Ljeto u Sarajevu će biti nezaboravno

Ovo ljeto u Sarajevu će biti nezaboravno uz brojne festivale i druge događaje.

Novogradski dani

Manifestacija “Novogradski dani 2024.” koju 26. put organizira Općina Novi Grad Sarajevo počela je 30. maja.

Građani i gosti Sarajeva će do 30. juna imati priliku da uživaju u brojnim kulturno-zabavnim i sportskim sadržajima.

U okviru 26. tradicionalne manifestacije “Novogradski dani 2024” u četvrtak, 21. juna sa početkom u 20:30 sati koncert kod Sportske dvoranje Dobrinja će održati popularna pjevačica Džejla Ramović.

U subotu, 29. juna u centru Safet Zajko sa početkom u 20:30 sati koncert će održati jedna od najboljih ovdašnjih grupa – Divanhana.

Dan poslije u Centru će biti održan Porodični dan.

Kompletan program manifestacije, gdje vam još može biti zanimljiva i smotra folklora, pogledajte na linku.

Sarajevo Street Food Market

Od 13. juna do 14. jula na dobro poznatoj lokaciji – kod bine uz Vilsonovo šetalište i Zemaljski muzej bit će upriličeno ljetno izdanje Sarajevo Street Food Marketa.

Sarajevo Street Food Market se poklapa s datumima održavanja Evropskog prvenstva u fudbalu, pa će biti organizovana Euro Fan Zone gdje ćete moći pratiti sve utakmice prvenstva koje se održava u Njemačkoj.

Pogledajte raspored po danima:

Arena Vils – Ljeto na Vilsu

U okviru manifestacije „Ljeto na Vilsu”, svi posjetitelji moći će svakodnevno uživati u gledanju utakmica Evropskog prvenstva u nogometu na tri velika LED ekrana.

Arena Vils će biti centralno mjesto za gledanje zanimljivih utakmica prvenstva u Njemačkoj, dobre zabave, ali još boljeg pića i hrane.

Osim prikazivanja najvažnije, sporedne stvari na svijetu, u Areni Vils svakodnevno će se realizirati i Podcast sa Jasminom Ligatom, sportskim novinarom, koji će se uživo emitirati na Facebook kanalu Ljeta na Vilsu.

Podcast emisija sa Ligom, pored nezaobilaznog Evropskog prvenstva u nogometu, čiji je poslijepodnevni termin prikazivanja usklađen upravo sa najzanimljivijim utakmicama EURA 2024 obrađivati će i razne druge društvene teme, te na manifestaciju Ljeto na Vilsu dovoditi zanimljive goste.

U Areni Vils moći ćete slušati i gledati zanimljive komentare predstojećih utakmica i događaja iz bogatih biografija poznatih komentatora, sportista ali i popularnih ličnosti iz različitih društvenih sfera.

Tako jedni od planiranih gostiju u mini TV studiju u prostoru Arene Vils su: Sabahudin Baho Topalbećirević, Nikola Nikić, Aleksandar Kosorić, Amar Ferhatović, Mehmed Čala Janjoš, Admir Adžem, Frenkie, Elvir Bolić, Blaž Slišković, Predrag Šimić, te ostali specijalni gosti iznenađenja.

Prvi gost Podcasta je jedan od najpoznatijih sportskih komentatora u Bosni i Hercegovini – Sabahudin Baho Topalbećirević, a Podcast možete gledati sutra, u Areni Vils od 20:15, na tri led ekrana, ali i putem live prenosa na Facebook kanalu stranice Ljeto na Vilsu.

Podsjećanja radi, manifestacija „Ljeto na Vilsu“ održava se od 1. maja do 30. septembra 2024. godine na Vilsonovom šetalištu i tokom svog trajanja nudi raznovrsne i bogate sadržaje za sve generacije.

18. juna spektakularan koncert Sarajevo Big Band orkestra

U utorak, 18. juna sa početkom u 21:00 sat, u sklopu specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“, na Pozorišnom Trgu Susan Sontag sarajevska publika imati će priliku uživati u spektakularnom koncertu Sarajevo Big Band orkestra kojim će dirigovati maestro Ranko Rihtman. Koncert Sarajevo Big Band orkestra okupiti će neke od najznačajnijih bosanskohercegovačkih muzičkih imena poput Davora Ebnera, Ivice Šarića, Dine Šarana, Zlatana Fazlića – Fazle, Nermina Puškara Puške, Boška Jovića, Renate Kurtalić i Alena Lemeševića.

