CIHAD ERGINAY, AMBASADOR REPUBLIKE TURSKE U BIH

Samo za Furaj.ba turski ambasador i njegova supruga izdvojili su vrijeme govoreći o, između ostalog, svom životu u BiH, karijeri i odnosima naših zemalja

Razgovarala: Elma ZEĆO

Foto: Almin Zrno

Čim je završio fakultet, Cihad Erginay uspio se 1988. godine zaposliti u Ministarstvu vanjskih poslova Turske, što znači da njegova bogata karijera diplomate traje već 28 godina. I nije se slučajno desila.

 Ostvareni san

Šta Vas je privuklo ovom poslu?

– Uvijek sam želio raditi na polju diplomatije. To je bio posao mojih snova. Međunarodni odnosi i aktuelni događaji uvijek su bili predmet mog interesovanja. To je razlog zašto sam studirao međunarodne odnose. Privlačili su me mogućnost da budem u stalnoj blizini različitih zemalja i kultura, učenje o njima, pregled globalnih događaja i proučavanje interakcije među ljudima i nacijama.

Koliko je diplomatskih destinacija iza Vas i gdje Vam je bilo posebno lijepo raditi?

– U službi sam bio na mnogim mjestima u svijetu, od Australije do Sjedinjenih Američkih Država te od Saudijske Arabije do Belgije. Bavio sam se konzularnim pitanjima, bilateralnom i multilateralnom diplomatijom. Svako mjesto je ostavilo drugačije impresije na mene i vjerujem da sam imao koristi od stečenog iskustva. Za mene je bilo neobično iskustvo da budem u Washingtonu za vrijeme terorističkih napada 11. septembra. Bosna i Hercegovina zauzima veoma posebno mjesto među svim mjestima na koja sam službeno upućivan, zbog dubokih i bogatih odnosa među našim zemljama i također zbog mog osobnog odnosa prema ovoj lijepoj zemlji.

BiH je mala zemlja sa očito velikim problemima. Imate li ovdje mnogo posla?

– Da, zaista. Odnosi između Turske i BiH su širokog raspona i intenzivni. Oni imaju jak historijski, društveni i kulturni temelj. Razvijanje političkih, komercijalnih i ekonomskih odnosa u našem svakodnevnom poslu, povećanje kulturnih i obrazovnih veza, ostvarivanje razvojnih projekata, čini nas prilično zauzetim i mi smo samo sretni da vidimo da ovaj intenzitet u našim vezama raste svakog dana.

Šta bi bili Vaši prioriteti tokom djelovanja u BiH?

– Naš glavni cilj je da intenziviramo naše bilateralne odnose na sve moguće načine; da podržimo BiH u njenim nastojanjima da bude u regionu zemlja koja će projektovati stabilnost i sigurnost, da poduzme korake ka održivom razvoju i da pomognemo BiH da ostvari napredak na svom evroatlanskom putu.

Prema Vašem mišljenju, šta su općenito prednosti BiH kao zemlje?

– BiH, zemlja multikulturalnog i multireligijskog karaktera, smještena je u središnjem dijelu Evrope. Njena stabilnost i razvoj su održiv civilizacijski projekat, što je ključno za cijeli kontinent. Njen uspjeh je značajan, jer će generalno poslužiti kao model za Evropu.

Gdje vidite njene adute za bolji i intenzivniji ekonomski razvoj?

– BiH ima značajnu industrijsku tradiciju. Poboljšanje i razvijanje njenih tradicionalnih industrija ima poseban značaj. Kako god, u isto vrijeme njena prirodna ljepota i okoliš moraju biti sačuvani. Važno je dati prioritet sektorima koji donose zapošljavanje i onima gdje BiH ima prednosti, kao što su poljoprivreda, energetika i turizam.

Zemlja jedinstvene ljepote

Pretpostavljam da ste putovali po BiH. U kojim njenim dijelovima ste pronašli mjesta za dobar mentalni odmor?

