Mama na TikToku otkrila kako natjerati djecu da slušaju

Djeca ponekad ne slušaju roditelje, i to nije ništa novo ni neubičajno. Tek kad ih zaružite, shvate da su učinili nešto pogrešno.

Ilustracija: Pixabay

No, ako je vjerovati Tiji Slightham, stručnjakinji za roditeljstvo, vaši porodični trenuci ne moraju biti ispunjeni dernjavom.

Ona je majka koja dijeli savjete o roditeljstvu na TikToku, gdje je objasnila zašto misli da djeca često slušaju tek kada roditelji počnu vikati i kako se to može promijeniti.

Tvrdi da je ključ u postavljanju jasnih granica, piše Mirror.

“Želite znati zašto vas djeca ne slušaju sve dok ne poludite i počnete vikati? Vi ste zapravo krivi za to. Ne krivim vas, ali djeca će raditi sve što funkcionira jer su se rodili s potrebom da pomiču granice. Ako ih lijepo pitate, podsjećate ih, upozoravate i onda se konačno izderete, oni će naučiti da vas ne moraju poslušati iz prve jer ih nekoliko puta prije zamolite, podsjetite i upozorite. Oni slušaju kada je postavljena granica, odnosno kada se počnete derati”, objasnila je Tia.

Kako spriječiti takvo ponašanje?

Stručnjakinja za roditeljstvo tvrdi kako trebate odrediti jasne, čvrste i trajne granice kako bi djeca unaprijed znala što se od njih očekuje.

“Također, poradite na svom deranju. Morate promijeniti svoj stil roditeljstva kako bi se promijenilo ponašanje djece”, smatra Slightham.

Više od pet miliona korisnika pregledalo je njen video, a mnogi su joj roditelji zahvalili na korisnom savjetu i poručili kako će ga što prije isprobati.

@parentingcoachWant to know why kids only listen when you yell or lose your shit? #yellingmom #momfrustration #parentinghelp #positiveparenting #parentingcoach #moms♬ Beautiful, winter, calming piano corporate(901421) – SK MUSIC

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content