Ljubuška kula u top četiri paraglajderske destinacije na Balkanu

Paragliding klub iz Ljubuškog postao je poznat u cijelom svijetu, a ‘Ljubuška kula’ uz ‘Slovenske startove’ ušla je u top četiri paraglajderske destinacije na Balkanu.

Foto: Paragliding Ljubuški

Svi koji su probali, znaju da letenje u hercegovačkom gradiću Ljubuškom pruža vrhunski užitak letenja kako za XC pilote, tako i za rekreativne pilote koji žele uživati u večernjoj termici i laminarnom vjetru na padini.

Poletište Ljubuški-Kula nalazi se na južnoj strani padine, na 340 m nadmorske visine, i na njega rado dolaze piloti iz cijele Evrope, ali i drugih kontinenata. Odavde se tokom godine poleti više od 1.000 puta što ih svrstava uz bok s top tri slovenska terena, dok iza sebe ostavljaju sva najfrekventnija poletišta u Hrvatskoj, Srbiji, Makedoniji, Crnoj Gori, Albaniji i sl.

Neslužbeno rade i usluge tandem letova, budući da licenciranje za tandem pilote u BiH trenutno ide jako sporo.

“Paragliding Ljubuški” trenutno radi na pripremi nekih sportskih aktivnosti kao što su Ljubuški Outdoor Festivala pod nazivom “Lj O F”, potom disciplina Precizno slijetanje “Kosača”, a nakon toga tradicionalno u septembru “Ljubuški Open”.

Inače, paragjlajderski klub u ovom gradu službeno postoji od 2016. godine, a paraglajdingom su se bavili i ranije. Trenutno klub broji oko dvadesetak članova i osim Ljubuškog, dolaze iz Opuzena, Makarske, Drvenika, Doboja…

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LJUBUŠKI – MJESTO GDJE JE KOSAČA LJUBOVAO

LET JE ČISTA EKSTAZA: NAJBOLJA MJESTA ZA PARAGLIDING U BIH

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content