– Bio sam u svakom kutku ove divne zemlje i uvijek sam impresioniran njenim prirodnim ljepotama, kao i gostoprimstvom ljudi. Vjerujem da svaka destinacija ima drugačiju ljepotu i prednosti te da će BiH postati velika turistička destinacija. BiH odgovara svima, bez obzira da li su u potrazi za kulturom, sportom ili opuštajućim odmorom.

Šta biste uvijek građanima Turske preporučili da vide kod nas?

– Svaki dio ove zemlje krasi jedinstvena ljepota. Zbog toga savjetujem ljude da otputuju u svaki njen kutak, da se ne ograničavaju samo na popularno Sarajevo ili Mostar.

Ako bi Vas neko pitao da opišete Sarajevo, koje biste riječi odabrali?

– Postoje različite definicije koje se koriste za opisivanje Sarajeva, uključujući, ali ne ograničavajući se na Srce Evrope, Evropski Jerusalem. One su tačne. Također, Sarajevo je šarmantni, topli grad koji će učiniti da se svako osjeća kao kod kuće.

Doživljavate li bosanski jezik teškim za naučiti?

– Vjerujem da nijedan strani jezik nije jednostavan za učiti. Međutim, zahvaljujući našoj historijskoj pozadini, postoje mnoge zajedničke riječi između bosanskog i turskog. To je prednost za nas.Tomurcuk Erginay, supruga turskog ambasadora

Nisam nostalgična za domom

Ljudi je doživljavaju kao društvenu i aktivnu ženu, a ona vjeruje da su veze izgrađene na prijateljstvu i iskrenosti veoma važne. Upravo to doživljava stalno u Sarajevu i BiH i zna da nikada neće zaboraviti ovdje sklopljena prijateljstva.

Otkrivanje novih mjesta

Upitali smo je kako njen svakodnevni život izgleda otkako je stigla u našu zemlju.

–              Otkako sam počela živjeti u Sarajevu, pokušavala sam uravnotežiti poslovni život u Turskoj i privatni u BiH. Za vrijeme boravka u BiH, stekla sam mnoge prijatelje iz bh., turske i internacionalne zajednice. Zbog muževog posla, često putujem van Sarajeva i imam mogućnost da otkrijem nova mjesta i susretnem se s različitim ljudima iz svih sfera života, kaže nam Tomurcuk Erginay, te dodaje:

–              Gdje god da idem, vidim tragove naše zajedničke historije i kulturnog naslijeđa. Ovi nas elementi zbližavaju jer smo mi slični u mnogim aspektima. Tu su naše tradicije, naše kuhinje i tako dalje. Ono što je važnije danas jeste da mi i dalje unapređujemo naše veze na ovoj dobroj osnovi.

Čari bosanske kafe

U duhu izreke – u zdravom tijelu zdrav duh, ona je sretna što Sarajevo nudi dobre mogućnosti za šetnju u gradu i duž Miljacke, kao i mogućnosti za trekking u neposrednoj blizini.

–              Nažalost, nisam skijaš, zbog toga ne uživam u zimskoj opremi na olimpijskim planinama, osim što pijem kafu i gledam one koji praktikuju zimske sportove.

Na naše pitanje šta joj najviše nedostaje iz njene zemlje, odgovara:

–              Pretpostavljam da je Sarajevo jedino mjesto među svim našim diplomatskim destinacijama, gdje mi Turska ne nedostaje mnogo. Zbog blizine s Turskom i učestalosti letova, za Istanbul putujem prilično često i također dočekujem mnoge posjetioce iz Turske. Osjećam se kao kod kuće među prijateljima u BiH i zbog toga nisam nikada nostalgična za domom. S druge strane, i kada bih se osjećala nostalgičnom, znam da ću taj osjećaj moći prevazići s bosanskom kafom na Baš-čaršiji ili bilo gdje drugo u BiH.

Baš kao i njen suprug, i Tomurcuk Erginay osjeća veliku ljubav prema BiH. Vidjela je mnogo toga, a već ovog mjeseca planira uraditi ono što još do sada nije uspjela; posjetiti Nacionalni park Una.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content