TOP 10 skijališta u Austriji

Za početnike i profesionalce, za mlade i one koji to nisu, za mame i tate, za klince i klinceze, predstavljamo TOP 10 skijališta u Austriji

Foto: gerarddm pixabay

Sa odličnim ski stazama, strmim liticama, raznolikim neskijaškim sadržajima i bečkim kolačima, skijališta u Austriji imaju za svakog ponešto – čak i za one koji ne skijaju! Kažu da najzagriženiji skijaši idu u Švajcarsku, željni provoda – u Francusku, a oni koji žele dobro skijanje po nižim cijenama – u Bugarsku… U Austriju idu svi oni koji od skijanja očekuju nešto više! Slikovita sela sa alpskim kućama, predjeli sa snježnim vrhovima, nebrojene staze za svačiji ukus i dobrodošlica lokalaca, prednosti su skijanja u ne tako dalekoj Austriji.

Skijališta u Austriji se vjerovatno  nalaze u ponudi svake veće turističke agencije. Evo liste deset najpoznatijih austrijskih skijališta, kao i kratkih objašnjenja o tome šta od svakog od njih možete očekivati i dobiti. Izaberite ono koje vam najviše odgovara…

Cijene 6-dnevnog ski pass-a u austrijskim skijalištima, kreću se od 190 – 280 eura za odrasle i od 90 – 150 eura za djecu.

Westendorf – za početnike

Ako prvi put stajete na skije, i uz to ne volite gužvu, na polu-praznim stazama Vestendorfa naučićete prve skijaške „korake”. Šarmantni gradić ima ski lift koji ka skijalištima kreće iz samog centra, i gondolu koja vodi do vrha prostranih ski-staza. Iako važi za prilično mirno mjesto koje živi i van ski sezone, i u kojem ne očekujte preveliki broj turista, u Vestendorfu postoji nekoliko atraktivnih lokala u kojima možete popiti piće, ili se okrijepiti posle skijanja („Moskito”, na primer).

 Filzmoos – za porodice

Familije sa mlađom djecom, ali i one sa tinejdžerima, uživaće u veoma širokom izboru porodičnih hotela, kao i u specifičnoj živosti samog gradića. Rizort je poznat po odličnim stazama za početnike, školom za snoubord i restoranima koji su svoj ambijent i ponudu hrane potpuno prilagodili porodicama sa djecom, ali i programima za one malo starije – tinejdžere. Samo mjesto važi za jedno od najslikovitijih u Austriji, najpoznatije po atrakciji u vidu staze za sankanje i skijanje koja radi i tokom večernjih sati.

Oberau – za skijanje i odmor

Oberau se smatra jednim od najmirnijih i najmanje izvikanih ski rizorta u Austriji. Nekoliko malih prodavnica i hotela, među kojima i jedan od najpoznatijih alpskih, butik hotela (Gasthof Kellerwirt), kafanice u kojima možete uživati uz toplu čokoladu i kolače, glavne su odlike ovog mjesta. Iako obližnji, mnogo veći Niederau, ima više atraktivnih sadržaja i ski staza, u njemu nećete imati onaj osećaj da ste pobjegli od svega – osjećanje izolovanosti usred snježnog, zimskog pejzaža.

Foto: spinheike – pixabay

St. Anton – za provod i prijatelje

Iako već dugi niz godina, Sveti Anton prati reputacija mjesta sa razvijenim noćnim životom, njegov centar i dalje podsjeća na predivna tirolska mjesta, sa tradicionalnim alpskim kućama, prodavnicama odjeće i suvenira, i naravno – barovima koji su uglavnom raspoređeni duž glavne, pješačke ulice. Ski staze iznad mjesta važe za veoma dobre, a sa ski-pass-om kupljenim u Svetom Antonu možete skijati u čitavom regionu Arlberga, uključujući i Lech, Zurs i Stuben. Ipak, mjesto je najpoznatije po barovima kao što je „Krazy Kangaruh”, zbog čega neki potencijalni skijaši, posle noćnog provoda, ponekad propuste dan na bijelim stazama.

