Makova hiža u Stocu

U rodnom gradu jednog od najznačajnijih bosanskohercegovačkih pjesnika Mehmedalije Maka Dizdara 2017. godine otvorena je Makova hiža, istinski dom njegovog lika i djela, ali i nauke i umjetnosti posvećene stećcima, srednjovjekovnim monolitima koji su ostavili tako dubog trag na njegovom djelu, i čiji se najpoznatiji primjerci nalaze upravo u neposrednoj okolini Stoca.

Unutrašnjost Makove hiže; Foto: Fotobaza

Upravo otvaranje Hiže je označilo simbolični povratak pjesnika u Stolac, grad u kojem se rodio i u kojem je odrastao, što je ostvarilo donekle njegovu vlastitu neispunjenu želju da posljednje godine života provede u gradu na Bregavi. Otkako je otvorena postala je nezaobilazna stanica svim ljubiteljima pjesnikovog lika i djela.

 

U njoj se nalazi spomen-soba u kojoj je izložena kolekcija Makovih originalnih rukopisa, knjiga sa bilješkama, dokumenata, fotografija i nekoliko Makovih portreta autora Marija Mikulića, Mirze Ibrahimpašića, Magdalene Nuneske i drugih. Eksponate spomen-sobe možete posmatrati dok slušate snimke Makovih stihova u izvedbi Radeta Šerbedžije, Hasije Borić i Fabijana Šovagovića. Pored spomen-sobe, koja sadrži i biblioteku Fondacije Mak Dizdar, u Makovoj hiži možete vidjeti izložbu fotografija stećaka Toše Dabca iz ranih šezdesetih godina pod nazivom „Bogumilska skulptura“, crteže motiva sa stećaka i njihova tumačenja švicarskog historičara umjetnosti Rudolfa Kutzlija „Umjetnost Bogumila“, monumentalne reljefe Adisa Fejzića „Kolo“ i „A na dnu smrti boje će ubo biti bolje“ na zidovima avlije i bašte, skulpture „Bosančica“ Amre Zulfikarpašić, replike stećaka Senada Šabovića, te keramike Halide Emrić „Dobri Bošnjani“.

Makova hiža otvorena je za posjete uz prethodnu najavu (minimalno jedan dan ranije) na e-mail: info@makdizdar.ba ili broj telefona +38761775138.

Prelistajte katalog Makove hiže:

Makova hiža/The Mak House

Posjetite muzejsko-galerijski centar Fondacije Mak Dizdar u Stocu, Bosna i Hercegovina/Visit the Mak Dizdar Foundation museum and gallery centre in Stolac, Bosnia and Herzegovina.


KAKO DOĆI: Makova hiža nalazi se u stolačkoj mahali Uzinovići, 5 minuta hoda od stolačke čaršije. Pratite putokaze!

Zato što jedan članak nije dovoljan….

GORČIN DIZDAR – ČUVAR LIKA I DJELA MAKA DIZDARA


Mehmedalija Mak Dizdar | Furaj.ba

“Treba da živiš međ ljudima a riječi nemaš Treba da živiš međ vucima a zuba nemaš A kako ćeš tek razlikovati čovjeka i vuka Vuka i čovjeka” (Uspavanka) Mak Dizdar je rođen 17.10. 1917. godine u Stocu, gdje je završio osnovnu školu.


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content