Laba festival – kineski uvod u proljeće

Tradicionalni kineski Laba festival, koji se slavi osmog dana dvanaestog lunarnog mjeseca, ove godine održan je 7. januara.

Foto: Pixabay

Smatra se uvodom u Proljetni festival, čime započinji pripreme za prazničnu sezonu.

Najvažnija tradicija tokom Laba festivala je jedenje Laba kaše, jela koje se priprema od mješavine osam sastojaka, jer je osam sretan broj u kineskoj kulturi.

Interesantno, tradicionalno se za ovaj festival jede i bijeli luk koji se kiseli u sirćetu do narednog praznika i onda jede uz omiljene nudle.

Također, Laba festival se smatra uvodom u kinesku Novu godinu koja nastupa tri sedmice nakon.

Festival je relevantan za radnju Jin Yongovog romana Oda odvažnosti, a Google je 2011. godine objavio Google Doodle u znak sjećanja na festival.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content