Alpbach – za zaljubljene

Na listi najpiktoresknijih tirolskih sela u Austriji, Alpbah je ubjedljivi šampion. Kao u nekoj bajci, mjesto je prepuno alpskih kućica sa drvenim krovovima i žardinjerama na balkonima, koji su tokom ljeta ukrašeni nizom visećih muškatli. U istom stilu i gotovo pod konac uređeni su luksuzni butik hoteli, kafeterije i radnje. Sa pozadinskim pejzažem u vidu planinskih vrhova – svi zajedno čine sliku kao sa razglednice. Ipak, ovo je prije mjesto romantičnih zimovanja i dugih šetnji na 20-ak kilometara utabanih staza, nego rizort za ozbiljno skijanje (u Alpbahu postoje samo dvije staze – za početnike). U obližnjem mestu Inneralpbach do kojeg se može stići kraćom vožnjom autobusom, postoji mnogo bolji izbor ski staza.

Galtur –  za iskusne skijaše

Visoko u planinama Sivretta, nalaze se dva ski rizorta – Ischgl i Galtur. Važe za skijališta sa izuzetno dobrim, dugačkim i zahtjevnim ski stazama, nekim od najboljih u Austriji. Čuvena ski staza ”Alp Trida”, koja povezuje Austriju sa skijalištem Sauman u Švajcarskoj, korišćena je i u jednom od serijala o Džejmsu Bondu. Samo mjesto Galtur je veoma slikovito, sa drvenim kućicama i baroknom crkvom, kao i nekoliko kafeterija i restorana. Na samo 15 minuta vožnje od Galtura, u nešto veći Ischgl možete otići u noćni provod.

Mayrhofen – za dobar provod

Ako vam je odlazak na skijanje samo izgovor kako bi se negdje dobro proveli, možda je Majrhoven mjesto za vas. Naime, u njemu se svake godine u aprilu, na kraju ski sezone održava najveći muzički festival na snijegu, u Evropi – Snowbombing Festival („Festival snježnih bombi”), u kojem najčešće nastupaju i neke poznate rok i pop zvijezde (Fatboy Slim i De la Soul, na pr). Ni skijanje u Majhovenu nije ništa lošije (Penken i Ahorn), kao ni u mjestu Zillertal, u neposrednoj blizini.

Ellmau – za porodice sa malom djecom

Kombinacija zahtjevnih staza i onih za početnike, idealna je za roditelje sa malom djecom. Takođe, u mjestu postoji nekoliko ski škola za djecu i ski-vrtić za najmlađe. Dok vi jezdite nekom od staza u okruženju, čija je ukupna dužina oko 250 km, uz izvjesnu nadoknadu svoje najmlađe možete povjeriti iskusnom ski instruktoru. Ellmau važi za mirnije mjesto od susjednog rizorta Soll, koje među mlađom populacijom ima reputaciju odredišta za noćni provod.

Lech – za one željne glamura

Nekada omiljeno mjesto za skijanje princeze Dajane, koje se pojavljuje i u drugom nastavku filmskog serijala o Bridget Jones, Leh važi za izuzetno elegantan i skup rizort. Alpsko mjesto gde u kafeterijama, uz toplu čokoladu sa rumom i uz poseban štimung možete čuti zvuke pjesama Frenka Sinatre, poznato je i po ligenštulima ispred restorana, na vrhu ski lifta (Oberlech), gde oni sa dubljim džepom, odjeveni u „fancy” brendiranu ski odjeću, hvataju popodnevne zrake sunca. Na desetak minuta vožnje od Leha, nalazi se Zurs – najekskluzivniji austrijski zimski rizort, na čijim ski stazama i nema puno skijaša.

Igls – za skijaše, ali i one koji ne skijaju

Ako je vaš problem donekle i to što ste na skijanje krenuli u društvu nekoga ko ne skija, Igls je idealno mjesto za vas. Samo kratka vožnja tramvajem, dijeli vas od jednog od najljepših i najpoznatijih gradova Austrije – Insbruka (Innsbruck). Uz obilje mjesta za razgledanje i šoping – i ni traga od skijališta! I bez skija, možete sjesti u gondolu i stići u restoran Panorama na vrhu Patscherkofel, mjesto gde su 1964. i 1976. održane zimske Olimpijske igre.

Ivana Dukčević Budja, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content