Kurkuma – jedan od najljekovitijih začina na svijetu

    Kurkuma – jedan od najljekovitijih začina na svijetu

    Kurkuma je biljka iz porodice đumbira, koja raste uglavnom u južnoj Aziji.

    Od njenog korijena dobiva se se začin intenzivne žute boje koji je poznat diljem svijeta zahvaljujući svojim mnogostrukim ljekovitim svojstvima.

    Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin.

    Već odavno je poznato da kurkuma posjeduje anti-upalna svojstva, ali nedavna istraživanja su pokazala da je kurkuma – pravo čudo prirode.

    Jedna od najbitnijih značajki kurkume je njeno raznovrsno antikancerogeno djelovanje. Vjeruje se da je to zbog njezinih antioksidativnih, antiupalnih i imunostimulirajućih svojstava.

    Tako je otkriveno da, kombinovana s karfiolom, prevenira rak prostate i zaustavlja rast kancerogenih ćelija, prevenira karcinom dojke i melanom, smanjuje rizik od leukemije u dječoj dobi te je prirodni čistač jetre. Može spriječiti i usporiti napredovanje Alzheimera jer odstranjuje plak nataložen u mozgu, sprečava metastaziranje mnogih karcinoma, čak i kad je u pitanju karcinom gušterače te je snažno protivupalno sredstvo jednako efikasno kao farmaceutski preparati samo bez nuspojava. Samim tim, izvrstan je saveznik kod upalnih procesa poput artritisa i reumatidnog artritisa.

    Preporučuje se da se mala kašikica kurkume stavi u svaki obrok.

    Kurkumu možete koristiti u pripremi slatkih i slanih jela. Možete je dodati u rižoto, voćne salate, salatne dresinge, jela od povrća, umake, namaze, kus kus, krumpir, palačinke, kolače…  Njegova intenzivna žuta boja se koristi za bojanje jela kao što su senf, hljeb ili namazi.

    Obično je dovoljno samo 1/2 – 1 kašikice kurkume. Njegova žuta boja korijena ga čini čestim nadomjestom za skupi šafran, te je jedan od neizostavnih sastojaka indijskog currya. Nemojte pretjerati, jer će jelo imati previše intenzivan miris.

    Kurkumu, kada je to moguće, dodajte jelima pri kraju jer ćete tako maksimalno sačuvati njezina ljekovita svojstva.

    Najviše se koristi na Dalekom i Bliskom istoku. U Maroku kurkumom začinjavaju jagnjetinu i povrće. U SAD začinjavaju piletinu i sosove.

     

    Čaj od kurkume

    Možete pripremiti i čaj od kurkume, koji je osobito popularan u Japanu. Jedna velika kašika praha kurkume ide na litru proključale vode u kojoj treba stajati deset minuta. U vodu možete ubaciti i naribani svježi đumbir ili još bolje mrvicu mljevenog crnog bibera. Potom se procijedi kroz gustu gazu. Čaju možete dodati limun i med te ga piti toplog ili hladnog.

     

    Krompir s kurkumom

    Sastojci

    2,5 kg krompira

    • sol

      papar

      1,5 kašikice kurkume

      malo sušenog chillija

      4-5 kašikice maslinovog ulja

    Kuhajte krumpir u slanoj vodi cca 8 minuta. Zatim ga osušite i stavite u posudu za pečenje te začinite začinima i uljem. Pecite na 200 °C 40-45 minuta dok ne pozlati i postane hrskav.

    Voćna kaša za razvedravanje

    1 veća mandarina

    1 mala jabuka

    1-2 hurme

    prstohvat kurkume

    Sve sastojke staviti u blender. Poslužiti kao kremasti desert.

     

    Još jedan napitak sa puno antioksidanasa i protuupalnih svojstava!
    Sok od kurkume

    Sastojci:

    2 komada svježeg kurkuma

    2 stabljike celera

    • 1 oguljen limun

      1 slatka jabuka

     

    Sve staviti u sokovnik i dobit ćete izuzetno zdrav napitak.

     

    Korijen kurkuma može ostaviti trajne mrlje na  odjeći zato budite pažljivi.