Sarajevo Big Band orkestar baštini tradiciju Plesnog orkestra RTV Sarajevo i direktni je nasljednik tog velikog ansambla. Plesni orkestar RTV Sarajevo nažalost, prestao je sa radom tokom ratnih dešavanja nakon 30 godina profesionalnog djelovanja. Sarajevo Big Band je osnovan 2000. godine kada je okupio muzičare Plesnog orkestra RTV BiH koji su u to vrijeme živjeli i radili u gradu.

„Osnivanjem Udruženja muzičara “Saraj pro – brass” 2014. godine gradimo našu formalno pravnu kuću i vraćamo big band zvuk u koncertne i klupske prostore Sarajeva. Stalni dirigent Sarajevo Big Band-a je Ranko Rihtman koji je svojim dolaskom i autorskim radom napravio veliki iskorak u načinu rada i podizanju kvaliteta muziciranja u orkestru.  Godine 2018. smo objavili dupli studijski vokalno – instrumentalni album pod nazivom “Sarajevo Big Band i prijatelji” tematski posvećen Sarajevskim pop – rock grupama iz ’80-tih godina. Drugi studijski album „Sarajevo Big Band i prijatelji 2 INDEXI“ objavili smo 2023.g. Naš primarni cilj jeste poticanje i promocija domaćeg autorskog stvaralaštva kao i saradnja sa orkestrima i organizacijama zemalja okruženja.“ – naglasili su članovi Sarajevo Big Band orkestra

Na programu će se naći neki od najvećih hitova Indexa, Kemala Montena, Letu štuke, Crvene Jabuke, Elvisa J. Kurtovića i Plavog orkestra.

Live Stage Festival

I ove godine publiku očekuje vruće ljeto na Live Stage Festivalu u Sarajevu.

Peto festivalsko izdanje će se održati od 4. do 6. jula u kultnom ”Metalcu”. Vrata festivala će biti otvorena od 19, a program sve tri večeri počinje u 20 sati.

U nastavku vam donosimo line up po danima:

Četvrtak 04.07. – Letu štuke – Edo Maajka – Who See – Bruhuhu

Petak 05.07. – Van Gogh – Negative – Frenkie – Kontra – Indigo – Shizif

Subota 06.07. – Prljavo kazalište – Grupa Bolero – Zračna kontrola – Foxy Head

Ulaznice se već mogu kupiti putem sistema www.kupikartu.ba ili direktno na svim njihovim prodajnim mjestima.

Omladinski filmski festival

Omladinski Film Festival Sarajevo održat će se od 19-26. jula 2024.godine.

Ovogodišnji Telemach Omladinski Film Festival Sarajevo ima i novu lokaciju a to je Dječija kuća, koja pored otvorenog kina Raiffeisen Open Air, će prikazivati dugometražne filmove iz programa namijenjenog učesnicima OFF YE programa. 

Ulaznice za sve projekcije u sklopu Raiffeisen Open Air kina i ove godine su besplatne. 

30. Sarajevo Film Festival

30. Sarajevo Film Festival će biti održan od 16. do 23. augusta 2024.

Festival će odati počast palestinskom reditelju Eliji Suleimanu u znak priznanja za njegov izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti. Višestruko nagrađivanom autoru bit će uručeno priznanje Počasno Srce Sarajeva, dok će u sklopu programa „Posvećeno“ (Tribute to) biti prikazana retrospektiva njegovih izabranih filmova.

Kultura na ulice

Kultura na ulice 2024! je specijalni program Narodnog pozorišta Sarajevo koji se održava se na javnim prostorima sarajevskih općina pod pokroviteljstvom Vlade Kantona Sarajevo, te u partnerstvu s Turističkom zajednicom Kantona Sarajevo.

Projekat „Kultura na ulice!“ je multimedijalnog karaktera i izražava sve oblike umjetničkog izraza prisutne u produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo. Cilj projekta „Kultura na ulice!“ je, da kroz angažman profesionalnih mladih umjetnika i vrhunski program i izvedbu, približi kulturu i umjetnost građanima.

U slučaju vremenskih neprilika, Narodno pozorište Sarajevo zadržava pravo promjene lokacija i termina.

Ulaz na sve programe u produkciji specijalnog programa NPS „Kultura na ulice 2024!“ je besplatan-navodi se u saopćenju sarajevskog Narodnog pozorišta.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content