priča, prozni osvrt na sve što je pisao i radio kroz blog „Sarajevski John Doe“ i još par portala i platformi

“Onim Sarajlijama koji je budu čitali van Sarajeva ona će izazvati udar nostalgije, dok će one koji je budu čitali u Sarajevu podsjetiti zašto toliko vole svoj grad”, riječi su to popularne bosanskohercegovačke spisateljice Nure Bazdulj-Hubijar iz recenzije o novoj knjizi “Dunjaluk” iz koje “ljubav spram Sarajeva izbija…”

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content