Lokacije na kojima je snimana hit-serija “La Casa de Papel”

Španska krimi serija „La Casa de Papel” postala je jedna od najgledanijih serija na svim streaming platformama za vrijeme pandemije koronavirusa.

Serija o pljačkašima s Netflixa postala je pravi hit u tolikoj mjeri da su crveni kombinezoni i Dali maske koje su nosily pljačkaši u seriji bili omiljeni outfit na karnevalima širom svijeta, a neki su španski lopovi čak i pljačkali “pravo” s njima, no naravno bezuspješno.

Radnja ove zarazne serije smještena je u Madrid, glavni grad Španije, no snimana je i na nekoliko lokacija širom svijeta koje vam otkrivamo u nastavku teksta.

Madridske lokacije

Sve sezone serije uglavnom su smještene u Madridu. Serija prati dvije dugo pripremane pljačke predvođene tajanstvenim i genijalnim Profesorom, jednu u Kraljevskoj kovnici Španije i jednu u Banci Španije, ispričanu iz perspektive jednog od razbojnika – Tokio.

Fabrica Nacional de Moneda

Serija nosi naziv “Kuća papira”, simbolično jer u prve dvije sezone serije pljačkaši u Kraljevskoj kovnici novca štampaju vlastiti novac – milijardu eura koja se ne može pratiti. Serija se dakle trebala odvijati u La Fabrica Nacional de Moneda u ulici Calle de Jorge Juan, no prava zgrada u Madridu nije zdanje u kojem se može snimati bilo kakva serija, niti bi španske vlasti za to dale dozvolu. Kao zamjena, poslužila je zgrada Consejo Superior de Investigaciones Cientificas (CSIC), odnosno Špansko nacionalno istraživačko vijeće.

Riječ je o naučnom institutu izgrađenom 30-ih godina prošlog stoljeća. Njenim stubastim ulazom bio je oduševljen i kreator serije Alex Pina koji ju je nazvao „moćnom neoklasicističkom atmosferom”.

Ipak, većina unutrašnjih scena snimljena je u studiju u Colmenar Viejo-u, sjeverno od Madrida, ali su drugi prostori ovog zdanja korišteni za specijalne scene. Naprimjer, kada se taoci odvode na krov u prvom dijelu, to je snimljeno na krovu Škole vazduhoplovstva i svemira na Univerzitetu Escuela Tecnica Superior de Ingenieria. Za scene štampanja novca poslužila je štamparija ABC novina, u gradu Torrejon de Ardoz.

Kuća u Toledu – tamo gdje je sve počelo

Kada je okupio bandu, El Profesor je proveo sa njima pet mjeseci u lovačkoj kući van grada gdje ih je podučavao svom pomno pripremljenom planu. Riječ je o imanju Finco El Gasco, kod Torrelodonesa, inače omiljeno mjestu za organiziranje vjenčanja, kući sa 11 soba, koja se nalazi na oko 32 kilometara sjeverozapadno od Madrida.

Također, dok se banda nalazila u Kraljevskoj kovnici, Profesor se nalazio u skladištu, snimljenom u San Blasu na istoku grada.

Banco de Espana

Posljednje sezone bile su usmjerene na pljačku Banke Španije, opet ne pravoj. Prava Banco de Espana nalazi se u Calle de Alcala, u samom centru grada, ali snimci iz serije koji je „glume“ su zapravo snimljeni u Ministarstvu za javne radove i saobraćaj.

Ministerio de Fomento je jedna od vladinih kancelarija izgrađenih 1930-ih i 40-ih, na Paseu de la Castellana, na sjeveru grada. Enterijeri su ovog puta kreirani u Netfilx studiju u Tres Cantosu, poznatom kao Madrid Content City.

Cepelin iznad Madrida

Foto: Pixabay

Jedna od moćnijih scena u seriji bila je kada je iznad Madrida prošao cepelin iz kojeg su sa neba padale novčanice. Scena je snimljena u modernoj, pješačkoj ulici Plaza del Callao, u samom centru grada.

Ovu pljačku banda je navodno planiralaa u jednom italijanskom manastiru, no i te scene su također snimljene u Španiji. Vanjske scene snimane su u crkvi Ermita de San Frutos, iz 12. Stoljeća, prelijepoj i oronuloj crkvi koja se nalazi u Carrascal del Rio, na oko 144 kilometara sjeverno od Madrida, sa spektakularnim pogledom na park Hoces del Rio Duraton i rijeku Duraton.

Unutrašnje scene, poput vjenčanja Berlina snimane su u Abadia de Parraces, opatiji iz 16. stoljeća u Segoviji, oko 90 kilometara od prijestonice.

Egzotične destinacije

Kada su sa plijenom od milijardu eura pobjeli iz Kraljevske kovnice, banda se je razbježala svijetom. Tako da su neke scene na Karibima, na divnom Panamskom arhipelagu Guna Iala. Profesor se krio blizu nedovršenog hrama Istine, u čarobnoj Pataji na Tajlandu.

Scene sjećanja na Berlina snimane su zaista u Italiji, i to u Firenci na Piazzale Michelangelo i na Piazza del Duomo.

Podvodne scene u trećoj sezoni snimljene su u Velikoj Britaniji, u studiju Pinewood Studios, u kojem je snimljen i najnoviji film o Bondu – No time to die.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content