Kunefe je poznata orijentalna poslastica nezaboravnog okusa koja vodi porijelo iz najjužnije pokrajine Turske – Hatay.
Priprema se tako što se isjeckani rezanci (kadaif) peku lagano u malim bakrenim tanjirima na vatri sa lokalnim neslanim sirom, a zatim preliju vrućim šerbetom (attarom). Desert se konzumira dok je vruć i poseban šmek daju mu mljevene pistacije koje se posipaju po njemu na kraju.
Künefe se proizvodi širom Hataya i prodaje se na mjestima koja služe kao Künefeci (trgovine koje prodaju künefe). Iako je materijal koji se koristi u künefeu isti, njegov ukus varira.
Postoje informacije da izvorna verzija ovog kolača potiče iz Palestine i da se zove knafeh, no teško je znati jer je kolač popularan u gotovo svim zemljama Bliskog istoka, pogotovo u vrijeme ramazana. Postoje dakle najmanje četiri verzije ove poslastice: turska (künefe), grčka (kadif), jerusalemska (kanafeh) i bliskoistočna (Ka’ket Kanafeh).
Ukoliko posjetite pokrajinu Hatay možete probati künefe napravljen u Antakya Centru i Harbiyeu i odlučiti koji je bolji prema vlastitom ukusu. Na bazaru Hatay Kunefeciler prodaju se i potrebni sastojci za künefe i zamrznuti gotovi künefe spremni za domaća i međunarodna putovanja.