Hurgada – hit ljeta

Znate za one plaže, nepregledne i pješčano-bijele, sa sitnim pijeskom kraj kristalno tirkiznog mora, koje podsjećaju na san, na film, samo ne kao da su na tri i po sata udaljene avionom od vas? Nalaze se u hit destinaciji ljeta – Egiptu. Hurgada!

Foto: Furaj.ba

Plivanje kao u akvarijumu

Ako ste ovog ljeta poželjeli nešto malo drugačije od svima nam voljenog Jadrana, egipatska Hurghada bi vas zaista mogla impresionirati. Obgrljena je obalama ljekovitog Crvenog mora i Arapske pustinje, što ovo mjesto čini jedinstvenim jer možete kombinirati odmor na plaži i izlete na devama u pustinji. Kada zaplivate u vodama Crvenog mora, činit će vam se kao da ste ušli u ogroman akvarij. More je poznato po grebenima sa mnoštvo vrsta koralja i preko  1.000 vrsta riba. Stoga nimalo ne čudi što je Hurghada jedan od međunarodnih centara za ljubitelje vodenih sportova: od ronjenja do jedrenja na dasci.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Najljepše plaže

Gdje god da budete smješteni u Hurghadi nećete pogriješiti, no ako bismo morali izdvojiti najljepše plaže, ima ih nekoliko. Najpopularnija je uHurg

Sahl Hasheesh smještena u zaljevu  Crvenog mora. Na njoj se nalazi jedno od najvećih odmarališta u Egiptu, smješteno na 12 kilometara pješčano-bijelih uređenih plaža, na samo 15 minuta od aerodroma u Hurghadi. Turisti vole i zaljev Makadi s obzirom na to da je posebno uređen za njih, gdje dane možete provoditi na pustoj i osamljenoj plaži, čak i bez mještana, s najljepšim pogledom na pučinu, čini se beskrajno Crvenog mora. Zatim, tu je i plaža čije će vam ime sve samo reći – „San“. Riječ je o maloj plaži u srcu Hurghade, smještene na izduženom strmom rtu preko puta otoka Juzu Abu Minkar i u neposrednoj blizini aerodroma. Njena okolina pršti od luksuza jer je rt gotovo cijeli izgrađen skupim hotelima i ugostiteljskim objektima. I kao šlag na kraju izdvajamo plažu Mahmeya koja je dio nacionalnog parka otoka Giftun. Kada na nju dođete brodicom nakon 45 minuta vožnje, shvatit ćete kakva je privilegija upravo ovdje biti.

Foto: Furaj.ba

All inclusive usluge

Ljetovanje u Hurghadi uglavnom je u hotelskim kompleksima gdje po vrlo povoljnim cijenama možete uživati „all inclusive“. Privatne plaže, bazeni, ugostiteljske usluge, sadržaji za male i velike koji će vas sve podjednako oduševiti, brojni rekviziti itd. Novac u Hurghadi gotovo da vam neće trebati osim za suvenire i fakultativne izlete po želji, naprimjer pustinjski safari sa posjetom beduinskom selu, ronjenje u kristalno čistoj vodi, krstarenje Nilom, vožnja quadovima kao u filmovima gdje ste glavna zvijezda upravo vi itd. Od maja ove godine uspostavljene su redovni direktni letovi aviokompanije “Air Cairo” između Sarajeva i Hurghade, kao i Banje Luke i Hurghade dva puta sedmično, a putnici mogu birati da li će da otputuju na 7, 10, 11 ili 14 dana. Ukoliko putujete sa agencijom, u cijenu je uključeno gotovo sve: avionski prijevoz, smještaj i transfer do njega, te nabrojani sadržaji u sklopu smještaja. Za Egipat vam je još potrebna viza, koja se može uzeti direktno po dolasku u ovu zemlju.

Foto: Furaj.ba

Ponuda koja se ne odbija

Kada ste već u Hurghadi stvarno bi bilo šteta ne doživjeti ovu mističnu i egzotičnu zemlju u svjetlu kakvom je niste ranije zamišljali – samo kroz historiju i njene piramide. A kako bolje upoznati se sa jednom od najstarijih civilizacija na planeti, čija je kultura, umjetnost i nauka značajno utjecala na razvoj čovječanstva od krstarenja rijekom koja je jedini izvor života i opstanka na ovim prostorima. Na krstarenju Nilom u dužini od 220 kilometara shvatit ćete zašto je ova rijeka od iskona značajna za Egipat, a pritom upoznajući njene slavne gradove Luksor, Aswan i na kraju čuveni hram Abu Simbel, koji se nalazi duboko u Nubijskoj pustinji, nedaleko od granice sa Sudanom. Naravno, šteta bi bilo i propustiti uživati u „akvarijumu“ ili pustinji – pa se možete zaputiti i na ronjenje sa delfinima, jedrenje, vožnju podmornicom, pustinjski safari na devama ili vožnju quadovima i još mnogo drugog sadržaja koje Hurghada nudi.

Foto: Furaj.ba

Tamo gdje vam ljeto neće „propasti“

Za razliku od ljetovanja u našoj okolini, u Egiptu se nećete morati brinuti o vremenskoj prognozi. Iako je Egipat pustinjska zemlja sa prosječnom temperaturom ljeti od 32 stepena, njena suha klima i lagani povjetarac činit će da se ne znojite i osjećate ugodno. Ova destinacija je posebna i što je na njoj ljeto kada kod nas nije, pa tako ukoliko niste otišli na more u tradicionalnim ljetnim mjesecima, uvijek možete „skoknuti“ avionom prije ili poslije sezone.

Svjetski popularan, australski izdavač turističkih vodiča Lonely Planet izdao je svoju knjigu u kojoj preporučuje najbolje destinacije za 2022. godinu, a među deset najboljih našao se i Egipat. Još jedan razlog više za ljetovanje u Hurghadi.

SAVJETI ZA PUTOVANJE I LJETOVANJE U EGIPTU

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content