Lokalci preporučuju: Šta vidjeti u Mostaru

Mostar nije samo Stari most – reći će vam to skoro svaki Mostarac, zaljubljen u svoj grad, ali i starca koji stoljećima spaja obale Neretve.

Lokalci su najbolji turistički vodiči, jer ipak znaju skrovita i neizvikana mjesta svoga grada i okoline, uzbudljiva i prelijepa, u kojima još ne vlada metež turista. Pitali smo lokalce u srcu Hercegovine, u najpopularnijem grad na obalama smaragdne rijeke i u podnožju planine Velež, koja mjesta treba obavezno posjetiti u njihovom gradu:

Sanel Kajan, TV voditelj

Sanel Kajan

Mostar je uistinu biser grad i ima se šta vidjeti i uživati. U svima znanom starom dijelu grada i simbolu Mostara Starom mostu, objektu na listi zaštićene svjetske kulturne baštine UNESCO-a. No, nije Mostar samo Stari most. Mostar su i uski kaldrmisani sokaci, strme stepenice, male plaže uz Neretvu, tajnovita mjesta uz Radobolju. Ali i rijeke u blizini grada –  Bunu i Bunicu. Stoga, moja srdačna preporuka da probate vožnju rijekom Bunicom do njenog samog vrela, najdubljeg u Evropi. Bit ćete impresionirani netaknutom prirodom i ljepotom Bunice.

U Podveležju možete jahati konje, voziti bicikl ili jednostavno šetati i uživati na sježem zraku, uz domaće specijalitete tamošnje kuhinje. Sjeverno od Mostara preporučujem kupanje u bistroj i hladnoj rjeci Drežanki, te ručak o obližnjim restoranima koji nude svježu autohtonu pastrmku. U samom Mostaru preporučujem spuštanje zip lineom od Lučkog do Starog mosta. A kad ste već u gradu, ukoliko sami ne znate put, zamolite nekog lokalnog dečka ili djevojku da vam pokažu put do plaže Pijesak ili one na Mostarskom jezeru. Odlično za rashlađivanje u vrele mostarske dane.

Sunčica Šanjević, blogerica – @zovitemesansajn na Instagramu

Sunčica Šanjević na Fortici

Preporučujem posjetu izletištu Rujište iznad Mostara koje nije interesantno samo u zimskom periodu već i ljeti kada je zbog znatne visinske razlike boravak  posebno ugodan jer je temperatura niža i do 11°C u odnosu na centar Mostara. A hrabri neka isprobaju zipline sa Fortice koji je najduži zip-line u Bosni i Hercegovini, dug 570 metara, sa kojeg se pruža fantastičan pogled na Mostar. Ddodatno preporučujem i restoran Megi koji se nalazi na gradskoj aveniji, koji postoji već dugo godina i u koji idem od djetinjstva. Preporučujem i posjetu caffe baru „Terasa“ u starom dijelu grada koja ima prekrasan pogled na Stari most.

Sunčica Šanjević u mostarskom vinogradu

Mak Kalem, kantautor i pjevač

Mak Kalem
Veliki sam ljubitelj životinja, pa bih preporučio prostranu visoravan Bile nadomak Mostara. Do netaknute prirode, jedinstvene ljepote na kojoj živi više od stotinu divljih konja, dolazite za 20 do 30 minuta vožnje iz Mostara. Divlji konji koji žive pod otvorenim nebom, izloženi otvorenom utjecaju prirode i prkoseći njenoj surovosti, jedinstveni su u ovom dijelu Hercegovine. Privlače sve veći broj izletnika i zaljubljenika u prirodu i životinje. Kanjon Drežanke bio bi moja sljedeća preporuka. Posebno bih istakao kupalište u Donjem selu kod brane koje raspolaže lijepom plažom, restoranom, parkingom i sa jako mnogo prostora za odmor i opuštanje u hladovini uz samu rijeku. Posjetitelji će doživjeti jedinstvene i neponovljive prizore koji dočaravaju svu raskoš ove hercegovačke ljepotice. Drežnica je jedno od onih mjesta na koje se uvijek rado vraćate.

S. Hodžić, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

LOKALCI PREPORUČUJU: ŠTA VIDJETI U JABLANICI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content