Ljuljačke u Bosni i Hercegovini koje su osvojile Instagram

Ljuljačke su ovog ljeta hit-rekvizit za savršene Instagram fotografije, ali i za bolju zabavu.

Foto: JU Kulturni centar Cazin

Još od one čuvene ljuljačke sa Balija, mnogi su shvatili da će upravo ljuljačke privlačiti veliki broj posjetilaca, a naročito ljubitelja Instagrama.

U Bosni i Hercegovini pojavilo ih se nekoliko koje su odmah pobrale sve simpatije, pa vam predstavljamo neke od njih:

Japodski otoci

Na srcolikim unskim otočićima mnoštvo je savršenih instagramičnih lokacija – kućica na drvetu, staklena kupola, mrežasta ležaljka kraj Une, a sada je tu i ljuljačka između dva debla u prirodi, ukrašena cvijećem. Pod vama sitni pijesak, a iza vas smaragdna Una. Još jedan je to razlog da više uživate u boravku na popularnim Japodskim otocima, a još i napravite savršene fotografije! U blizini ljulje su i klupe na kojima možete izletovati.

Jajce

Jajce je cijelo kao slika, pa tako ne samo da ima i prirodnih detalja kao savršene podloge za fotografije, već i onih pravljenih. U blizini kupališta na Brani je napravljen Most ljubavi, a na mostu ljuljačka, ukrašena cvijećem, natpisom i ostalim dekorativnim elementima. U blizini su Plivska jezera, predivne plaže sa ležaljkama i kafići na kojima se također nalaze ljuljačke.

Počitelj

Ukoliko ste u posjeti Počitelju ili prolazite kroz ovaj umiljati gradić na jugu Hercegovine, svratite u lokal Green Pearl koji pluta na rijeci Neretvi. Sklonit ćete se sa visokih temperatura i rashladiti kraj Neretve, a osim ugodnog ambijenta u kojem se nalazi i ova ljuljačka – odavde se možete i provozati čamcem po Neretvi.

Jablanica

Na obalama Grabovičkog jezera kod Jablanice od ovog ljeta nalazi se još jedna ljuljačka koja je osvojila Instagram. Mjesto na kojem se nalazi ljuljačka je ujedno i polazna lokacija za kajak turu kanjonom Neretve na Grabovičkom jezeru.

Cazin

Priroda je Cazin svesrdno nagradila ljepotama, pa su Cazinjani na rijekama koje okružuju grad ili drugdje u prirodi uredili brojna izletišta i kupališta. Tako kraj rijeke Une, u naselju Ostrožac, sada možete uživati i u ljuljački sa savršenim pogledom na smaragdnu rijeku. Ona se nalazi u sklopu kampa Planinarskog društva Krajiški soko, tačno ispod čuvenog dvorca Ostrožac. Od Starog grada prema rijeci Uni vodi planinarska staza koja će vas odvesti i do ove ljuljačke.

Vlašić

Na planini Vlašić kod Travnika, odnosno na dijelu Galica nalazi se još jedna – manje poznata ljuljačka. Nalazi se pored glavnog puta s lijeve strane kad idete iz pravca Kneževa prema Travniku.

Tačnu lokaciju dobićete ako ukucate u Google Maps sljedeće koordinate: 44.277,17.606.

Vikendom je inače na ovom mjestu velika gužva, pa slobodno probajte radnim danima.

Foto: Instagram @whitepearltravel

Jezero Modrac

Ukoliko poželite ručak s pogledom na plavi Modrac, oduševit će vas velika terasa hotelskog restorana “Senad od Bosne” koji se naročito ističe zbog svog neobičnog izgleda – poput broda, zbog kojeg ostavlja upečatljiv dojam na sve goste. Pored hotelskog restorana, tu je i restoran Jezero koji se nalazi na samoj obali jezera. Idealno je mjesto za romantičnu večeru sa dragom osobom, za ručak sa prijateljima ili poslovnim partnerima gdje vas buka neće ometati u druženju i razgovorima. Vesele boje i prelijep enterijer momentalno će vam popraviti raspoloženje, a kada probate kulinarske specijalitete, restoran „Jezero“ naći će se u samom vrhu vaših omiljenih restorana. Uz prostran urbani enterijer, restoran je utopljen sa detaljima od drveta i kombinacijom savršenog ozvučenja i moderne rasvjete koja upotpunjuje cjelokupan utisak. A u okviru restorana nalaze se čak dvije ljuljačke na kojima možete uživati dok čekate kafu ili ručak!

Bardača

Ukoliko odlučite posjetiti Bardaču, močvarno područje koje u svom okviru obuhvata 11 jezera i nalazi se između desne obale rijeke Save i lijeve obale rijeke Vrbas u blizini grada Srbac, naići ćete na nekoliko zanimljivih Instagram spotova – pa i ljuljačku. Tu je i crvena klupa sa srcem ukrašena cvijećem, i još mnogo drugih zanimljivih pozadina za savršene fotografije.

Rimski most, Ilidža

Kameni Rimski most sa lukovima, preko rijeke Bosne, sagrađen je u osmanskom vremenu, početkom 16 vijeka. Sagradio ga je Rustem – paša Okupović, zet Sulejmana Veličanstvenog. Nalazi se u sarajevskom naselju Ilidža, podno olimpijskih planina Igman i Bjelašnica, na prostorima nekadašnjeg starorimskog gradskog naselja.

Most se može vidjeti ako se vozi magistralnom cestom od Blažuja prema Ilidži. Nalazi se odmah pored puta, s desne strane.

Osim što kraj njega možete izletovati, doći u šetnju ili na piknik, možete napraviti i savršene fotografije za vjenčanje ili Instagram. Tu se nalazi i već vrlo popularna ljuljačka, koju ste već mogli već vidjeti na društvenim mrežama.

Foto: Instagram; @skaoselmina

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content