Legenda o nastanku jezera Modrac i misterioznoj “bijeloj ženi”

  Legenda o nastanku jezera Modrac i misterioznoj “bijeloj ženi”

  Za mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini vežu se različite legende koje se do dan-danas prenose. Jedna od takvih je i legenda o nastanku akumulacionog jezera Modrac u Lukavcu kraj Tuzle.

  Foto: Facebook

  Kako kazuje legenda, kada je došlo do preusmjeravanje toka rijeke Spreče 1964. godine, došlo je do potopa cijele doline i nekadašnjih naselja koja su po formiranju jezera ostala pod vodom. Na njihovom mjestu nastalo je jezero Modrac dugo 12 kilometara, široko 14 metara sa najvećom dubinom od 14 metara.

  Prije punjenja vodom akumulacionog jezera stanovnici su izmješteni na drugu lokaciju, međutim, legenda kaže da se na kraju potopljenog naselja nalazila kuća u kojoj je živjela mlada udovica, koja nije pristala da se odseli jer se u blizini kuće nalazio mezar njenog prerano preminulog supruga kojeg ni mrtvog nije željela napustiti. Prije nego što će se dolina potopiti selo je detaljno pretraženo, ali od mlade udovice nije bilo ni traga. Legenda kaže da se sakrila kako je niko ne bi mogao pronaći i silom odvesti od njenog ognjišta i groba njenog supruga. Tako se pretpostavlja da je sa njim ostala na dnu jezera.

  Nakon velikog potopa u narodu se počelo pričati o pojavljivanju duha mlade udovice nadomak jezera i pored puta koji prolazi pored jezerske vode.


  Legenda o nastanku Boračkog jezera i grada Konjica | Furaj.ba

  Za mnoga mjesta u Bosni i Hercegovini vežu se različite legende koje se do dan-danas prenose. Jedna od takvih je i legenda o nastanku Boračkog jezera u podnožju planine Prenj, a nadomak hercegovačkog bisera Konjica. Prema legendi, na mjestu današnjeg jezera nalazila se bogata varoš.