Kreće novo istraživanje o stanju eCommerce tržišta u BiH

Prvi put u Bosni i Hercegovini istraživanje eCommerce tržišta je u fokusu. Ovo istraživanje će dati uvid u trenutno stanje i trendove ecommerce sektora u zemlji. Rezultati će biti korišteni za uspostavljanje strategija za rast i razvoj ecommerce industrije u Bosni i Hercegovini.

Foto: eCommerce asocijacija

eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini se pridružuje trendu u svijetu i pokreće istraživanje tržišta za eCommerce segment, koje će biti prvo ovakvo istraživanje u našoj zemlji. Ova inicijativa ima za cilj da posluži kao platforma za sve one koji su uključeni u eCommerce  poslovanje, uključujući potrošače i online trgovce.

eCommerce je u posljednjih nekoliko godina postao nezamjenjiv dio svakodnevnog života. Online trgovanje omogućava nam da kupujemo proizvode i usluge na jednostavan i brz način, bez obzira gdje se nalazimo, dok online trgovci imaju priliku da prodaju svoje proizvode širom svijeta bez fizičkog poslovnog prostora. Međutim, eCommerce sektor u Bosni i Hercegovini ima još prostora za unapređenje i rast.

Cilj ovog istraživanja je da se sazna više o navikama potrošača i online trgovaca te koliko su oni zaštićeni trenutnom legislativom. Također, Asocijacija želi da sazna više o marketinškim, platnim i logističkim aspektima eCommerce poslovanja u Bosni i Hercegovini.

Rezultati ovog istraživanja će biti objavljeni kroz kanale komunikacije eCommerce asocijacije u BiH, te će omogućiti da se dobije uvid u stanje eCommerce tržišta u Bosni i Hercegovini. Ova analiza će biti važna početna pozicija za unapređenje legislative te za jačanje sigurnosti i povjerenja potrošača u eCommerce   sektor. Također, rezultati će ukazati na ključne prepreke i probleme koji opterećuju online trgovce i potrošače, te na mogućnosti za njihovo rješavanje.

„Ponosni smo jer ovo istraživanje zaista predstavlja pionirski korak u Bosni i Hercegovini kada je u pitanju ispitivanje tržišta za eCommerce segment. To znači da će rezultati ovog istraživanja biti jedinstveni i vrijedni, te će poslužiti kao vodič i kao bazni podaci za buduća istraživanja u ovom sektoru. S obzirom na to da Online trgovina postaje sve veći dio naših svakodnevnih života, ovakva istraživanja su od ključne važnosti za njegovo unapređenje i jačanje.”- istakla je Belma Agić, izvršna direktorica eCommerce asocijacije u BiH.

Foto: eCommerce asocijacija

Prof. Dr. Almir Peštek također je uključen u projekat te je izjavio sljedeće: „eCommerce asocijacija u Bosni i Hercegovini iskazuje značajno angažiranje u unapređenju eCommerce sektora, što će se vidjeti kroz rezultate ovog istraživanja. Uključivanjem svih sudionika, od potrošača do online trgovaca, te uključivanjem partnera i sponzora, ovaj projekat će pružiti krucijalne informacije i pomoći u stvaranju jačeg i sigurnijeg okruženja za eCommerce u Bosni i Hercegovini.”

Iz asocijacije su jasno naglasili da je važno da svi zainteresirani pomognu u ovom istraživanju popunjavajući anketu i da time doprinesu razvoj i unapređenje sektora eCommerca u Bosni i Hercegovini.

Građani koji kupuju online i vlasnici online trgovina su pozvani da se uključe i popune anketu, a oni najsretniji mogu dobiti vrijedne poklone. 

Anketa za potrošače se nalazi na sljedećem linku: https://bit.ly/3x1XsYe a za

Online trgovine na ovom linku:  https://bit.ly/3XeRyh3

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content