Lejla Njemčević osvojila Svjetski kup u brdskom biciklizmu

Najbolja bh. biciklstkinja i prva biciklistkinja svijeta u maraton disciplini Lejla Njemčević osvojila je Svjetsku seriju koja se sastojala od četiri utrke svjetskog kupa.

Proglašenje najboljih održalo se nakon posljednje utrke u sezoni u Snowshoe, Zapadna Virdgnija u Sjedinjenim Američkim Državama. Njemčević je dominatno odnijela pobjedu generalnog plasmana sa 800 bodova ispred državne prvakinje Njemačke Bettine Janas koja je osvojila 520, dok je na trećem mjestu najbolja litvanska takmičarka Katazina Sosna sa 500 bodova, saopćeno je iz MTB reprezentacije BiH.

Njemčević je tokom čitave sezone pokazivala sjajnu formu i ostvarivala izvrsne rezultate na najvećim svjetskim biciklističkim takmičenjima. Na prvoj utrci Svjetskog kupa u Češkoj Republici osvojila je prvo mjesto, zatim drugo mjesto u Italiji i Francuskoj dok je sigurnom vožnjom na posljednjoj utrci u Snowshoe kroz cilj prošla kao četvrta. Na nedavnom najvećem do sada organizovanom Svjetskom prvenstvu u Škotskoj, također je osvojila četvrto mjesto. 

Svjetska serija je u ovoj sezoni bila od posebnog značaja s obzirom na to su se po prvi put sve utrke Svjetskog kupa za brdske discipline organizovale zajedno od strane Svjetske biciklističke federacije i WBD sporta.
 

Naša najbolja takmičarka je trenutno prva na Svjetskoj UCI maraton ranking listi, a nakon upisa bodova očekuje se da dodatno učvrsti poziciju na kojoj je provela 20 sedmica.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content