Krajiška trahana i omač dobili oznaku garantirano tradicionalni specijalitet

Specijaliteti krajiške kuhinje – trahana i omač dobili su oznaku garantirano tradicionalni specijalitet, a proizvođači tih autohtonih kulinarskih delicija odgovarajući certifikat akreditiranih institucija.

Foto: Pixabay

Prvi su bosanskohercegovačkim proizvodima koji su dobili ovu oznaku.

Oznaka im je dodijeljena u okviru projekta “Tradicionalni ugled hrane” kojeg su implementirali Obrtnička komora Unsko-sanskog kantona (USK), uz stručnu pomoć Biotehničkog fakulteta Univerziteta u Bihaću i uz podršku projekta USAID Turizam BiH.

Riječ je o projektu zaštite i registracije proizvoda kao garantirano tradicionalnih specijaliteta i to su zasad krajiška trahana i omač, a u planu je da se radi na zaštiti još nekoliko tradicionalnih proizvoda iz tog dijela BiH.

Za one koji ne znaju, krajiški omač i trahana su dvije vrste tjestenine koje se odlikuju tradicionalnim receptom i načinom proizvodnje u sjeverozapadnom dijelu BiH, odnosno na području Unsko-sanskog kantona.

Svake godine s jeseni u Bihaću se održava tradicionalna manifestacija “Trahanijada” u čast ovog jela kada se posjetioci mogu upoznati sa pripremom, prezentacijom i, naravno, degustiranjem ovog tradicionalnog jela.

Ukoliko niste probali, kada se zaputite u Krajinu – obavezno!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content