Lokalci preporučuju: Šta vidjeti u Jablanici

Kada posmatrate neki grad ili mjesto kroz oči lokalaca, on dobija sasvim novu dimenziju. S obzirom na to da vole otkriti zanimljiva, ali i skrovita mjesta svojih gradova i okoline, oni zapravo predstavljaju najbolje turističke vodiče.

Panorama Jablanice; Foto: Dženad Džino

Spustili smo se prema jugu naše zemlje i pitali neke od popularnih lokalaca prelijepe Jablanice, gradića kojeg grle dvije pitome planine – Prenj i Čvrsnica i čije obale ljubi smaragdno zelena Neretva, koja mjesta treba obavezno posjetiti u njihovom gradu:

Dženad Džino, fotograf

Dženad Džino

Ja sam zaljubljen u planine, pa preporučujem posjetu Prenju i Čvrsnici, odnosno Hajdučkim vratima – simbolu te planine i same Jablanice. S obzirom na to da je ljeto, preporučujem kupanje na plažama Peta i Čivelj na Jablaničkom jezeru, kao i splavarenje po njemu, ali i posjetu Grabovičkom jezeru i vožnju kajakom. Jablanica je nadaleko poznata po svojoj janjetini  i svi restorani koji je služe se nalaze izvan grada, a ja ne bih izdvojio nijedan – jer su svi dobri.

Amra Makan, marketing i PR menadžerica kompanije Hyundai Auto BiH

Amra Makan; Foto: Irfan Redžović/Furaj.ba

Kada bih opisala jednom rečenicom grad, to je: “Blizu mi more, blizu mi planina”,  kako je to nekoć otpjevala grupa Zoster.  Ono što čini Jablanicu drugačijom od većine gradova jeste priroda koja je okružuje, ne morate potrošiti mnogo vremena i vožnje automobilom ukoliko želite prošetati ili otići negdje na izlet. Pa tako samo na desetak minuta hoda od kompleksa Muzeja bitke za ranjenike, sa druge strane mosta nalazi se Jablaničanima dobro znano izletište Križ na koje se može doći cestom ili označenom trim šumskom stazom, na vrhu izletišta se nalazi odmorište sa pogledom na cijeli grad.

Jablanica je bogata rijekama Neretvom, Doljankom, Šanicom, Bijelom, a tu je svakako neizostavno Jablaničko jezero. Naše vode i rijeke su naše najveće bogatstvo. Rijeka koja je za mene dragulj, rijeka koja je trebala biti dio nacionalnog parka prirode u sklopu planinskog kompleksa Prenj-Čvrsnica-Čabulja-Vran je Doljanka. Posjetite i Park prirode Blidinje koji se nalazi pod  UNESCO-ovom zaštitom, poznata Risovačka vrata, nekropolu stećaka Dugo polje, te najveće glečersko jezero u BiH (Blidinjsko jezero). Predlažem da posjete i gore spomenute planine, te mnogobrojne planinske domove i kuće na njima, naravno uz stručne osobe – vodiče. Izdvajam Vilinac u čijoj blizini se nalazi i prelijepo planinsko jezero Crvenjak.

Azra Nezirić, projekt koordinatorica TPO fondacije, freelance novinarka i bivši turistički vodič

Azra Nezirić

Preporučujem posjetu starim selima iznad Jablaničkog jezera preko ostroškog mosta: Žuglići, Rodići, Šabančići, Mrakovo, koji su sjajni za vidjeti. Ukoliko se odluče za posjetu Blidinju, preporučujem boravak i odmor u motel kod Marije „Hajdučke vrleti“. Također, lijep je i jablanički set sela s donje strane od kojih je sjajna Sanica jer ima ribnjak pastrmke. U malo daljem selu od Sanice ima selo Ravna u kojem živi čovjek koji ima 100 godina, čija su sjećanja neprocjenjiva. Kada su u pitanju restorani s janjetinom, izdvajam Komadinovo vrelo zbog priče o Mujagi Komadinu i prvom izvoru pitke vode.

Jablaničko selo; Foto: Azra Nezirić

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content