Savjeti za putovanje i ljetovanje u Egiptu

Egipat nije bio na vrhu liste mojih putovanja, ali prvo putovanje desilo se u julu 2018. godine, a onda i u decembru 2019. godine. Unazad par godina, Egipat i Hurgada nalaze se u brojnim ponudama turističkih agencija

Tekst i fotografije: Naida Bećar

Arapska Republika Egipat je država u sjeveroistočnom dijelu Afrike. Dio teritorije, Sinajski poluotok, nalazi se na području Azije. Prvo svakako što svima pada na pamet, na pomen države Egipat su piramide i rijeka Nil.

Obzirom da sam u Egipatu putovala tokom našeg ljeta, ali i zime, iskreno ukoliko možete birati – birajte našu zimu! Za ljetno putovanje potrebno je planirati minimalno dva mjeseca unaprijed. Raznolika je ponuda agencija za ljetovanje u Egiptu, a većina letovi je iz Beograda. Obzirom da prvo putovanje nisam puno ranije isplanirala, a letovi iz Beograda bili su popunjeni, u zadnji čas sam uspjela rezervisati putovanje sa polaskom iz Sarajeva.

Za državljane Bosne i Hercegovine, potrebna je viza za ulazak u Egipat. Istu možete dobiti predajom potrebne dokumentacije u egipatskoj ambasadi u Sarajevu. Cijena je 40 €.

Nemojte se iznenaditi kada prije pasoške kontrole dobijete rozi papir za popuniti. Isti je potrebno popuniti i predati sa pasošem. Ispunjavate svoje podatke, koliko dugo ostajete u Egiptu i hotel u kojem ćete boraviti. Na jednom od letova, ja sam papir dobila u avionu, tako da smo imali spremno za pasošku kontrolu.  Ovo je sasvim standardna procedura. Isto ćete dobiti prilikom povratka, kada se budete checkirali.

Jedna od osnovih stvari i prvih koje radim prilikom putovanja u zemlje sa nepristupačnom WIFI opcijom je kupovina SIM kartice. U Egiptu većina hotela ima WIFI unutar lobija, koji je dosta ograničen i moja preporuka je da kupite SIM karticu jednog od lokalnih mobilnih operatera (Vodafone, MobiNil, Etisalat). Kupovinu kartica možete izvršiti već na aerodromu, na šalterima operatera. U posljednjem periodu, zbog velikog broja turista, količina slobodnih SIM kartica je malo smanjena, pa se nemojte iznenaditi ako vam na uvid budu tražili pasoš. Cijena kartice iznosi od oko 4 € pa na više, zavisno koliko kapaciteta prenosa podataka želite. Također, GB je moguće regularno i dokupiti.

Valuta je egipatska funta. Međutim, sve možete plaćati u eurima i dolarima. Obzirom da je egipćanima 1€ = 1$, naravno bolja opcija je da imate dolare

Moram priznati da nakon mnogobrojnih pitanja prijatelja „Da li je sigurno tamo?“, „Zašto uopšte putuješ u Egipat?“ i sama sam sebi počela postavljati ista pitanja. Ali moje predrasude nestaju već po prvom slijetanju na aerodrom u Hurgadi. I zaista tokom boravka u Egiptu, osjećala sam se više nego sigurno.

Hurgada, biser egipatske obale, nalazi se na Crvenom moru koje turisti iz mnogo razloga zovu i „more sa sedam boja“. Nalazi se 500 kilometara jugoistočno od Kaira, i administrativni je centar provincije Crveno more, jedne od 26 provincija Egipta. Ali ne tako davno Hurgada je bila malo ribarsko selo, a danas je vodeći turistički centar na obali Crvenog mora, sa prekrasnim dugim plažama.

Ukoliko možete, birajte hotele koje se nalazi u blizi centra grada. Ali svakako ako ste udaljeni koji kilometar više, koristite taxi, možete isti rezervisati iz hotela. Malo je skuplji nego da ga zaustavite sa ceste. Na primjer, ako ga zaustavite vožnja je od 1 od 2 €/$, a iz hotela je 4 €/$. Saobraćaj je nepregledan i izgleda strašno, koriste sirenu kao znak da će skrenuti u drugu traku i slično (trake nisu iscrtane), ali to je njihov način vožnje. Prelazak ceste je tek prava avantura, obratite dosta pažnje.

Hurgada se sastoji od starog dijela – Dahar, centra – Sakale i novog dijela Memše. Hurgada Marina je pravi turistički dio, prepun lokala i restorana i definitivno must see. Restorani i lanci brze hrane kao što su McDonald’s ili KFC nalaze se na Memši i Sakali. Ne brinite se, tokom šetnje ste bezbjedni. Naravno, očekujte da vas zaustavljaju na svakih 10 metara kako bi vam ponudili svoje proizvode, suvenire, odjeću i slično. Cjenkajte se i samo cjenkajte. Uvijek će biti po vašem! Ali ne pretjerujte i ne očekujte da će vam baš prodati nešto za “džabe”.

Vaš boravak u Egiptu je nepotpun ako ne posjetite glavni grad, Kairo, pa i Luxor, ako se ne odlučite za istraživanje podvodnog svijeta Crvenog mora i jedan avanturistički izlet kao što je safari u Sahari. Sve izlete i obilaske možete dogovoriti i sa lokalnim agencijama. Svi polasci agencija su svaki dan u isto vrijeme, vodići pričaju engleski, njemački i francuski jezik. Ponuda je ista, samo možete dobiti povoljniju cijenu kod lokalnih agencija!

U Egiptu se jede raznovrsna hrana, i vegetarijanci će pronaći dosta izbora za sebe. Tradicionalna jela su falafel (pržene kuglice od mahunarki), ful (pire od mahunarki začinjenih bijelim lukom, limunom i maslinovim uljem) i koshary (složenac od tijesta, leće, riže, slanutka i umaka od rajčice). Ukoliko niste osoba od eksperimentisanja sa hranom, u ponudi hotela pronaći ćete “standardne” vrste obroka.

Egipat je mali raj za istraživanje, prepun historije, duge obale sa predivnim plažama, a more je zaista „more sa sedam boja“!

Više informacija i na blogu: Nai’s Travel Tips

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content