Koliko se trebate penjati uz stepenice da biste izgubili kilograme?

Ukoliko razmišljate o tome kako izgubiti nakupljene kilograme, trebate znati da ćete to mnogo brže uspjeti ako u svakodnevnicu uključite i fizičku aktivnost.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Iako vam možda nije prva na pameti, jedna od takvih aktivnosti koja može ubrzati proces mršavljenja je penjanje po stepenicama.

Naravno, nije dovoljno da se samo penjete gore-dolje stalno. Mršavljenje je proces koji zahtijeva disciplinu, kontroliranu prehranu i ustrajnost. No, ako se pokrenete, sve će brže doći na svoje.

Jedan od najlakših i najučinkovitijih načina da fizička aktivnost postane vaša svakodnevnica je da hodate kad god možete, i da umjesto lifta koristite stubište. Penjanje stepenicama gore-dolje vrlo je učinkovit trening koji pomaže u sagorijevanju kalorija.

Ukoliko ne unosite mnogo kalorija, možete ih potrošiti tokom rutinskih aktivnosti. No, oni koji ih konzumiraju više i vode sjedilački način života, moraju se više potruditi.

Prosječna žena treba unositi oko 2.000 kalorija dnevno kako bi održala težinu, a 1.500 kalorija ako želi gubiti kilogram sedmično, navodi američki Healthline. Ako unosite preporučenu količinu kalorija za održavanje težine, da biste smršavjeli morate sagorjeti 500 kalorija dnevno.

Ako za trening odaberete stubište koje ima 10 do 12 stepenica, spuštajući se i penjući se stepenicu po stepenicu sagorjet ćete od dvije do pet kalorija. Naprimjer, osoba koja ima 54 kilograma sagorijeva oko 235 kalorija penjanjem po stepenicama u trajanju od pola sata. Ipak, sve to zavisi od vaše trenutne težine, težine uspona i dužine trajanja treninga.

Važno je da znate da penjanje ili spuštanje uz previše stepenica nije najzdravija opcija za vaša koljena pa je uvijek bolje kombinirati nekoliko različitih treninga za konačni rezultat poput brzog hodanja ili trčanja.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

5 SAVJETA KAKO DA IZGUBITE KILOGRAME TOKOM ZIMSKIH ŠETNJI

JAPANSKA METODA: LEZITE, IZGUBITE CENTIMETRE U STRUKU I SMANJITE BOLOVE U LEĐIMA!

10 RAZLOGA ZBOG KOJIH BISTE TREBALI ŠETATI SVAKOG JUTRA

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content