Kupi ručni rad od vune – Grije, pa me hladi

BiH Bucket List Challenge

Izazov #10Kupi ručni rad od vune

Činilo se posljednjih godina da proizvodi od prave vune gube utrku protiv proizvoda od vještačkih materijala, ali izgleda da se nemaju namjeru predati tako lako. 

Foto: Furaj.ba

Starije, ali i mlađe generacije, sve više vode računa o zdravlju, pa se češće odlučuju na kupovinu odjevnih predmeta od prave vune.

Vunene čarape, rukavice, kape, šalovi, džemperi, štucne i pojasevi, ali i torbe, prekrivači, pa i tepisi trebaju našu malu pomoć da opstanu, pa je to i bio jedan od razloga zašto smo ih stavili na našu listu izazova. 

Proizvodi od vune nisu samo topli. Imaju i sjajne benefite po naše zdravlje i udobnost. Vuna je fantastičan regulator temperature, pa vam se, recimo, u debelim vunenim čarapama ni ljeti neće znojiti stopala, a zimi će vam te iste čarape biti sjajne za cirkulaciju. Sjajna je vijest da vuna ne upija znoj i da se lakše suši od ostalih materijala.

Ako vas od kupovine i korištenja vunenih proizvoda odbija činjenica da je prava vuna malo „peskava i bockava“, imamo rješenje; proizvode od vune prije nošenja ostavite preko noći – u zamrzivaču. 

Pravljenje pređe od ovčije vune i proizvodnja predmeta od pređe zanat je i nauk koji se prenosi s koljena na koljeno. Gotovo da nema kraja u našoj zemlji gdje na ulici nećete naći nane i bake koje prodaju vlastitim rukama izrađene predmete od vune i od zaborava čuvaju ovu lijepu tradiciju. 

Počastite se, uslikajte se i dodajte još jednu kvačicu na listu ispunjenih izazova.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #10 – Kupi ručni rad od vune

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste kupili ručni rad od vune.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content