Lokalci preporučuju: Šta vidjeti u Fojnici

U kraju zlatonosnih voda i ljekovite banje, s bogatim kulturno-historijskim naslijeđem, smjestio se prekrasan gradić, a oko njega još ljepša mjesta i izletišta od čije će vam ljepote zastati dah.

Namik Mešak

Zatvorite sve turističke prospekte i saznajte koja su nam skrovita, a i poznata mjesta lokalci iz Fojnice otkrili da vrijedi posjetiti u njihovom gradu i okolini.

Šejla Zečević Imamović, šefica marketinga u Lječilištu Reumal

Šejla Zečević Imamović

U Fojnici najprije preporučujem da provedete kvalitetan vikend aranžman u Reumalu za 115 KM po osobi sa punim pansionom korištenjem bazena i teretane ( moguće je umjesto ručka ponijeti lanč paket i u prirodu). Potom ne propustite posjetu muzeju u Franjevačkom samostanu, i Atik džamiji. Preporučujem posjetu slapovima Kozice, do koji možete doći autom do izletišta Vladića Vrh a nakon toga prošetati šumskim putem dugim 4 km do slapova. Putokazi vas vode do tri slapa, stazom koja je sad prilično dobro uređena, dužine 2 km i povratak sa prvog slapa kroz adrenalinski park.

Na samoj raskrsnici na istom izletištu stoji putokaz koji vam nudi više mogućnosti, ja bih preporučila posjetu Kaštelima, mjesto gdje su u pećini franjevci ozidali kulu u kojoj su se skrivali od neprijatelja.  Za drugi dan bih savjetovala Prokoško jezero gdje je moguće usput odmoriti na izletištu Jezernica i Vlaška ravan, na kojima postoje šadrvani za predah i voda za piće iz planinskih potoka. Zbog makadamskog puta bilo bi praktičnije iznajmiti džipove koje rentaju naši sugrađani ili četverotočkaše za one koji su željni adrenalina. Mještani Prokoškog jezera nude razne pite, mliječne proizvode, ljekovito bilje, šumske plodove, šta god da odaberete nećete se pokajati. Prvi put sam baš na jezeru probala baklavu ispod sača, bila je vrhunska. Šetnja oko jezera do penjanja na vrhove Vranice je po ličnom odabiru, branje ljekovitog bilja ili šumskih plodova, svakome na volju….

Vanja Iličić, novinarka i urednica na BH Radiju 1

Vanja Iličić

Fojnica nije mjesto kroz koje prolazite, u Fojnicu dolazite jer to želite. A, kad ste došli, bilo da je riječ o jednodnevnom izletu ili višednevnom boravku, punjač vaših baterija će se uključiti već pri pogledu na zelenilo svuda okolo.  Tako je moja prva preporuka onoga što treba doživjeti šetnja. Možete krenuti od mosta kod lječilišta Reumal, pa kroz park do nove bolnice i onda dalje prema selu Banja i izletištu Malkoč, a onda i do sve popularnijih slapova Kozice. Ili od “Reumala” krenuti na drugu stranu pa, pored aquaparka dalje šetnicom pored rijeke Dragače. Naravno da ćete odšetati i do muzeja Franjevačkog samostana, odakle se pruža najljepši pogled na čaršiju. Spustite se u centar grada i onda do Atik džamije, pa iznad nje opet šetnicom uz brdo koje danas zovu Prangija, na još jedan vidikovac i priliku za nove fotografije.

Vanja Iličić

Na ulasku u Fojnicu možete skrenuti lijevo, pa prema Sportsko rekreacijskom centru Brusnica, zaustavljajući se prije toga pored ostataka utvrde Kozograd, gdje je, kako kaže legenda, bilo posljednje bosansko utočište posljednje bosanske kraljice Katarine. Na kraju, ako imate samo malo vremena, onda vam preporučujem da prošetate kroz centar Fojnice, pa produžite kroz naselje Pavlovac do “Ribnjaka”, a onda dalje u zelenilo Bježanije, uz pogled na skoro uvijek snijegom pokriveni vrh Motorac. I mogla bih ja tako unedogled, ali nemate više vremena, a ni ja mjesta…

Namik Mešak, predsjednik Brdsko-biciklističkog kluba “Triton”

Namik Mešak

Preporučujem da pratite legende mog kraja i posjetite neke od tih skrovitih mjesta. U fojničkom naselju Ostružnica, kraj rječice Fojnice, na omanjem uzvišenju vidjet ćete veliki stari nišan Gazi-djevojke. Legenda kaže da tu leži djevojka koja se umjesto brata prijavila u sultan Fatihovu vojsku, a njen mezar je kasnije postao i svojevrsno dovište. Posjetite i bajkovite Deževice, mjesto smješteno između planina Bitovnje i Vranice, drevno naselje koje je bilo naseljeno još u ilirsko doba i koje je u srednjem vijeku imalo rudnik srebra i olova. U ovom mjestu se nalazi svetište svetog Jakova Markijskog, udaljeno oko pola kilometra od središta mjesta, a koje se nalazi u pećini u kojoj je tokom svog djelovanja u Bosni boravio ovaj talijanski franjevac. Već stoljećima narod ovo mjesto naziva Voda sv. Jakova ili Vrelo svetog Jakova, a karakteristično je po vodi koja se nalazi u pećini, ali ne izvire iz nje. Voda iz vrela smatra se čudotvornom i vjeruje se da liječi mnoga kožna oboljenja.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U MOSTARU

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content