Kako dobiti posao na brodu

  Kako dobiti posao na brodu

  Jednog dana ste se probudili i shvatili da je vrijeme da konačno donesete neke odluke.  Jedna poslovica kaže: “Ako si na križanju života, nemoj kampirati tamo. Odaberi put“. 

  carnival-dream-cruiser-ship

  I zaista, nekad je potrebno uzeti svoj život u svoje ruke sa svim rizicima  i neizvjesnošću koji nas čekaju i krenuti svojim putem. Ukoliko je vaša odluka da odete na kruzer onda je ovaj članak za vas, da vam pruži osnovne upute kako da svoju odluku sprovedete u djelo.

  Za početak je potrebno osnovno znanje engleskog, određeno iskustvo u hospitality industriji, nešto novca  i jaka želja da dobijete posao, sposobnost da na prepreke gledate kao na izazov, a ne da odmah odustanete i zaključite da to nije za vas. Ukoliko posjedujete ove karakteristike i vještine naredni alat koji ćete koristiti je internet. Koristeći internet naići ćete i na ovaj moj članak. Najlakši način da odete na brod jeste da se obratite agenciji ili ako imate iskustvo i tečno znanje engleskog možete se javiti i direktno Cruise Line kompaniji što vam može smanjiti mnoge troškove. Agencije koje operiraju na području Balkana su: Kouzon – Banja Luka, Employment Power (ili Uspinjača) u Zagrebu, Safe Cruise – Beograd, Feron – Beograd, Sea Agency iz Beograda i RIV Agency – Slovenija. Za one zainteresovane za rad na maloprodaji u shopovima možete se javiti agenciji Harding Brothers iz Velike Britanije. Svaka od ovih agencija ima svoje web stranice na kojima možete dobiti sve potrebne podatke i kontakte i ispuniti aplikaciju za prijavljivanje.

   

  Naravno, svaka agencija ima neke prednosti i mane, pa je preporučljivo da se javite u više agencija i sagledate ko vam šta nudi i na osnovu toga donesete odluku. Naravno, dobro se raspitajte i poslovima koje vam nude jer nije isto nositi tacnu 12h i raditi u shopu 5h dnevno. Nije isto ni raditi na poslovima održavanja, čistiti sobe ili raditi kao fotograf. Svi poslovi imaju svoje mane i prednosti, pa je najbolje da tražite nešto prema svojim afinitetima i ciljevima.

   

  Manje posla, manje i para. Neke kompanije su bolje u smislu da imaju bolje uslove života za posadu, bolju hranu, kraće ugovore i dobre plate. Sa druge strane neke kompanije imaju gore uslove života, ali mnogo bolji društveni život i itinerary. Najpoznatije kompanije su Carnival, Crystal, Seabourn, Princess, Celebrity, Silver Sea, The World, Wind Star, Cunard, Oceania, Royal, Viking River, Grand Circle, P&O, Norwegian Line, Disney itd. Neke kompanije imaju 6*, a neke 3*. Ipak, zahvaljujući internetu, različitim forumima i diskusijama, sve je više informacija dostupno na web-u samo je potrebno malo vremena i koncentracije.

  Mnogo informacija možete naći na blogu Dijane Mirojević, djevojke iz Sarajeva, koja je dvije godine radila na brodu i zato vrijeme pisala blog o  životu i poslu sobarice na brodu. Ukoliko niste sigurni u svoje znanje jezika, Dijana  daje instrukcije iz engleskog, prilagođene životu i radu na brodu, tokom kojih ćete također dobiti savjete i instrukcije za apliciranje za posao.  Dijanu možete kontaktirati putem e-maila: dijana.mirojevic@hotmail.com