Mahala u kojoj se rodio Hasan Kikić

U samo stotinjak metara udaljenosti u gradačačkoj mahali Bukva rodila su se dva poznata bosanskohercegovačka književnika – Hasan Kikić i Ahmed Muradbegović.

Rodna kuća Hasana Kikića

Kuće u kojoj se 1905. godine rodio Hasan Kikić danas više nema. Srušena je davno iz nepoznatih razloga.

Nalazila se pored samog puta koji vodi u naselje Bukva, a iznad mjesta gdje se nalazila danas postoji Osnovna škola “Safvet beg Bašagic”.

U toj kući je 20. augusta rođen Hasan kao prvo dijete oca Hase i majke Munire, a kasnije će imati još šestero braće oko kojih će za života preuzeti brigu nakon očeve mobilizacije.

Školovao se u Derventi i Zagrebu, a još kao dječak pokazao je izniman talenat za pisanje, ali i crtanje i sviranje violine.

Radio je kao učitelj, te je na službovanju u Rogatici upoznao svoju buduću suprugu Anku, također učiteljicu, sa kojom se oženio 1932. godine. Oboje su kasnije radili u hrvatskom mjestašcu Gornji Sjeničak.

Na početku braka, Hasan je upisao i vanredno završio Pravni fakultet u Beogradu, a u međuvremenu je izdao dva svoja najznačajnija djela: Provincija u pozadini 1935. godine i roman Ho ruk 1936. godine. Roman Bukve je štampan 1938 godine, a 1939. godine objavljuje još neke novele, što su bila njegova posljednja književna djela.

Pred Drugi svjetski rat, počeo je raditi poslove pravnog referenta u Prosvjetnom odjelu Banovine Hrvatske. Sav svoj rad posvjetio je svom političkom opredjeljenju i borbi protiv nadolazećeg fašizma. U Zagrebu je, netom pred početak rata, dobio sina Zlatka.

Hasan Kikić

U ratu je odmah mobiliziran i u činu satnika (kapetana) poslan za Sanski most gdje planove za prelazak u partizane što mu, “po zvaničnoj verziji”, i uspijeva februara 1942. godine. Kao politički komesar Prve krajiške proleterske brigade, upao je u četničku zasjedu u kojoj je poginuo 6. maja 1942. godine u selu Rapta kod Gornjeg Vakufa.

Za njegov grob ni danas se ne zna gdje je. Na Čemernici gdje je umro danas stoji jedna spomen-česma i nešto kao grob, ali se ne zna da li je njegov.

Svake godine u čast njegova imena u rodnom Gradačcu održava se književna manifestacija “Kikićevi susreti”. Kako je Hasan prije svega bio učitelj, osnovana je nagrada „Hasan Kikić“ koja se dodjeljuje najuspješnijim prosvjetnim radnicima, kao i školskim institucijama.

U gradskom parku nalazi se i njegova bista ispred koje se svake godine pri početku ove manifestacije polaže cvijeće.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content