Kopča s ljiljanom pronađena na starom Dubrovniku kod Sarajeva

Na jednom od najvećih srednjevjekovnih arheoloških nalazišta u Bosni i Hercegovini – starom gradu Dubrovniku kod Ilijaša iskopan je dio pojasne kopče rađene u bronzi s pozlatom, a na njoj je ugraviran sjajan prikaz ljiljana.

Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša; Foto: Muamer Drugovac

Ovaj arheološki artefakt predstavlja sjajan primjer umjetnosti i luksuza, te način života ljudi na srednjovjekovnom gradu Dubrovniku koji je odnedavno tek vraćen u životu zahvaljući grupi entuzijasta i Katedre za arheologiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Dio arheoloških nalaza i restauracije na ovom srednjovjekovnom gradu nadomak Sarajeva tek nedavno je završen, ali je sam grad još uvijek nedovoljno istražen. Ono što je do sada otkriveno govori o luksuzu i svakodnevnom životu, ali i vojnim aktivnostima, oružju, odnosno, ostacima oružja koje su pronašli.

U blizini grada se nalazi i staro osmansko groblje gdje su sahranjivani oni koji su čuvali i radili na tvrđavi, a kod grada su pronađene i mamuze, dosta srednjovjekovnih vršaka strelica, ili samostrijela, ostaci topovskih kamenih kugli… Kroz iskopavanja su otkrili i neke pregradne zidove unutar samog srednjovjekovnog kompleksa, a čiju će namjenu trebati tek potvrditi kroz neka buduća arheološka iskopavanja.


Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša – podignut uz odobrenje Kulina bana | Furaj.ba

Nadomak Ilijaša, u dubokoj šumi i na strmom, uskom i krševitom izdanku brda Huma, iznad Sastavaka, smjestio se jedan od nekada najvećih srednjovjekovnih gradova u Bosni i Hercegovini – Stari grad Dubrovnik. U gradu koji je smješten iznad ušća potoka Zenika u rijeku Misoču, u srednjem vijeku odvijao se intenzivan život i dugo godina je bio u procvatu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content