Maja Topčagić: Ni u bajkama nije sve crno-bijelo

Inspirisana sam bajkama, maštanjem i snovima pa želim da što bolje prikažem svima svoje viđenje svijeta oko sebe i ujedno svoje podsvijesti kao bajkovite realnosti. Bajke nisu bijeg od stvarnosti, one su samo način na koji se može vidjeti svijet oko sebe – ni u bajkama nije sve crno-bijelo, kao ni trenuci koje uhvatimo i zabilježimo u vremenu, niti postoji takva magija koja će vam samo tako stvoriti sve što ste ikada poželjeli.

Zato sam se ja odlučila za takav stil u fotografiji, da svima omogućim, bar tokom gledanja fotografija, ulazak u predivni svijet mašte. Prva serija takvih fotografija je bila Alisa u Zemlji Čudesa, zatim Snjeguljica, pa sam potom radila seriju fotografija ispod vode, i još mnogih drugih koje možete pronaći na mojoj stranici.

maja_topcagic

Obično prije spavanja se sjeti nečeg što bi mogla iskoristiti kao ideju svoje nove priče pa to zapiše na papirić, i onda ima hrpu takvih podsjetnika u notesu koje valja iskoristiti.  Njena fotografija je osvojila prvo mjesto na natječaju „Moja slika Sarajeva“ za mjesec juli i prvo mjesto na natječaju „Najbolja turistička fotografija 2011“. Jedna od njenih fotografija je ušla u 50 najboljih fotografija na natječaju „Fotografija godine BiH 2011“ portala fotografija.ba.  Radovi su prepoznati i objavljivani u novinama Oslobođenje, Slobodna Bosna, Dani, Krajina i Azra, ali i ono što je posebn neobično krasili su novogodišnju razglednicu grada Bihaća za 2012. godinu.

maja-topcagic5

Maja je potpisala ugovor sa časopisom Vogue Italia i kompanijom Art + Commerce iz New Yorka koji licenciraju i vrše prodaju njenih fotografija kupcima širom svijeta.

http://www.facebook.com/pages/Angelica-Photography/182472465104731

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content