Čarolija svjetla i boja, Kolmar

Kažu da je Kolmar jedan od najljepših gradova Evrope. Jedan je od onih koji izgledaju kao filmski set nekog romantičnog filma. Sve je u jednom krugu, srazmjerno, opušte i lijepo, bez buke i gužve. Možda će vas na prvu iznenaditi taj mir, ali u Kolmaru ljudi u velikom broju kao prijevozno sredstvo koriste bicikl, pedala se na svakom koraku, a problemi sa parkingom su nepoznanica.

Foto: Pixabay – keem1201

Kolmar je smješten u regionu Alzas (koji se graniči sa Njemačkom i Švajcarskom), odnosno departmanu Gornja Rajna. Alzas je region oko kojeg su se Francuska i Njemačka u prošlosti mnogo sporile, pa je uočljiv uticaj njemačke arhitekture na izgled zgrada i kuća, posebno u samom centru. Zgrade različitih boja,  nižu se jedna na drugu, živopisni balkonima i visoke grede u veselim tonovima.

Kolmar stari grad je glavna atrakcija i ukoliko ga posjetitie, barem jedan dan trebate posvetiti šetnji Kolmar starim ulicama, gdje je mnogo dućana. U jednom trenutku će vas možda posjetiti na Veneciju zbog kanala, malih čamaca i romantike koja je ovdje postala način života. Kroz šetnju, većina posjetitelja ovdje kupuje odjeću i obuću, jer je izbor zadovoljavajući, a cijene niže nego u susjednoj Njemačkoj, Švicarskoj, pa čak i Strasbourgu. Osim toga, ovdje možete pronaći i suvenire, ručne radove zanatlija, alzašku keramiku,  plave, zelene ili krem boje, ukrašene motivima mjesta (regionalne ptice) i cvijeće.

U starom dijelu grada možete vidjeti i vrhunske primjere srednjovjekovne gotičke arhitekture, kao što su zborna crkva Sv.Martin i Dominikanska crkva, posebno zanimljiva zbog čuvenih slika koje se tu nalaze, a da biste sve ovo vidjeli platit ćete oko 5 eura. Ovaj grad je rodno mjesto slikara i grafičara Martin Schongauer čiji se grafički otisci mogu pogledati u Muzeju Unterlinden. To je najzanimljiviji muzej smješten u srednjovjekovnom samostanu u blizini turističkog informacionog centra, ulaz se naplaćuje 10 eura i uključuje audio vodič. Tu su izloženi predmeti vrlo različite vrste npr. namještaj, oklop, pleteni tepisi i pribor za jelo, potom kolekcija uključuje i slike Holbeina Starijeg, Renoira i Picassa. Još jedan zanimljiv muzej za posjetiti je i rodno mjesto tvorca njujorškog Kipa slobode, kipara Frédéric Auguste Bartholdi. 

Čalorija svjetla

Oko 900 izvora svjetlosti koji rade na računalni pogon, vješto su distribuirani kroz grad i na taj način stvara se svojevrsni light show, koji varira u intenzitetu i boji, tijekom cijele godine. Colmar je bio prvi grad u Francuskoj koji je ovakvo nešto sproveo u djelo, a 1997. godine dobio je i posebnu nagradu za ovo iznimno dostignuće, nagradu Académie des Arts de la Rue.

Grad je osvjetljen od sumraka petkom i subotom tijekom cijele godine, a svake večeri tijekom važnijih zbivanja posebno dočarava život Colmara (Međunarodni Festival, Regionalni sajam vina, Božić).

Plava boja predstavlja zrak i nebo, stoga je dominantna na krovovima građevina; zelena je vrlo očita na obalama rijeke i naglašava odraz zgrada i drveća na vodi; bijela boja simbolizira vatru i vjeru, te je uočljiva na crkvenim tornjevima. Što se tiče zlatne boje, ona predstavlja zemlju Elzasa – zemlju tranzicije i razmjene.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content