Salate su izvrstan izvor hranjivih namirnica i njihovo spremanje ne iziskuje mnogo vremena. Ovisno o okolnostima, sadržaju, one se mogu poluživati kao prilog i samostalno. Posebno pogoduju organizmu prilikom visokih temperatura. Počnete li ih konzumirati na svakodnevnoj osnovi, bit će to jedna od najzdravijih prehrambenih navika koju ste usvojili
CEZAR SALATA
Sastojci (2 osobe):
1 glavica zelene salate
1 veći češanj bijelog luka
3 šnite hljeba
3 kašike maslinovog ulja
2 tvrdo kuhana jaja
mljeveni biber
2 šake parmezana rezanog na listiće
Sastojci za dresing:
1 mala kašika senfa
1/2 male kašike vinskog sirćeta
2 kašike majoneze
3 do 4 kašike maslinovog ulja
sok od limuna
Priprema:
Odstranite koricu na hljebu, a mekani dio narežite na kockice. Operite salatu, osušite je, skuhajte jaja i ohladite ih. Potom na tavi zagrijte maslinovo ulje i dodajte sitno sjeckani bijeli luk, također hljeb i lagano posolite. Hljeb treba pržiti dok sa svih strana poprimi zlatnu boju i postane hrskav. Salatu posložite na tanjire kao podlogu. Na nju stavite tvrdo kuhana jaja rezana na ploške, parmezan i hljeb. Napravite dresing i prelijte ga preko salate. Posolite i pobiberite.
KROMPIR SALATA SA TUNJEVINOM
Sastojci (4 osobe):
750g mladog krompira
2 komada tune u biljnom ulju
1 kašika nasjeckanog peršuna
85g zelenih maslina punjenih pastom od paprike
100g kukuruza šećerca
1 kašika nasjeckanog vlasca
60ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
1 kašika vinskog sirćeta
1 mala kašika naribane korice limuna
crni mljeveni biber
so
Priprema:
U posoljenoj, kipućoj vodi kuhajte mladi krompir. Kada omekša, ocijedite ga i ostavite da se ohladi. Potom ga narežite na veće kocke i stavite u veliku zdjelu u koju također trebate dodati komade tune, nasjeckani peršun, narezane zelene masline, ocijeđeni kukuruz šećerac i vlasac. U posebnoj posudi dobro izmiješajte maslinovo ulje, vinski ocat, slatku papriku, biber i šećer, te prelijte preko smjese krompira. Po potrebi posolite.
PILEĆA SALATA SA SUSAMOM
Sastojci:
1 pileća prsa
500g šunke
700g kisele pavlake
15 kiselih krastavčića
50g susama
Priprema:
Obarite bijelo meso, te ga sitno isjeckajte kada se ohladi. Na kockice potom izrežite šunku i kisele krastavčice. Sve to sjedinite. Dodajte kiselu pavlaku i dobro izmiješajte. Propržite susam na suhoj tavi. Kada se ohladi, dodajte ga ostatku smjese, te sve dobro izmiješajte.