Krajiškinja imenovana za uglednog člana najpoznatijeg svjetskog “Kluba istraživača”

Doktorica Nina Ađanin imenovana je za uglednog člana najpoznatijeg svjetskog “Kluba istraživača” The Explorers Club.

Foto: Facebook

Društvo je osnovano u New Yorku 1904. godine i služilo je kao sastajalište istraživača i naučnika širom svijeta.

Uvaženi članovi se biraju na osnovu stvarnih doprinosa naučnim saznanjima u oblasti geografskih istraživanja ili srodnih nauka. O takvim dostignućima svjedoče snažne naučne publikacije koje dokumentuju terenski rad i velika istraživanja.

“Ja sam profesorica na Univerzitetu Northwest Missouri State. Avantura i nauka su dvije riječi koje me najbolje opisuju. Odrastajući na planini Grmeč u Bosni, zaljubila sam se u planinu i prirodu.”

Nina se ranije penjala na neke od najviših planina širom svijeta, od Afrike, Južne Amerike, Evrope, Sjeverne i Južne Amerike. Čak je sama preplovila Atlantik od Gibraltara do Kariba.

Sadašnji i historijski članovi kluba su astronauti Buzz Aldrin i Neil Armstrong, filmski režiser James Cameron, izvršni direktor Amazona Jeff Bezos, predsjednik Teddy Roosevelt i avijatičar Charles Lindbergh. Pored njih se nalazi i naša Nina, objavio je profesor Edhem Čustović, profesor na australijskom Univerzitetu La Trobe, iskusni inžinjer, poduzetnik i direktor BH Futures Foundation (Fondacije budućnosti u BiH).

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content