Ljuljačke u Bosni i Hercegovini koje su osvojile Instagram

Ljuljačke u Bosni i Hercegovini koje su osvojile Instagram

Ljuljačke su ovog ljeta hit-rekvizit za savršene Instagram fotografije, ali i za bolju zabavu.

Foto: Green Pearl Počitelj

Još od one čuvene ljuljačke sa Balija, mnogi su shvatili da će upravo ljuljačke privlačiti veliki broj posjetilaca, a naročito ljubitelja Instagrama.

U Bosni i Hercegovini pojavilo ih se nekoliko koje su odmah pobrale sve simpatije, pa vam predstavljamo neke od njih:

Japodski otoci

Na srcolikim unskim otočićima mnoštvo je savršenih instagramičnih lokacija – kućica na drvetu, staklena kupola, mrežasta ležaljka kraj Une, a sada je tu i ljuljačka između dva debla u prirodi, ukrašena cvijećem. Pod vama sitni pijesak, a iza vas smaragdna Una. Još jedan je to razlog da više uživate u boravku na popularnim Japodskim otocima, a još i napravite savršene fotografije! U blizini ljulje su i klupe na kojima možete izletovati.

Foto: Instagram @ab.lovegood

Jajce

Jajce je cijelo kao slika, pa tako ne samo da ima i prirodnih detalja kao savršene podloge za fotografije, već i onih pravljenih. U blizini kupališta na Brani je napravljen Most ljubavi, a na mostu ljuljačka, ukrašena cvijećem, natpisom i ostalim dekorativnim elementima. U blizini su Plivska jezera, predivne plaže sa ležaljkama i kafići na kojima se također nalaze ljuljačke.

Foto: Facebook

Počitelj

Ukoliko ste u posjeti Počitelju ili prolazite kroz ovaj umiljati gradić na jugu Hercegovine, svratite u lokal Green Pearl koji pluta na rijeci Neretvi. Sklonit ćete se sa visokih temperatura i rashladiti kraj Neretve, a osim ugodnog ambijenta u kojem se nalazi i ova ljuljačka – odavde se možete i provozati čamcem po Neretvi.

Foto: Instagram @insta.dzana

Jablanica

Na obalama Grabovičkog jezera kod Jablanice od ovog ljeta nalazi se još jedna ljuljačka koja je osvojila Instagram. Mjesto na kojem se nalazi ljuljačka je ujedno i polazna lokacija za kajak turu kanjonom Neretve na Grabovičkom jezeru.

Foto: Visit Jablanica

Cazin

Priroda je Cazin svesrdno nagradila ljepotama, pa su Cazinjani na rijekama koje okružuju grad ili drugdje u prirodi uredili brojna izletišta i kupališta. Tako kraj rijeke Une, u naselju Ostrožac, sada možete uživati i u ljuljački sa savršenim pogledom na smaragdnu rijeku. Ona se nalazi u sklopu kampa Planinarskog društva Krajiški soko, tačno ispod čuvenog dvorca Ostrožac. Od Starog grada prema rijeci Uni vodi planinarska staza koja će vas odvesti i do ove ljuljačke.

Foto: JU Kulturni centar Cazin

Vlašić

Na planini Vlašić kod Travnika, odnosno na dijelu Galica nalazi se još jedna – manje poznata ljuljačka. Nalazi se pored glavnog puta s lijeve strane kad idete iz pravca Kneževa prema Travniku.

Tačnu lokaciju dobićete ako ukucate u Google Maps sljedeće koordinate: 44.277,17.606.

Vikendom je inače na ovom mjestu velika gužva, pa slobodno probajte radnim danima.

Foto: Instagram @whitepearltravel

Jezero Modrac

Ukoliko poželite ručak s pogledom na plavi Modrac, oduševit će vas velika terasa hotelskog restorana “Senad od Bosne” koji se naročito ističe zbog svog neobičnog izgleda – poput broda, zbog kojeg ostavlja upečatljiv dojam na sve goste. Pored hotelskog restorana, tu je i restoran Jezero koji se nalazi na samoj obali jezera. Idealno je mjesto za romantičnu večeru sa dragom osobom, za ručak sa prijateljima ili poslovnim partnerima gdje vas buka neće ometati u druženju i razgovorima. Vesele boje i prelijep enterijer momentalno će vam popraviti raspoloženje, a kada probate kulinarske specijalitete, restoran „Jezero“ naći će se u samom vrhu vaših omiljenih restorana. Uz prostran urbani enterijer, restoran je utopljen sa detaljima od drveta i kombinacijom savršenog ozvučenja i moderne rasvjete koja upotpunjuje cjelokupan utisak. A u okviru restorana nalaze se čak dvije ljuljačke na kojima možete uživati dok čekate kafu ili ručak!

Bardača

Ukoliko odlučite posjetiti Bardaču, močvarno područje koje u svom okviru obuhvata 11 jezera i nalazi se između desne obale rijeke Save i lijeve obale rijeke Vrbas u blizini grada Srbac, naići ćete na nekoliko zanimljivih Instagram spotova – pa i ljuljačku. Tu je i crvena klupa sa srcem ukrašena cvijećem, i još mnogo drugih zanimljivih pozadina za savršene fotografije.

Foto: Instagram